Jak wyciąć wokal?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
JokerReason
Jak wyciąć wokal?

Post autor: JokerReason » czwartek 12 sty 2006, 17:33

Czy zna ktoś z was program który dosyć fachowo zajmuje się wycinaniem wokalu (oczywiście w miarę możliwości), nie interesuje mnie odwracanie fazy tylko może jakaś inna technika. Potrzebuję podkładu na akademię częściowo śpiewanego a częściowo w orginale, nie musi to być super wycinka tak że takie wycinanie byloby najlepszym rozwiązaniem.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Tomasz
GG 5332405

pawelq

Re: Jak wyciąć wokal?

Post autor: pawelq » czwartek 12 sty 2006, 17:44

Co nieco lepiej niż odwracaniem fazy daje się zrobić Central Channel Extractore w Audition (od wersji 1.5)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 12 sty 2006, 17:52

...Co nieco lepiej niż odwracaniem fazy daje się zrobić Central Channel Extractore w Audition (od wersji 1.5)...

A jaka jest inna możliwość inna niż odwracanie fazy?

JokerReason

Post autor: JokerReason » czwartek 12 sty 2006, 18:01

......Co nieco lepiej niż odwracaniem fazy daje się zrobić Central Channel Extractore w Audition (od wersji 1.5)...

A jaka jest inna możliwość inna niż odwracanie fazy? ...

Właśnie to jest problem bo fazę odwrócić można w wielu programach ale skutków tego czynu już nie można odwrócić
GG 5332405

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 12 sty 2006, 18:49

...Właśnie to jest problem bo fazę odwrócić można w wielu programach ale skutków tego czynu już nie można odwrócić ...

Fajnie, iż zdajesz sobie z tego sprawę.

Od czasu artykułu w EiS - niestety nie pamiętam ani numeru, ani tytułu - nie czytałem nic bardziej kompetentnego niż to: Mity i realia: Korel Sound - jak usunąć wokal?.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

JokerReason

Post autor: JokerReason » czwartek 12 sty 2006, 21:01

......Właśnie to jest problem bo fazę odwrócić można w wielu programach ale skutków tego czynu już nie można odwrócić ...

Od czasu artykułu w EiS - niestety nie pamiętam ani numeru, ani tytułu - nie czytałem nic bardziej kompetentnego niż to: Mity i realia: Korel Sound - jak usunąć wokal?....

Dzięki za artykuł, nie jestem jednym z ludzi o których mowa we wstępie (chociaż śpiewam w kapeli) i sam uważam że zabiegi takie są godne napiętnowania, ale potrzeba mnie zmusiła więc wolałem zapytać na forum.

Dzięki.
GG 5332405

Awatar użytkownika
artfro

Post autor: artfro » czwartek 12 sty 2006, 23:24

.........Właśnie to jest problem bo fazę odwrócić można w wielu programach ale skutków tego czynu już nie można odwrócić ...

Od czasu artykułu w EiS - niestety nie pamiętam ani numeru, ani tytułu - nie czytałem nic bardziej kompetentnego niż to: Mity i realia: Korel Sound - jak usunąć wokal?....

Dzięki za artykuł, nie jestem jednym z ludzi o których mowa we wstępie (chociaż śpiewam w kapeli) i sam uważam że zabiegi takie są godne napiętnowania, ale potrzeba mnie zmusiła więc wolałem zapytać na forum.

Dzięki....

W zasadzie każdy program wycinający Vocal z nagrania bazuje na odwracaniu fazy średnich częstotliwości, „praw fizyki Pan nie zmienisz........” .Zacznijmy od tego że na początku trzeba ocenić nagranie: w jakim miejscu panoramy jest vocal, czy na ślad vocalu nałożona jest duża ilość efektów przestrzennych, chorusów itd. Jeśli Vocal jest zrobiony „kosmicznie” to nawet wtyczka za kilkanaście tysięcy dolarów nie zdziała cudów. Jakiś czas temu wycinałem Vocal z jakiegoś nagrania z lat 70,bez żadnej wtyczki, posługując się jedynie metodą opisaną na łamach EIS. Vocal był osadzony bardzo blisko bez nadmiernych bajerów. Po umiejętnym pokręceniu gałkami w wirtualnym korektorze wyciąłem vocal można bez wahania powiedzieć w 95 procentach, bez wyraźnej degradacji brzmienia instrumentów znajdujących się w centralnej części panoramy

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 13 sty 2006, 00:13

W zasadzie każdy program wycinający Vocal z nagrania bazuje na odwracaniu fazy średnich częstotliwości, „praw fizyki Pan nie zmienisz........” .

Bzdura. Przeczytaj artykuł.

Awatar użytkownika
artfro

Post autor: artfro » piątek 13 sty 2006, 01:46

...W zasadzie każdy program wycinający Vocal z nagrania bazuje na odwracaniu fazy średnich częstotliwości, „praw fizyki Pan nie zmienisz........” .

Bzdura. Przeczytaj artykuł....

istotnie masz rację, to akurat bzdura, umknęło to mojej uwadze z racji pory i zmęczenia

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » środa 15 mar 2006, 13:15

Podepne sie tutaj zeby nie zkaldac nowego tematu. Możecie mi wytłumaczyć po co się wykonuje odwracanie fazy, jaki daje efekt i na jakich sladach można lub należy to wykonywac? Dziekuje z gory i prosze o wyrozumialość.
[addsig]
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ