Proste programy do remiksów
Witam, od niedawna probuje swoich sil w remixowaniu ;]w zwiazku z czym mam pytanie. Znacie moze jakies "darmowe i proste w obsludze" programy za pomocą których mozna sie troszke w te remixy pobawic?
celowo zaznaczylem "darmowe i proste" ponieważ zalezy mi zeby byly to legalne i naprawde proste programy- dopiero sie ucze.. Od dluzszego czasu korzystam z reasona- trudno mi dostosowac tam tempo sampli z roznych utworow do np bitu stworzonym w reasonie.. Jesli te" darmowe programy" bylyby problemem to moze jakis maly instruktaż co do reasona?... jest to dla mnie trudna machina i tyle..
z góry dzięki i pozdrawiam
celowo zaznaczylem "darmowe i proste" ponieważ zalezy mi zeby byly to legalne i naprawde proste programy- dopiero sie ucze.. Od dluzszego czasu korzystam z reasona- trudno mi dostosowac tam tempo sampli z roznych utworow do np bitu stworzonym w reasonie.. Jesli te" darmowe programy" bylyby problemem to moze jakis maly instruktaż co do reasona?... jest to dla mnie trudna machina i tyle..
z góry dzięki i pozdrawiam
Re: Proste programy do remiksów
Jeśli Reason jest dla ciebie trudny to powiem Ci ( bez obrazy ) daruj sobie kompa
mam 28 lat i zamiłowanie do syntezatorów i komputerów, narazie to zabawa ale mam nadzieję że to sie kiedyś zmieni
... Sony Acid Pro 5.0 i mozesz sie bawic, doslownie ...
.: koorba rec. :.: incentive delight :.
Do rmxów najlepszy jest ableton. W nowej wersji to podobno nawet sam dostosowuje przędkość wrzuconego tracka do projektu ( lub odwrotnie :) ) Oczywiście nie jest to darmowy soft i nie jest też prosty( sugrując się tym iż mówisz że reason jest trudny) Tak poza tym to więcej samozaparcia.
Ja oczywiscie nie na temat. Tworzenie remiksów to sztuka ktora nie polega na pocięciu materiału źrodlowego, podłożnieniu beatu (z loopa) i lini basu. Dobry remiks to produkcja równie trudna jak tworzenie czegos od podstaw i równa się z czymś co można nazwać odrębnym utworem. Każdy producent i aranżer tworząc remiks nie korzysta z programów do robienia remiksów - bo takich nie ma. Każdy szanujący się muzyk tworzy wszystko od podstaw, wczytuje prawie wszystkie sladu na nowo po swojemu - czasem zmieniajac nawet harmonie , a wtedy nie ma takich poblemów jak niedopasownie tempa czy cos podobnego (tak na marginesie to wszystko sie da dopasowac). Jesli Reason (matko boska) , Acid , czy FL nie dadzą nic czego byś szukał to delikatnie mówiąc zostaw ten temat komus innemu. Będą lepsze remiksy.
...Jeśli Reason jest dla ciebie trudny to powiem Ci ( bez obrazy ) daruj sobie kompa ...
Nie no dzięki... mam program zaledwie od poltora miesiąca a zabawe z importowaniem sampli zacząłem raptem tydzien temu. Do niektorych nie moge w zaden sposob dostosowac tempa, chocbym nie wiem jak sie staral- a na tym mi zależy w tej chwili. Nie wiem czy ten program ma jakąś automatyczną mozliwosc cięcia tych probek, czy moze trzeba robic to krok po kroku samemu.. ot i tyle..
Nie no dzięki... mam program zaledwie od poltora miesiąca a zabawe z importowaniem sampli zacząłem raptem tydzien temu. Do niektorych nie moge w zaden sposob dostosowac tempa, chocbym nie wiem jak sie staral- a na tym mi zależy w tej chwili. Nie wiem czy ten program ma jakąś automatyczną mozliwosc cięcia tych probek, czy moze trzeba robic to krok po kroku samemu.. ot i tyle..
...Ja oczywiscie nie na temat. Tworzenie remiksów to sztuka ktora nie polega na pocięciu materiału źrodlowego, podłożnieniu beatu (z loopa) i lini basu. Dobry remiks to produkcja równie trudna jak tworzenie czegos od podstaw i równa się z czymś co można nazwać odrębnym utworem. Każdy producent i aranżer tworząc remiks nie korzysta z programów do robienia remiksów - bo takich nie ma. Każdy szanujący się muzyk tworzy wszystko od podstaw, wczytuje prawie wszystkie sladu na nowo po swojemu - czasem zmieniajac nawet harmonie , a wtedy nie ma takich poblemów jak niedopasownie tempa czy cos podobnego (tak na marginesie to wszystko sie da dopasowac). Jesli Reason (matko boska) , Acid , czy FL nie dadzą nic czego byś szukał to delikatnie mówiąc zostaw ten temat komus innemu. Będą lepsze remiksy.
...
Zdaje sobie sprawe z tego czym jest remix i nie chodzi mi o cięcie materialu zrodlowego.. podkreslam, ze dopiero zaczynam z tym zabawe, wiec po to tu zalozylem ten temat- chcę sie czegos dowiedziec i nauczyc.. i w reasonie i fl studio mialem okazje robic remixy, ukladając melodie krok po kroku.. ale chcialbym teraz wlasnie pobawic sie materialem zrodlowym(dokladajac nie tylko linie basu i beatu) i poki co nie ogarnąłem tego jeszcze..
...
Zdaje sobie sprawe z tego czym jest remix i nie chodzi mi o cięcie materialu zrodlowego.. podkreslam, ze dopiero zaczynam z tym zabawe, wiec po to tu zalozylem ten temat- chcę sie czegos dowiedziec i nauczyc.. i w reasonie i fl studio mialem okazje robic remixy, ukladając melodie krok po kroku.. ale chcialbym teraz wlasnie pobawic sie materialem zrodlowym(dokladajac nie tylko linie basu i beatu) i poki co nie ogarnąłem tego jeszcze..
A tak by the way to dzieki za wszelkie informacje i rady..
Wszystko b.dobrze Ci wytłumaczył DJOZD . na poczatek proponuje opanować miks a potem dopiero przejsc do remixow [program DJ Tractor] ?hm
www.myspace.com/determinacja
Każdy producent i aranżer tworząc remiks nie korzysta z programów do robienia remiksów - bo takich nie ma.
To jest definicja negatywna, pozytywna natomiast brzmiała by tak, że każdy program do sklecania bitów, miksowania etc. wiadomo o co chodzi- ogólnie do tworzenia muzyki, jest do robienia remiksów.
;)
To jest definicja negatywna, pozytywna natomiast brzmiała by tak, że każdy program do sklecania bitów, miksowania etc. wiadomo o co chodzi- ogólnie do tworzenia muzyki, jest do robienia remiksów.
;)