Zestaw PC w przedziale od 2 do 3k zł
Myśle o kupnie zestawu komputerowego przy dośc ograniczonym budżecie 2000 do max. 3000zł. Ma słuzyć głównie do obsługi Vst oraz nagrywania zespołu metalowego (gitary i wokal), musi uciągnąć DFH Superior. przegladałem tysiące porównań testów ale w tym przedziale cenowym nic sensownego nie znalazłem.
- A więc jaki procesor? Tu nie mam typów. Ponoć nie Intel.
- Płyta? Zapewne Abit. Ale jaki model w sensownej cenie?
- Twardy? Maxtor 160GB?. mam jeszcze używanego WD 12 GB jakby coś:)
- Ram? Goodram 1024Mb? będzie dobry?. 512 juz sobie kupiłem więc razem będzie 1,5, do DFH jak znalazł.
- Grafika? wszystko jedno byle max.do 200zł
- Jakas sensowna obudowa. ale ceny Cheftec'a niestety chyba wykuczaja zmieszczenie sie w przedziale do 3000zł :(
- Monitor, wszystko jedno byle by obłuzył więcej niż 1024*768.
- Karta dźwiękowa? No i tu pojawia sie dylemat przez moment myślałem o Julii :) zachaczyłem także o e-mu 1212 a nawet mayę 44 choc ponoc kiepska. Dylemat ponieważ głównie uzywam słuchawek, a jak sie zorientowałem te karty nie maja takowego wyjścia. Więc może cos polecicie w cenie przystępnej z wyjściem słuchawkowym i o mozliwie najlepszych parametrach. Marzę także o karcie którą bedę w stanie wykorzystac w pełni..jeśli mam płacić za dziesiątki programów dołączanych do takiej karty to z góry dziekuję... bo z doswiadczenie wiem że z nich skorzystam. A więc co polecacie? Macie jakies propozycje na taki zestaw ?Prosze o komentarze
- Płyta? Zapewne Abit. Ale jaki model w sensownej cenie?
- Ram? Goodram 1024Mb? będzie dobry?. 512 juz sobie kupiłem więc razem będzie 1,5, do DFH jak znalazł.
- Grafika? wszystko jedno byle max.do 200zł
- Jakas sensowna obudowa. ale ceny Cheftec'a niestety chyba wykuczaja zmieszczenie sie w przedziale do 3000zł :(
- Monitor, wszystko jedno byle by obłuzył więcej niż 1024*768.
- Karta dźwiękowa? No i tu pojawia sie dylemat przez moment myślałem o Julii :) zachaczyłem także o e-mu 1212 a nawet mayę 44 choc ponoc kiepska. Dylemat ponieważ głównie uzywam słuchawek, a jak sie zorientowałem te karty nie maja takowego wyjścia. Więc może cos polecicie w cenie przystępnej z wyjściem słuchawkowym i o mozliwie najlepszych parametrach. Marzę także o karcie którą bedę w stanie wykorzystac w pełni..jeśli mam płacić za dziesiątki programów dołączanych do takiej karty to z góry dziekuję... bo z doswiadczenie wiem że z nich skorzystam. A więc co polecacie? Macie jakies propozycje na taki zestaw ?Prosze o komentarze
Re: Zestaw PC w przedziale od 2 do 3k zł
Widzę, że wątek ma tendencję spadkową i niedługo zniknie z listy, więc coś napiszę :)
No jak nie Intel to AMD :) Np. Athlon64 3000+ Bo Intel rozumiem odpada z racji budżetu.
No napewno SATA, najlepiej SATA II. A Ten Twój stary też się może przydać (im więcej tym lepiej)
- Monitor, wszystko jedno byle by obsłużył więcej niż 1024*768.
Żeby zmieścić się w cenie to chyba tylko CRT... bo w miarę dobry LCD 17 cali to ok. 1kzł...
- Karta dźwiękowa? No i tu pojawia sie dylemat przez moment myślałem o Julii :) zachaczyłem także o e-mu 1212 a nawet mayę 44 choc ponoc kiepska. Dylemat ponieważ głównie uzywam słuchawek, a jak sie zorientowałem te karty nie maja takowego wyjścia. Więc może cos polecicie w cenie przystępnej z wyjściem słuchawkowym i o mozliwie najlepszych parametrach.
Mam ESI MAYA44 i moim zdaniem jak na tą cenę to bardzo dobra, wręcz znakomita karta. A co do słuchawek, to ja wpinam swoje bezpośrednio do wyjścia liniowego i nie narzekam. Nie jest może bardzo głośno (czasem by się przydało trochę zapasu), ale w 95% przypadków wystarcza.
Pozdrawiam
No jak nie Intel to AMD :) Np. Athlon64 3000+ Bo Intel rozumiem odpada z racji budżetu.
No napewno SATA, najlepiej SATA II. A Ten Twój stary też się może przydać (im więcej tym lepiej)
- Monitor, wszystko jedno byle by obsłużył więcej niż 1024*768.
Żeby zmieścić się w cenie to chyba tylko CRT... bo w miarę dobry LCD 17 cali to ok. 1kzł...
- Karta dźwiękowa? No i tu pojawia sie dylemat przez moment myślałem o Julii :) zachaczyłem także o e-mu 1212 a nawet mayę 44 choc ponoc kiepska. Dylemat ponieważ głównie uzywam słuchawek, a jak sie zorientowałem te karty nie maja takowego wyjścia. Więc może cos polecicie w cenie przystępnej z wyjściem słuchawkowym i o mozliwie najlepszych parametrach.
Mam ESI MAYA44 i moim zdaniem jak na tą cenę to bardzo dobra, wręcz znakomita karta. A co do słuchawek, to ja wpinam swoje bezpośrednio do wyjścia liniowego i nie narzekam. Nie jest może bardzo głośno (czasem by się przydało trochę zapasu), ale w 95% przypadków wystarcza.
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
...Widzę, że wątek ma tendencję spadkową i niedługo zniknie z listy, więc coś napiszę :)
Hhehe ..no cóz może ludzie z taką kasa nie bawia sie w muzyke ;)
Najbardziej nurtuje mnie karta dźwiękowa. Do tej pory pracowałem na SB Live.. no i mimo tylu negatywnych opini jakos nie wydaje mi sie straszna ;)
Rozeznałem się i jest parę kart w cenie do 800zł. Może łatwiej będzie mi podjąc decyzję jeśli ktos nakreśli mi różnicę pomiędzy zwykłą SB Live a np. mayą 44 lub E-mu 1212m? To że niski poziom szumów i lepsze przetworniki to potrafie wyczytać - chodzi mi raczej o praktykę. Z SB Live nigdy nie miałem najmniejszego problemu itd. nawet na celeronie 400Mhz i 64 MB RAM. Więc jeśli kupię 5 razy lepszy sprzęt komputerowy, to po karcie spodziewam się że nie będzie jakichś niemiłych niespodzianek. Jestem laikiem, więc na koniec pytanko: czy jak odpalę taka mayę lub e-mu to to co usłyszę zmiażdzy mnie pozytywnie? Biorąc pod uwagę fakt że mam doświadczenie jedynie Sb Live. Prosze o odpowiedź.
Hhehe ..no cóz może ludzie z taką kasa nie bawia sie w muzyke ;)
Najbardziej nurtuje mnie karta dźwiękowa. Do tej pory pracowałem na SB Live.. no i mimo tylu negatywnych opini jakos nie wydaje mi sie straszna ;)
Rozeznałem się i jest parę kart w cenie do 800zł. Może łatwiej będzie mi podjąc decyzję jeśli ktos nakreśli mi różnicę pomiędzy zwykłą SB Live a np. mayą 44 lub E-mu 1212m? To że niski poziom szumów i lepsze przetworniki to potrafie wyczytać - chodzi mi raczej o praktykę. Z SB Live nigdy nie miałem najmniejszego problemu itd. nawet na celeronie 400Mhz i 64 MB RAM. Więc jeśli kupię 5 razy lepszy sprzęt komputerowy, to po karcie spodziewam się że nie będzie jakichś niemiłych niespodzianek. Jestem laikiem, więc na koniec pytanko: czy jak odpalę taka mayę lub e-mu to to co usłyszę zmiażdzy mnie pozytywnie? Biorąc pod uwagę fakt że mam doświadczenie jedynie Sb Live. Prosze o odpowiedź.
czy jak odpalę taka mayę lub e-mu to to co usłyszę zmiażdzy mnie pozytywnie?
Hehe, tego nie wiem ale różnica jest słyszalna nawet jak komuś słoń na ucho nadepnie.
Pozdrawiam
Hehe, tego nie wiem ale różnica jest słyszalna nawet jak komuś słoń na ucho nadepnie.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
Rozeznałem się i jest parę kart w cenie do 800zł. Może łatwiej będzie mi podjąc decyzję jeśli ktos nakreśli mi różnicę pomiędzy zwykłą SB Live a np. mayą 44 lub E-mu 1212m? To że niski poziom szumów i lepsze przetworniki to potrafie wyczytać - chodzi mi raczej o praktykę. Z SB Live nigdy nie miałem najmniejszego problemu itd. nawet na celeronie 400Mhz i 64 MB RAM. Więc jeśli kupię 5 razy lepszy sprzęt komputerowy, to po karcie spodziewam się że nie będzie jakichś niemiłych niespodzianek. Jestem laikiem, więc na koniec pytanko: czy jak odpalę taka mayę lub e-mu to to co usłyszę zmiażdzy mnie pozytywnie? Biorąc pod uwagę fakt że mam doświadczenie jedynie Sb Live. Prosze o odpowiedź....
Heh, byłem w podobnej sytuacji kilka miesięcy temu (przesiadka ze starego kompa z SB Live! na nowy komp z jakąś inną - czyt. lepszą kartą (wybrałem ESI MAYA44 i nie żałuję). Różnice:
*4 niezależnie konfigurowalne wejścia i wyjścia.
*Genialnie rozwiązany sposób krosowania sygnałów (DirectWIRE).
*Bardzo niska latencja 2ms (czyli można bez problemu grać sobie na gitarze z nałożonymi efektami VST, opóźnienia praktycznie nie czuć).
*Brzmienie - o wiele lepsze od szumblastera (przede wszystkim więcej dołu).
Pozdrawiam
Rozeznałem się i jest parę kart w cenie do 800zł. Może łatwiej będzie mi podjąc decyzję jeśli ktos nakreśli mi różnicę pomiędzy zwykłą SB Live a np. mayą 44 lub E-mu 1212m? To że niski poziom szumów i lepsze przetworniki to potrafie wyczytać - chodzi mi raczej o praktykę. Z SB Live nigdy nie miałem najmniejszego problemu itd. nawet na celeronie 400Mhz i 64 MB RAM. Więc jeśli kupię 5 razy lepszy sprzęt komputerowy, to po karcie spodziewam się że nie będzie jakichś niemiłych niespodzianek. Jestem laikiem, więc na koniec pytanko: czy jak odpalę taka mayę lub e-mu to to co usłyszę zmiażdzy mnie pozytywnie? Biorąc pod uwagę fakt że mam doświadczenie jedynie Sb Live. Prosze o odpowiedź....
Heh, byłem w podobnej sytuacji kilka miesięcy temu (przesiadka ze starego kompa z SB Live! na nowy komp z jakąś inną - czyt. lepszą kartą (wybrałem ESI MAYA44 i nie żałuję). Różnice:
*4 niezależnie konfigurowalne wejścia i wyjścia.
*Genialnie rozwiązany sposób krosowania sygnałów (DirectWIRE).
*Bardzo niska latencja 2ms (czyli można bez problemu grać sobie na gitarze z nałożonymi efektami VST, opóźnienia praktycznie nie czuć).
*Brzmienie - o wiele lepsze od szumblastera (przede wszystkim więcej dołu).
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
Odwiedziłem dziś kompterowy i polecono mi:
Procesor AMD ATHLON 64 3000+ S754 BOX 515 zł
Płyta Gigabyte GA-K8NE S754 Nf4 296 zł
Pamięć 2x512MB Goodram Pc 400 DDR 326 zł
Grafika HIS RADEON X300 PX 128 216 zł
HDD WD WD1600JB 160GB ATA-100 8MB 357 zł
Napęd FDD Samsung 24 zł
Nagrywarka DVD LG GSA-4167BBU OEM+Soft 201 zł
Monitor Miro P17F70 17' 472 zł
Obudowa Mercury Km-86 157 zł
Mysz easytouch Et-25 Opto 18 zł
Klawiatura Easytouch Et-225 17 zł
I mój wybór:
Karta ESi Maya 44 około 500 zł
razem 3000 zł +-100zł
Szczerze mówiąc dziwnie na kolesia popatrzyłem. No ale co Wy fachowcy sądzicie o tym zestawie. Jakich korekt tu dokonać. Zaznaczam że 3000zł nie chcę przekroczyć. Jeśli by zaoszczędzić na kompie to może bym nawet na E-mu 1212m sie pokusił.
Proszę o skomentowanie. Pozdrawiam
Napęd FDD Samsung 24 zł
I mój wybór:
razem 3000 zł +-100zł
Szczerze mówiąc dziwnie na kolesia popatrzyłem. No ale co Wy fachowcy sądzicie o tym zestawie. Jakich korekt tu dokonać. Zaznaczam że 3000zł nie chcę przekroczyć. Jeśli by zaoszczędzić na kompie to może bym nawet na E-mu 1212m sie pokusił.
Płyta : Gigabyte GA-K8NS Ultra-939 nVidia nForce3 Ultra
( Socket 939- to jest ważne, obsługuje Athlon 64 FX i oczywiście Athlon 64
- w przyszłości bedziesz mógł wstawić procesor 64FX,
maks. pojemność pamięci :4 096 MB dwukanałowa obsługa pamięci !
NForce3 nie NForce4
tu link do danych na temat płyty
K8NS Ultra
sam na takiej pracuję trochę droższa ale warto
jeśli się zdecydujesz na taką płytę, pamiętaj aby pamięci kupować parami
co do socket 939 i NForce3 to przeczytaj co mają do powiedzenia fachowcy z RME
- ciekawe i pouczające:
nForce4 Single CPU Chipset - DAW Stress Test Reports
co do grafiki - ja pracuję na Matroxie G550 - dwa monitory
sama przyjemność, wygoda i zero problemów.
najważniejsza sprawa karta muzyczna
weź najlepszą na jaką będzie cie stać, ale najpierw określ co potrzebujesz
ile wejść wyjść, może w przyszłości potrzebny będzie ADAT.
ja wybrałem RME- brałem na raty, sama musiała zarobić na swoje utrzymanie.
Sam kiedyś zadawałem na forum takie pytania i wiem co czujesz,
też szukałem najtańszych rozwiązań, ale to najtańsze musi być z tych lepszych, dających mozliwości na przyszłość.
Minął rok i dziś można kupić o wiele taniej.
życzę trafnego wyboru
Walu
Płyta : Gigabyte GA-K8NS Ultra-939 nVidia nForce3 Ultra
( Socket 939- to jest ważne, obsługuje Athlon 64 FX i oczywiście Athlon 64
- w przyszłości bedziesz mógł wstawić procesor 64FX,
maks. pojemność pamięci :4 096 MB dwukanałowa obsługa pamięci !
NForce3 nie NForce4
tu link do danych na temat płyty
K8NS Ultra
sam na takiej pracuję trochę droższa ale warto
jeśli się zdecydujesz na taką płytę, pamiętaj aby pamięci kupować parami
co do socket 939 i NForce3 to przeczytaj co mają do powiedzenia fachowcy z RME
- ciekawe i pouczające:
nForce4 Single CPU Chipset - DAW Stress Test Reports
co do grafiki - ja pracuję na Matroxie G550 - dwa monitory
sama przyjemność, wygoda i zero problemów.
najważniejsza sprawa karta muzyczna
weź najlepszą na jaką będzie cie stać, ale najpierw określ co potrzebujesz
ile wejść wyjść, może w przyszłości potrzebny będzie ADAT.
ja wybrałem RME- brałem na raty, sama musiała zarobić na swoje utrzymanie.
Sam kiedyś zadawałem na forum takie pytania i wiem co czujesz,
też szukałem najtańszych rozwiązań, ale to najtańsze musi być z tych lepszych, dających mozliwości na przyszłość.
Minął rok i dziś można kupić o wiele taniej.
życzę trafnego wyboru
Walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
...Odwiedziłem dziś kompterowy i polecono mi:
Napęd FDD Samsung 24 zł
I mój wybór:
razem 3000 zł +-100zł
...
Nie wchodząc w temat procków i płyt, zaoszczędzisz niewątpliwie, jeżeli kupisz używany monitor za 170 zł, zamiast nówki za 470. Jakość muzi na tym nie ucierpi :), a zaoszczędzone 300 zet zaiwestuj w coś ważnego dla zestawu np. mocniejszy (cichszy) zasilacz, lub popraw maye na emu1212m, czy co tam chcesz....
pozdro
Napęd FDD Samsung 24 zł
I mój wybór:
razem 3000 zł +-100zł
...
Nie wchodząc w temat procków i płyt, zaoszczędzisz niewątpliwie, jeżeli kupisz używany monitor za 170 zł, zamiast nówki za 470. Jakość muzi na tym nie ucierpi :), a zaoszczędzone 300 zet zaiwestuj w coś ważnego dla zestawu np. mocniejszy (cichszy) zasilacz, lub popraw maye na emu1212m, czy co tam chcesz....
pozdro
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....
ale dużo czytam, słucham, szukam....
co do tego spisu to :
doloz stowke do procka i wez athlona 64 bity 3000+ - wyjdziesz na tym zdecydowanie lepiej(s754 ledwo przedzie i nie ma dwukanalowej obslugi pamieci)
doloz 150 pln i wez plyte gigabyte na 939 na nforce 4 ultra z sataII - wyjdziesz rowniez lepiej
olej stacje dyskietek(chyba ze masz jakis starszy sprzet w studiu na dyskietki - jesli nie to prawdopodobnie nigdy jej nie uzyjesz)
monitor kup z allegro z serii"lezak magazynowy" - wiekszosc tych monitorow to nowki a 19" z plaskim kineskopem kupisz za 300pln - i to wysokiej klasy
dysk wez z sataII - sa coraz tansze i spokojnie mozesz wziasc 200 giga....
doloz stowke do procka i wez athlona 64 bity 3000+ - wyjdziesz na tym zdecydowanie lepiej(s754 ledwo przedzie i nie ma dwukanalowej obslugi pamieci)
doloz 150 pln i wez plyte gigabyte na 939 na nforce 4 ultra z sataII - wyjdziesz rowniez lepiej
olej stacje dyskietek(chyba ze masz jakis starszy sprzet w studiu na dyskietki - jesli nie to prawdopodobnie nigdy jej nie uzyjesz)
monitor kup z allegro z serii"lezak magazynowy" - wiekszosc tych monitorow to nowki a 19" z plaskim kineskopem kupisz za 300pln - i to wysokiej klasy
dysk wez z sataII - sa coraz tansze i spokojnie mozesz wziasc 200 giga....
zwroc uwage na obudowe - obecnie dostepne do wyciszonych nie naleza i brzecza ze wzgledu na swoje cieniutkie blachy