Pierwszy instrument klawiszowy półprofesjonalny
Witam.Zamierzam kupić pierwszy w swoim życiu instrument klawiszowy,taki który sprawdzi się na scenie(rockowej i weselnej) i w domu przy tworzeniu muzyki-moje fascynacje to pop,rock-głównie gitarowy tzn. Steve Vai,Joe Satriani,ze szczególnym uwzględnieniem Vai'a,ponieważ on właśnie wykorzystuje dużo brzmień klawiszowych.On ma w swoim domowym studio Korg Triton Studio,a przynajmniej miał do niedawna.Od dłuższego czasu widzę w większości teledysków właśnie Tritona studio i to mnię w pewien sposób zainspirowało-po prostu pomyślałem że skoro używają go prawie wszyscy najwięksi to musi to być na prawdę porządny sprzęt.Mój problem polega tylko na ograniczeniu finansowym.Nie stać mnię na wersję studio i dla tego zastanawiam się nad Le.Tylko że tak na prawdę nie wiem czy potrzebowałbym od razu tritona(czy rzeczywiście jest on wart swojej ceny-konkretnie:triton le 61-ok. 3700 Pln).Proszę was o poradę czym powinienem kierować się przy zakupie dobrego niedrogiego tzn. do ok. 4000 Pln,instrumentu klawiszowego.Dodam że gram od 15 lat na gitarze elektrycznej i na klawiszach też sobie całkiem nieźle radzę,tyle tylko że jedyny instrument jaki posiadałem do tej pory to był używany Casio CT576.Pozdrawiam
Re: Pierwszy instrument klawiszowy półprofesjonalny
Hmm...w tym wypadku nei ma czego radzić - musisz się wybrać od jakiegoś sklepu gdzie będziesz miał dużo klawiszy (np. Music Store w Poznaniu) i testować - sposób obsługi, wygodę gry, rodzaje brzmień.
[addsig]
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Sprawa jest prosta: jeśli chcesz brzmieć jak Vai to musisz wybrać coś ze stajni Korga + ten talent + "Ci" realizatorzy. A w cenie podanej przez Ciebie typowałbym tylko "light" Trition, ew. "samogrającą" serię Pa. Brzmi znakomicie, niestety nie ma aż tyle możliwości edycji. Ale to chyba zrozumiałe.
A jeśli z innej stacji, to może wspomniany parę tematów wcześniej Roland GW-7?
A jeśli z innej stacji, to może wspomniany parę tematów wcześniej Roland GW-7?
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
Le ma barwy takie same jak jego większy brat. (procesor efektów jest na pewno uboższy, a reszty różnic nie pamietam).
Ja mam Yamahę S30 i często gram z gitarzystami wzorującymi się na Vai'u czy Satrianim (wręcz gramy ich "covery"). Barwy zawsze znajduję jakie trzeba i szczerze polecam Ci ten synth. Uzywany dostaniesz za ok 2500zł,a to naprawdę zawodowy sprzęt. Do rocka (i to na żywo) rewelacyjny.
Ja mam Yamahę S30 i często gram z gitarzystami wzorującymi się na Vai'u czy Satrianim (wręcz gramy ich "covery"). Barwy zawsze znajduję jakie trzeba i szczerze polecam Ci ten synth. Uzywany dostaniesz za ok 2500zł,a to naprawdę zawodowy sprzęt. Do rocka (i to na żywo) rewelacyjny.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
pewu ma racje, poza tym autora postu interesuje także scena weselna.
Zgadza się,scena weselna odegra początkowo nawet większą rolę-poprostu chauturą chcę zarobić na sprzęt profesjonalny do grania rocka-mam już sporo swojego materiału,ale żeby zarobić na Tritona Studio albo i lepiej to tych chauturek trzeba będzie trochę odwalić i dla tego na początek wystarczy coś właśnie w tym przedziale cenowym.No i poza tym ja należę do tych grajków którym na prawdę zależy na tym żeby klient dostał to za co zapłacił i dla mnie tak na prawdę chautura znaczy tak samo wiele jak mój własny "rockowy" występ na żywo,którego mam nadzieję doświadczyć w niedługim czasie.Dzięki za pierwsze sugestie i żeby było jeszcze konkretniej to najbardziej interesuje mnie to,jakie cechy,parametry techniczne powinien posiadać klawisz za ok. 4000 Pln.Oczywiście za propozycje konkretnych modeli także dziękuję.Pozdrawiam.
PS. "Chautura" = Chałtura...
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,