witam
rozglądam się za doborem programu do mojego domowego studia.
posiadam kartę m-audio 192 i instrumenty access virus A, Access virus C, Access Virus Ti.
chciałem was prosić o radę, Jaki program powinienem kupić ?
pracowałem na Cubase, ale jakoś nie potrafie się do niego przyzwyczaić ...
myslałem zeby kupić Sonara 5 ... ale nie znalazłem w nim opcji zebym mógł robić automatyzacje np filtra ... czy efektów z Instrumentów oczywiscie.
z resztą nie da się w nim chyba korzystać z kilku roznych brzmien z jednego instrumentu ...
ja przynajmniej do tego nie doszedłem ...
chodzi mi o to ze np na jednej sciezce midi mam brzmienie X
a na drugiej sciezce midi mam brzmienie Y.
nie dałem rady zeby to jakos skonfigórować.
doradziłby mi ktoś ? jak to zrobić?
czy automatyzować moge tylko i wyłącznie przez kontrolery CC ?
Sonar5 ?
Re: Sonar5 ?
w sonarze automatyka to nie klopot - da sie......
a co do grania kilku roznych barw z klawisza to juz musisz zobaczyc jak klawisz sie skonfiguruje - czy mozesz wyslac rozne kanaly midi do klawisza czy moze podzielic klawiature na strefy...
a co do grania kilku roznych barw z klawisza to juz musisz zobaczyc jak klawisz sie skonfiguruje - czy mozesz wyslac rozne kanaly midi do klawisza czy moze podzielic klawiature na strefy...
Rzeczy o których mówisz to trywialne zadania dla każdego współczesnego sekwencera, i Sonar robi to na kilka sposobów. Obawiam się, że przy Twojej znajomości tematu (bez urazy) jakikolwiek sekwencer będzie trudny w obsłudze, a wybór właściwie nie ma znaczenia. Jeśli jednak czujesz się dobrze w Sonarze, to postaw na ten program (n.b. jest znakomity) i konsekwentnie zglębiaj jego tajniki. Po mniej więcej roku będziesz orzeł.
Maciej Dobrski.
Maciej Dobrski.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
fakt,
ale sonara mniej więcej znam, pracowałem na 1 w studiu. mixowałem sciezki nagrywałem zespoły.
ale nigdy nie miałem do czynienia z midi.
a teraz gdy kupiłem virusa C i inne instrumenty to nie potrafie korzystac z kilku brzmien z virusa C, a on ma włączoną funkcję multimode.
mam karte m-audio 192
a w sonarze nie wiem niestety jak robic automatyke filtrów z virusa Itp.
ale sonara mniej więcej znam, pracowałem na 1 w studiu. mixowałem sciezki nagrywałem zespoły.
ale nigdy nie miałem do czynienia z midi.
a teraz gdy kupiłem virusa C i inne instrumenty to nie potrafie korzystac z kilku brzmien z virusa C, a on ma włączoną funkcję multimode.
mam karte m-audio 192
a w sonarze nie wiem niestety jak robic automatyke filtrów z virusa Itp.
AFiT
wie ktoś moze jak mi pomóc ?
jak robić automatykę np filtrów z firusa itp ?
i jak korzystać z kilku brzmien z virusa w sonarze w tym samym projekcie
tak nie moge zaznaczyć tak jak w cubase, ze na kanale 1 ma grac to ..a na kanale 2 ma grać to ... i jeszcze jedno ...jak dodam samą sciezke midi to jak gram na klawiszzu to nic nie słysze.
dopiero jak dodam sciezke midi i sciezke audio i w audio zaznacze R i w midi R to wtedy jak GRAM (nie nagrywam) tp słysze brzmienia z virusa :/
coś jest nie tak ? nie ?
potrafi mi kotś pomóc ?
pozdrawiam
matoo
jak robić automatykę np filtrów z firusa itp ?
i jak korzystać z kilku brzmien z virusa w sonarze w tym samym projekcie
tak nie moge zaznaczyć tak jak w cubase, ze na kanale 1 ma grac to ..a na kanale 2 ma grać to ... i jeszcze jedno ...jak dodam samą sciezke midi to jak gram na klawiszzu to nic nie słysze.
dopiero jak dodam sciezke midi i sciezke audio i w audio zaznacze R i w midi R to wtedy jak GRAM (nie nagrywam) tp słysze brzmienia z virusa :/
coś jest nie tak ? nie ?
potrafi mi kotś pomóc ?
pozdrawiam
matoo
AFiT
...coś jest nie tak ? nie ?
potrafi mi kotś pomóc ? ...
Tu sprawa jest prosta: wogóle nie kumasz tematów audio/MIDI. Rozejrzyj się za jakąś lekturą, ew. na początek zahacz o z rzadka nawiedzany (chyba) dział FAQ na tym serwisie.
potrafi mi kotś pomóc ? ...
Tu sprawa jest prosta: wogóle nie kumasz tematów audio/MIDI. Rozejrzyj się za jakąś lekturą, ew. na początek zahacz o z rzadka nawiedzany (chyba) dział FAQ na tym serwisie.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
oka, poczytałem trochę.
juz kumam bardziej.
ale w sonarze nadal nie potrafie zrobić tak zebym mógł korzystać z kilku brzmien z virusa jednoczesnie.
a wirusa dobrze skonfigórowałem ! bo pod cubase mi działa.
a pod sonarem nie.
czytałem helpa od sonara - tam nic ciekawego nie ma .
niestety.
pomocy :)
juz kumam bardziej.
ale w sonarze nadal nie potrafie zrobić tak zebym mógł korzystać z kilku brzmien z virusa jednoczesnie.
a wirusa dobrze skonfigórowałem ! bo pod cubase mi działa.
a pod sonarem nie.
czytałem helpa od sonara - tam nic ciekawego nie ma .
niestety.
pomocy :)
AFiT
...czytałem helpa od sonara - tam nic ciekawego nie ma .
niestety...
Fajnie, masz i Cubase i Sonara. Ja wiem jak to zrobić ale mam tylko Cubase, na Sonara (dodatkowo) mnie nie stać
[addsig]
niestety...
Fajnie, masz i Cubase i Sonara. Ja wiem jak to zrobić ale mam tylko Cubase, na Sonara (dodatkowo) mnie nie stać

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
to mógłbyś mi to pi razy oko napisać jak to zrobić ?
i jak edytować automatyzacje np filtra?
i jeszcze jedno ...
ze jak dam samą sciezke midi i jak gram na klawiszu to nie słysze brzmienia z virusa.
dopiero jak dodam sciezke audio i pozaznaczam R na sciezce audio i R na midi to wtedy słysze...
a potem jak chce to nagrać to bez problemu nagram.
ale jakbym chciałzrobc automatyzacje to juz będzie problem ...
i jak edytować automatyzacje np filtra?
i jeszcze jedno ...
ze jak dam samą sciezke midi i jak gram na klawiszu to nie słysze brzmienia z virusa.
dopiero jak dodam sciezke audio i pozaznaczam R na sciezce audio i R na midi to wtedy słysze...
a potem jak chce to nagrać to bez problemu nagram.
ale jakbym chciałzrobc automatyzacje to juz będzie problem ...
AFiT