Czy istnieje programowy preamp mikrofonowy?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
BRAF1

Post autor: BRAF1 » wtorek 29 lis 2005, 10:07

Chodzi o to czy można nagrać wokal nie używając sprzętowego przedwzmacniacza mikrofonowego, tylko bęzpośrednio na kartę dźwiękową z mikrofonu dynamicznego stosując jakiś program emulujący przedwzmacniacz (preamp.).

Trudno mi w to uwierzyć, bo czy nie uszkodzi się w ten sposób karty dźwiękowej, jednak coś takiego ktoś kiedyś pisał na forum, ale nie mogę znaleźć gdzie.
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

peter1pl

Re: Czy istnieje programowy preamp mikrofonowy?

Post autor: peter1pl » wtorek 29 lis 2005, 10:33

...Czy istnieje programowy preamp mikrofonowy?

Chodzi o to czy można nagrać wokal nie używając sprzętowego przedwzmacniacza mikrofonowego, tylko bęzpośrednio na kartę dźwiękową z mikrofonu dynamicznego stosując jakiś program emulujący przedwzmacniacz (preamp.).

Trudno mi w to uwierzyć, bo czy nie uszkodzi się w ten sposób karty dźwiękowej, jednak coś takiego ktoś kiedyś pisał na forum, ale nie mogę znaleźć gdzie. ...

Fajnie...

A może jest też software'owy symulator mikrofonu, żeby można było bez mikrofonu śpiewać od razu do gniazda karty dźwiękowej?
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 29 lis 2005, 10:50

nie, nie istnieje

podobnie jak nie istnieje programowy emulator drukarki, mikrofonu, lampy na biurko, samochodu, śniadania...

Preamp to nie zmiana brzmienia - co można symuować - tylko zmiana jednej wielkości fizycznej w drugą.

(tzw. brzmienie preampu to tylko efekt uboczny jego działania, czasami ciekawy, ale nadal uboczny. Modelowy preamp - w praktyce niestety nie istniejący - nie ma swojego brzmienia tylko idealnie wiernie przenosi to co dostaje ze źródła)

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

BRAF1

Post autor: BRAF1 » wtorek 29 lis 2005, 11:08

...nie, nie istnieje

podobnie jak nie istnieje programowy emulator drukarki, mikrofonu, lampy na biurko, samochodu, śniadania...

Preamp to nie zmiana brzmienia - co można symuować - tylko zmiana jednej wielkości fizycznej w drugą.

(tzw. brzmienie preampu to tylko efekt uboczny jego działania, czasami ciekawy, ale nadal uboczny. Modelowy preamp - w praktyce niestety nie istniejący - nie ma swojego brzmienia tylko idealnie wiernie przenosi to co dostaje ze źródła)

...

Ogromne dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam!
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 29 lis 2005, 11:11

...Czy istnieje programowy preamp mikrofonowy?

=======

Jak przedmówcy

Chodzi o to czy można nagrać wokal nie używając sprzętowego przedwzmacniacza mikrofonowego

=======

bez preampu mikrofonowego - TAK

bez jakiegokolwiek prerampu - NIE

tylko bęzpośrednio na kartę dźwiękową z mikrofonu dynamicznego

=======

Nie ma tu czegoś takiego jak "bęzpośrednio na kartę dźwiękową ", skoro jest karta dźwiękowa to i preamp na niej jest. Gorszy lub lepszy ale jest, więc jeśli wetkniesz w wejście mikrofon dynamiczny to nagrasz wokal. Niby czemu nie?

stosując jakiś program emulujący przedwzmacniacz (preamp.).

========

Oczywiście TAK. MOdeluje się w tej chwili każdy element toru: od mikrofonu, przez preampy, EQ, efekty, wzmacniacze po głośniki, więc jeśli chodzi Ci o nadanie "brzmienia" to oczywiście są modelery preampów.

Jednka zważ, że (nie znając karty którą masz ) efekt może być mizerny, bo preamp to nie wszystko. Jest jeszcze konwerter zaraz za preampem karty. Więc jeśli sam preamp nie jest dobry, a za nim stoi lichy konwerter AD to taki poszatkowany sygnał trafi do modelera preampu. Co z tego wyniknie.....?

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Humbucker

Post autor: Humbucker » wtorek 29 lis 2005, 11:13

...nie, nie istnieje

...

hmm z ta lampa na biurko nie bylbym taki pewny.. mialem gdzies programowy stroboskop, wiec lampa tez gdzies pewnie jest :)

BRAF1

Post autor: BRAF1 » wtorek 29 lis 2005, 11:22

========

Oczywiście TAK. MOdeluje się w tej chwili każdy element toru: od mikrofonu, przez preampy, EQ, efekty, wzmacniacze po głośniki, więc jeśli chodzi Ci o nadanie "brzmienia" to oczywiście są modelery preampów.

Nie chodzi o nadanie brzmienia, ale o zwykłe nagranie wokalu i wzmocnienie sygnału bez używania sprzętowego preampu.

**********************..................

Jednka zważ, że (nie znając karty którą masz ) efekt może być mizerny, bo preamp to nie wszystko. Jest jeszcze konwerter zaraz za preampem karty. Więc jeśli sam preamp nie jest dobry, a za nim stoi lichy konwerter AD to taki poszatkowany sygnał trafi do modelera preampu. Co z tego wyniknie.....?

Karta moja to ECHO MIAMIDI

pozdrowienia

...

BRAF1

Post autor: BRAF1 » wtorek 29 lis 2005, 11:26

tylko bęzpośrednio na kartę dźwiękową z mikrofonu dynamicznego

=======

Nie ma tu czegoś takiego jak "bęzpośrednio na kartę dźwiękową ", skoro jest karta dźwiękowa to i preamp na niej jest. Gorszy lub lepszy ale jest, więc jeśli wetkniesz w wejście mikrofon dynamiczny to nagrasz wokal. Niby czemu nie?...

Czy każda karta dźwiękowa posiada preamp?

Awatar użytkownika
Himen

Post autor: Himen » wtorek 29 lis 2005, 11:43

...Preamp to nie zmiana brzmienia - co można symuować - tylko zmiana jednej wielkości fizycznej w drugą. ...

Z tego co wiem do zamiany jednej wielokści fizycznej (ciśnienie akustyczne) w drugą (napięcie) służy mikrofon. Podstawową rolą preampu jest odopwiednie wzmocnienie sygnału z mikrofonu.

Oczywiście wszystko można nagrywać bezpośrednio na wejście karty, tylko jeżeli sygnał wejściowy nie będzie miał odopwiedniego poziomu to automatycznie zmniejsza się praktyczna rozdzielczość przetwornika i w efekcie tegopogarsza się stosunek S/N i rosną zniekształcenia.

ODPOWIEDZ