Niedrogie monitory do domowego studia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Karsen
Re: Niedrogie monitory do domowego studia

Post autor: Karsen » czwartek 05 lut 2009, 21:20

Ponieważ ceny monitorów studyjnych powindowały do górę, nawet tych wymienianych w tym temacie z imienia i kwoty, a do odsłuchania miałem możliwość porównać tylko Alesis MkII, Fostex PM 0.4 i PM1 wybór padł na te pierwsze. Tak jak w temacie - szukałem monitorów do domowego studio (pokój w mieszkaniu w bloku) i do hobbistycznego używania, a cena 1020 zł okazała się atrakcyjna np. w porównaniu z Fostex PM 0.5, które podrożały i których de facto nie mogłem odsłuchać. Szkoda, że w dobie, jak to się teraz mówi, kryzysu zdecydowana większość sklepów muzycznych sprzedaje „wszystko” tylko na zamówienie i sprawdzenie organoleptyczne jest nie możliwe.

Dziękuję wszystkim za pomoc i za sugestie.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 06 lut 2009, 00:41

......

A ja po przeczytaniu testu porównawczego Samson Rubicon R5a na Future Music z listopada 2006, zdecydowałem ze kupię właśnie te...
W teście są również wspominane KRK...
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 06 lut 2009, 13:58

Ja bym jeszcze bral pod uwage Yamahy HS50M. Na aukcji widzialem dzis takie po 500 za sztuke. Do tego jakis sub (kupilem na przyklad dobry sub aktywny Jensena za 150zl na aukcji) i to bedzie grac. Testowalem te Yamahy i uwazam je za niezwykle udane monitory w swojej klasie. Brakuje dolu wiec subwoofer jest konieczny. Reasumujac za 1200zl bedziemy miec zestaw ktory sie zawsze obroni. Ale to tylko moja opinia...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Lukas2009

Post autor: Lukas2009 » sobota 07 lut 2009, 19:12

podepne sie pod temat bo zalogowalem sie specjalnie zeby zalozyc wlasny ale jak juz jest :P

Chodzi o monitory, chcialem kupic Event Tr6 ale monitory sa juz troche wiekowe wiec czy w dzisiejszych czasach nadal graja na przyzwoitym poziomie zalezy mi aby monitory odzwierciedlaly szczerze bass, dzisiaj znalazlem informacje ze sa nowe monitoy mackie mr 5 i 8 i etraz pytanie co wybrac tr 6 czy mackie 5/8 ? a moze cos innego jak widac cena do max w okolicach jak za tr6 badz m5, kolejna kwestia wielkosci glosników nurtuje mnie to jzu od jakiegos czasu obydwa maja 5,25 cali, glosniki beda staly bardzo blisko mojej głowy :P pokoj to 2,4x4,2 m jednak głosniki beda staly na tej mneijszej dlugosci, czy te glosniki beda odpowiednie do moich warunków? nastepna sprawa majac juz na stanie słuchawki akg 240 jak bedzie to wspólpracowac ze soba mam na mysli np tworzac cos w nocy na tych słuchawkach w dzien moge sie spodzieqwac tego co na nich slyszalem czy glosniki pokaza cos innego :P?

Paweł

Post autor: Paweł » niedziela 08 lut 2009, 02:44

...chcialem kupic Event Tr6 ale monitory sa juz troche wiekowe wiec czy w dzisiejszych czasach nadal graja na przyzwoitym poziomie zalezy mi aby monitory odzwierciedlaly szczerze bass, dzisiaj znalazlem informacje ze sa nowe monitoy mackie mr 5 i 8 i etraz pytanie co wybrac tr 6 czy mackie 5/8 ? a moze cos innego jak widac cena do max w okolicach jak za tr6 badz m5, kolejna kwestia wielkosci glosników nurtuje mnie to jzu od jakiegos czasu obydwa maja 5,25 cali, glosniki beda staly bardzo blisko mojej głowy :P pokoj to 2,4x4,2 m jednak głosniki beda staly na tej mneijszej dlugosci, czy te glosniki beda odpowiednie do moich warunków? nastepna sprawa majac juz na stanie słuchawki akg 240 jak bedzie to wspólpracowac ze soba mam na mysli np tworzac cos w nocy na tych słuchawkach w dzien moge sie spodzieqwac tego co na nich slyszalem czy glosniki pokaza cos innego :P?...
Eventy TR6, jak i cała niższa półka tej firmy nie są już produkowane. Ale nie ma czego żałować, skoro są MR5, które Ci z czystym sumieniem polecam i w mojej ocenie biją na głowe te Eventy.

Co do słuchawek, AKG k 240 zacny model, sam na nich pracuję od nie pamiętam ilu lat, ale ponieważ jest późno, napiszę krótko - słuchawki nigdy nie zastąpią monitorów i nie należy ich w tych kategoriach traktować.

Lukas2009

Post autor: Lukas2009 » niedziela 08 lut 2009, 10:57

ok to chyba faktycznie kupie mackie mr5 jeszcze tylko pyt czy taki głosnik 5,25 cala zademonstruje naprawde deep bass cos jak w produkcjach dupstepowych?, tzn na tyle dobrze na ile kosztuja oczywiscie ;)

kolejna kwestia sa to monitory aktywne wiec bede potrzebowal pomiedzy karta dzwiekowa a monitorami jescze dodatkwy mixer gdzie wszystko popodlanczam, jakibyscie polecili takze budzetowy ale zeby nie zanizal jakosci dzwieku?

Awatar użytkownika
a_tech

Post autor: a_tech » niedziela 08 lut 2009, 23:22

mixer gdzie wszystko popodlanczam, jakibyscie polecili takze budzetowy ale zeby nie zanizal jakosci dzwieku?
juz było ;) ale minimum to soundcraft C4

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 09 lut 2009, 08:44

...ok to chyba faktycznie kupie mackie mr5 jeszcze tylko pyt czy taki głosnik 5,25 cala zademonstruje naprawde deep bass cos jak w produkcjach dupstepowych?, tzn na tyle dobrze na ile kosztuja oczywiscie ;)

Mogą kosztować i 20 tysięcy, ale z 5-o calowego woofera nie uświadczysz "deepbasów". Albo subwoofer dokupisz, albo dobre słuchawki jako tańsza alternatywa. (Np. ciut przebasowane DT770 Pro się nadają tu prawie idealnie.)

kolejna kwestia sa to monitory aktywne wiec bede potrzebowal pomiedzy karta dzwiekowa a monitorami jescze dodatkwy mixer gdzie wszystko popodlanczam, jakibyscie polecili takze budzetowy ale zeby nie zanizal jakosci dzwieku?...

To zależy jaką masz kartę. Ja mam podpięte do interfejsu. Jeśli masz odpowiednie wyjścia z karty i nic innego nie chcesz podpiąć prócz monitorów (na wyjście), to mikser jest zbędny. (Chyba że masz zintegrowaną...)
[addsig]

Lukas2009

Post autor: Lukas2009 » poniedziałek 09 lut 2009, 16:48

kartae mam m-audio audiophile 2496, nie chcialbym podlanczac monitorów bezposrednio wole przez jakis maly mikser ten soundcraft ma dosyc sporo wyjsc raczej az tak duzo nie potrzebujenie znalazloby sie cos mniejszego ?

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 10 lut 2009, 00:03

nie chcialbym podlanczac monitorów bezposrednio wole przez jakis maly mikser ten soundcraft ma dosyc sporo wyjsc raczej az tak duzo nie potrzebujenie znalazloby sie cos mniejszego ?

Np. Tapco Mix 50, Behringer XENYX 502.
Z tego co zrozumiałem to ty potrzebujesz ten mikser tylko do zarządzania głośnością odsłuchu. Jeżeli tak to do tego istnieją dedykowane urządzenia jak SM Pro Audio iNano czy M-Patch.

ODPOWIEDZ