Stabilne zewnętrzne interfejsy audio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Stabilne zewnętrzne interfejsy audio

Post autor: preceli » piątek 06 maja 2011, 16:01

...walkuje ten temat i jedyne co sie dowiedzialem to, ze wiekszosc zaleca TI...

Kolego,
toż aby Ci konkretnie pomóc potrzebna nam wiedza co już zrobiłeś, a nie co zamierzasz zrobić.
Aż tak ciężko Ci to zrozumieć?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 06 maja 2011, 17:19

. Po przejrzeniu paru postow dochodze jednak do wniosku ze chyba tylko stacjonarka + cos na pci bedzie stabilne ... 

Więc dochodzisz do bardzo mylnego wniosku. Ja mam kartę na FW i chodzi mi nawet stabilniej niż poprzednia na PCI. Wszystko zależy od konfiguracji, dobrego kontrolera FW, a także od dobrze napisanych sterowników.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 06 maja 2011, 17:24

...
...Żadna loteria. Trzeba mieć po prostu odpowiedni kontroler FW.... 

Niestety niekoniecznie. Miałem do czynienia z 2 laptopami, do których ludzie dokupili FireWire na Nec'u i nie chciało za cholerę działać. Dlaczego? Nie pytaj, nie udało mi się tego rozwiązać. Musieli zmieniać interface.
...

To o niczym jeszcze nie świadczy. Bardzo częste jest zjawisko, że na lapkach są problemy z FW, ale z doświadczenia się nauczyłem, że zawsze jest jakaś przyczyna, ale najpierw trzeba sprawdzić tyle możliwości, ile się da. Gdybym tak sam nie zrobił, to prawdopodobnie sam miałbym teraz inną kartę. A wszystkie moje problemy zależały od konfiguracji systemu Windows. Teraz mam nawet zwykły kontroler FW, zupełnie nie polecany, a karta działa od początku przesiadki bez ani jednej zawieszki lub problemów z latencją.

Początkujący muzyk.

dust

Post autor: dust » piątek 06 maja 2011, 20:23

Ok. Inaczej. Z racji tego, ze lapka raczej narazie nie zmienie, zalezy mi na znalezieniu interfejsu ktory bedzie wspolwracowal z kontrolerem ricoch, ktory jest na plycie. Czy jest wogole jest producent , ktory deklaruje zgodnosc sprzetu z w/w kontrolerem?...

Wg mnie kontroler TI jest mocno przereklamowany. Ja w swoim laptopie mam RICOHa i poprawnie pracuje z ESI DuaFire. Testowałem też TC Studio Konnekt 48 i działał poprawnie. Co dziwne podłączając tego TC do innego kompa z FW na TI, który był zalecany poprostu nie działał wogóle. Dopiero zastosowanie karty z chipsetem NEC go ruszyło.

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » piątek 06 maja 2011, 21:07

.... Po przejrzeniu paru postow dochodze jednak do wniosku ze chyba tylko stacjonarka + cos na pci bedzie stabilne ... 
Więc dochodzisz do bardzo mylnego wniosku. Ja mam kartę na FW i chodzi mi nawet stabilniej niż poprzednia na PCI. Wszystko zależy od konfiguracji, dobrego kontrolera FW, a także od dobrze napisanych sterowników....

O to mi chodzilo sprobuje wiec z ta esi, jesli nie zadziala bede zamawial dalej az moze w koncu cos zaskoczy.
Boje sie tego, ze lapek ktory posiadam po prostu nie nadaje sie do audio :( wnioski opieram na doswiadczeniach z tracker pre na usb. pozdrawiam
na luzaku ! jak zawsze

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » piątek 06 maja 2011, 21:08

sory
odpowiedz wyzej jest do ciebie Dust
na luzaku ! jak zawsze

dust

Post autor: dust » sobota 07 maja 2011, 12:32

...sory
odpowiedz wyzej jest do ciebie Dust...

Ja szukając karty wziąłem laptopa i przejechałem się po sklepach.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 07 maja 2011, 12:56

......sory
odpowiedz wyzej jest do ciebie Dust...

Ja szukając karty wziąłem laptopa i przejechałem się po sklepach....

Jest to najprostsze i najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o laptopa.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » sobota 07 maja 2011, 17:10

Jest to najprostsze i najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o laptopa....

W sumie racja, lepiej przeznaczyc jeden dzien, wybrac sie i namacalnie potestowac. Czy znacie jakies konkretne metody jak najlepszego przetestowania intefejsu, w tak krotkim czasie?
pozdrawiam
na luzaku ! jak zawsze

dust

Post autor: dust » sobota 07 maja 2011, 20:08

...Jest to najprostsze i najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o laptopa....

W sumie racja, lepiej przeznaczyc jeden dzien, wybrac sie i namacalnie potestowac. Czy znacie jakies konkretne metody jak najlepszego przetestowania intefejsu, w tak krotkim czasie?
pozdrawiam...

Ja uzywałem Abletona z projektem Live performance test, który można znaleźć przez google lub na forum Abletona.

ODPOWIEDZ