Mieszanka stage piano i syntezatora
-
Na marginesie dodam, że jak znajdę kasę, może kupię jakiegoś retro syntha analogowego. Rozważam Nord Wave, Moog Minimoog Voyager, Moog Little Phatty, Novation Ultranova, Alesis Andromeda. Ale to za rok :))
Pozbywam się Korgów, adres mailowy mkobrynski@hotmail.com
-
Re: Mieszanka stage piano i syntezatora
...Ważne pytanie. Bardzo prawdopodobne, że zakupię Motifa. Zastanawiam się, XS8, czy XF8? Ten drugi jest droższy o trzy tysiące, ma dopracowany interfejs, więcej pamięci i lepsze brzmienia akustyczne. Warto zapłacić te dodatkowe trzy tysiące i kupić XF? Jak na razie jestem bliższy wyboru Kurzweila, ale oferta Yamahy też jest ciekawa. Bardzo proszę o szybką odpowiedź....
Byłeś w RNR ?
[addsig]
-
...Ważne pytanie. Bardzo prawdopodobne, że zakupię Motifa. Zastanawiam się, XS8, czy XF8? Ten drugi jest droższy o trzy tysiące, ma dopracowany interfejs, więcej pamięci i lepsze brzmienia akustyczne. Warto zapłacić te dodatkowe trzy tysiące i kupić XF? Jak na razie jestem bliższy wyboru Kurzweila, ale oferta Yamahy też jest ciekawa. Bardzo proszę o szybką odpowiedź....
Byłeś w RNR ?
...
Prawdopodobnie jutro lub pojutrze odwiedzę, wpadnę też do Mx Music w Starym Browarze. Ale już teraz proszę o porady :) muszę być pewien, czy za te dodatkowe trzy tysiące wiele zyskam.
-
...Ale jak wszedłem w necie na stronę RNR, Motifa nie mają w ofercie. Z tych, które szukam dostępny jest tam tylko Kronos....
Niestety nie ma lekko. Aby wybrać dobrze, właściwie, to trzeba też coś z siebie dać. Ciesz się, że masz wszystko w jednym mieście, bo niektórzy muszą zwiedzać o wiele większą okolicę.
...
...Ale jak wszedłem w necie na stronę RNR, Motifa nie mają w ofercie. Z tych, które szukam dostępny jest tam tylko Kronos....
Niestety nie ma lekko. Aby wybrać dobrze, właściwie, to trzeba też coś z siebie dać. Ciesz się, że masz wszystko w jednym mieście, bo niektórzy muszą zwiedzać o wiele większą okolicę.
...
Dokładnie...
[addsig]
W/g mnie NIE opłaca się zakup XF. Dlaczego? Różnica pomiędzy Motif Classic a Motif ES jest olbrzymia (tu się opłaca); pomiędzy ES a XS była spora (jeszcze się opłaca, chociaż ja osobiście swojej ESki na XSa nie wymienię bo dopłata 2 tysięcy nie jest tego warta - XS ma trochę lepiej brzmiący procesor efektów, ale generalnie brzmią porównywalnie). Natomiast jeśli chodzi o upgrade XS -> XF to te 3 tysiące nie są tego warte - lepiej te pieniądze przeznaczyć na dodatkowy VA lub inny synth. Niestety Yamaha ciągle odcina kupony od AWM2 i seria Motif to tylko romplayery. A że bardzo dobre to inna sprawa;). Jednak jeśli budżet pozwala, kup Kronosa - wygoda obsługi na żywca (nie ucina brzmień, możliwość robienia list/chainów, wiele typów syntezy) czyni go idealnym narzędziem na scenie. Motify to jednak workstationy i jakkolwiek da się na nich grać na żywca, brakuje im paru udogodnień czyniących grę live intuicyjną i komfortową.
-
- 88 ważonych klawiszy
- dobre barwy fortepianowe, ew. rhodes, jakieś organy
- ew. synteza
Znalazłem w necie:
- Kurzweil PC88mx
- Kurzweil K2500s
macie jakieś propozycje? Muszę miec pewnosc za dwa tygodnie!
- mr-hammond
...Z ostatniej chwili - w tym roku nie będzie mnie stać na nowe workstation i synth z ważonymi klawiszami. Problemy finansowe, tyle. Rozważam zakup stage piano używanego, fajnie byłoby, gdyby było jeszcze syntezatorem. Cena - do 2600 zł.
- 88 ważonych klawiszy
- dobre barwy fortepianowe, ew. rhodes, jakieś organy
- ew. synteza
Znalazłem w necie:
- Kurzweil PC88mx
- Kurzweil K2500s
macie jakieś propozycje? Muszę miec pewnosc za dwa tygodnie!...
Pc88mx będzie miałe lepsze pianino, Kurzweil K2500 jeśli nie ma boardów na pokładzie to pianino będzie słabsze.Ze względu na to że to stare instrumenty sprawdź klawiaturę. Więszke możliwości edycjyjne da K2500, ale Pc88 mx ma 64 głosy polifonii.