Interfejs USB audio - minimum latency
Zeby zapobiec dalszej dyskusji lepsze sa karty 24/96
Re: Interfejs USB audio - minimum latency
A co powiecie na temat interfejsów Terratec Phase 26USB i ESI U46?
Charakterystyki wydają się mieć dość podobne
A ten Miditech tez wygląda nienajgorzej ;) Taniutki, malutki, ma to co trzeba (wejście i wyjście na RCA), chociaż przydałoby się jeszcze choćby wyjście słuchawkowe
Charakterystyki wydają się mieć dość podobne
A ten Miditech tez wygląda nienajgorzej ;) Taniutki, malutki, ma to co trzeba (wejście i wyjście na RCA), chociaż przydałoby się jeszcze choćby wyjście słuchawkowe

Psychomaniak
-
...Witam wszystkich i proszę o pomoc. Zamierzam kupić interfejs audio. Zależy mi w zasadzie jedynie na jak najszybszym sterowniku ASIO no i oczywiście żeby dźwięk był przyzwoitej jakości, ale bez przegięć. Zamierzam go używać przy tworzeniu muzyki w moich ulubionych aplikacjach FLSTUDIO, RENOISE i BUZZ.
Ilość wejść to dla mnie drugoplanowa sprawa.
Temat jest dla mnie bardziej skomplikowany niż mi się z początku wydawało, żadna firma tak naprawdę się nie chwali konkretnymi przykładami jeśli chodzi o latencję.
Szukam interfejsu USB ponieważ mój komputer i laptop nie mają FireWire.
Brałem pod uwagę Edirol, M-Audio i kilka innych. EMU być może jest ok ale po pierwsze testowałem 0202 USB i chyba trafiłem na walnięty egzemplaż bo za każdym razem musiałem go włączyć/wyłączyć z 10 razy zanim został wykryty przez komputer. Poza tym EMU zostało kupione przez Creative a jak słyszę Creative to mi włosy stają dęba. Wiem że EMU naprawdę jest dobre jeśli chodzi o latencję ale obawiam się ze względu na wyżej opisane przyczyny, może się mylę.
Myślę że nawet coś takiego jak Edirol UA-1EX dało by radę, pod warunkiem że ktokolwiek powiedziałby mi coś na temat jakości audio i sterowników ASIO.
Proszę o pomoc, może jakieś konkretne przykłady z życia wzięte....
polecam RME 800
Ilość wejść to dla mnie drugoplanowa sprawa.
Temat jest dla mnie bardziej skomplikowany niż mi się z początku wydawało, żadna firma tak naprawdę się nie chwali konkretnymi przykładami jeśli chodzi o latencję.
Szukam interfejsu USB ponieważ mój komputer i laptop nie mają FireWire.
Brałem pod uwagę Edirol, M-Audio i kilka innych. EMU być może jest ok ale po pierwsze testowałem 0202 USB i chyba trafiłem na walnięty egzemplaż bo za każdym razem musiałem go włączyć/wyłączyć z 10 razy zanim został wykryty przez komputer. Poza tym EMU zostało kupione przez Creative a jak słyszę Creative to mi włosy stają dęba. Wiem że EMU naprawdę jest dobre jeśli chodzi o latencję ale obawiam się ze względu na wyżej opisane przyczyny, może się mylę.
Myślę że nawet coś takiego jak Edirol UA-1EX dało by radę, pod warunkiem że ktokolwiek powiedziałby mi coś na temat jakości audio i sterowników ASIO.
Proszę o pomoc, może jakieś konkretne przykłady z życia wzięte....
polecam RME 800
- macandroll
polecam RME 800 ...
A te RME jest na USB i kosztuje kilkaset złotych?
Co do EMU to mam 1616 PCMCIA (coprawda to nie USB) i jestem długo już bardzo zadowolony.
Nawet działa na przejściówce do express card, a w nowych laptopach to już standart.
To, że Creative jest właścicielem EMU nie znaczy, że można postawić znak równości pomiędzy produktami tych firm.
Coprawda EMU już dość długo nie wypuściło czegoś nowego z wyższej półki...
Muzyk, gitarzysta
jak masz zlota cierpliwosc to kup PRESONUS AudioBox, bo w zasadzie tania, wytrzymala, ma wszystko co potrzeba, midi out/in dwa wejscia liniowe, ma zasilanie na phantoma, 24bity, a calosc jest z aluminium i dostajesz cubase 4 LE gratis
jedyny problem to musisz miec cierpliwosc przy tej karcie, bo jak mi laptop przejdzie w stan czuwania to trzeba odpiac kabel usb [ale nie moze ci zadna aplikacja grac uzywajaca dzwieku bo wtedy trzeba kompa zrestetowac haha] i wsadzic ponownie. Czasem tak czy siak trzeba kompa zrestartowac i podpiac karte zeby zaczola dzialac.
oto wady i zalety presonusa ;)
jedyny problem to musisz miec cierpliwosc przy tej karcie, bo jak mi laptop przejdzie w stan czuwania to trzeba odpiac kabel usb [ale nie moze ci zadna aplikacja grac uzywajaca dzwieku bo wtedy trzeba kompa zrestetowac haha] i wsadzic ponownie. Czasem tak czy siak trzeba kompa zrestartowac i podpiac karte zeby zaczola dzialac.
oto wady i zalety presonusa ;)
I <3 MUSIC
...
jedyny problem to musisz miec cierpliwosc przy tej karcie, bo jak mi laptop przejdzie w stan czuwania to trzeba odpiac kabel usb [ale nie moze ci ...
oto wady i zalety presonusa ;)...
Od kiedy to przy pracy z audio mamy aktywne oszczędzanie energii. W każdym poradniku jest napisane by wyłączyć całkowicie zarządzanie energią.
jedyny problem to musisz miec cierpliwosc przy tej karcie, bo jak mi laptop przejdzie w stan czuwania to trzeba odpiac kabel usb [ale nie moze ci ...
Od kiedy to przy pracy z audio mamy aktywne oszczędzanie energii. W każdym poradniku jest napisane by wyłączyć całkowicie zarządzanie energią.
......
Od kiedy to przy pracy z audio mamy aktywne oszczędzanie energii. W każdym poradniku jest napisane by wyłączyć całkowicie zarządzanie energią....
stan czuwania a oszczedzanie energii to dwie rozne rzeczy
wiele bardziej zaawansowanych urzadzen nawet na pci nie podnosi sie prawidlowo ze stanu czuwania
a co do oszczedzania energii to selektywne wylaczanie portow usb warto wylaczyc
reszta nie ma az takiego wplywu
Od kiedy to przy pracy z audio mamy aktywne oszczędzanie energii. W każdym poradniku jest napisane by wyłączyć całkowicie zarządzanie energią....
wiele bardziej zaawansowanych urzadzen nawet na pci nie podnosi sie prawidlowo ze stanu czuwania
a co do oszczedzania energii to selektywne wylaczanie portow usb warto wylaczyc
reszta nie ma az takiego wplywu
Jak zwał tak zwał ... ale nie zgodzę się z tobą
Czy stan czuwania nie służy przypadkiem oszczędzaniu energii i podzespołów komputera ? Wiem że uaktywnia się go w innej zakładce, ale służy nieco inaczej temu samemu celowi.
W niskich latencjach na USB Novation ma b.dobre osiągi. U mnie komfortowa praca na 44.1/24 przy 7 ms na X-Station.
Jak zwał tak zwał ... ale nie zgodzę się z tobą

W niskich latencjach na USB Novation ma b.dobre osiągi. U mnie komfortowa praca na 44.1/24 przy 7 ms na X-Station.
owszem ale nie ma nic wspolnego z praca urzadzen na usb i tym podobnych - w koncu usypia caly komputer