AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?
matiz nie przesadzaj - taki problem mialem czesto - z asusem bo ta firma ma buble jak zadna inna...ale z gigabyte nigdy...za to z msi klopot z usb wiecznie...moze teraz juz im przeszlo.......
ale ram?
najgorszy syf(klepany przez dystrybutorow i mase lamusow z forum....ow) czyli goodram,elixir i twinmos....
nigdy zero problemow
odpal asusa i ram do d.....nie raz to slyszalem
Ja nie wiem, co w konkretnych przypadkach jest winne - procesor, plyta czy same pamieci. Mialem jednak przypadek, ze po wymianie na "ten sam" procesor (prawie ten sam, Athlon 3200 chyba, rev3 i rev6) na tej samej plycie i tych samych pamieciach (tylko wymiana procesora) pamieci przestawaly dobrze dzialac.
ale ram?
najgorszy syf(klepany przez dystrybutorow i mase lamusow z forum....ow) czyli goodram,elixir i twinmos....
nigdy zero problemow
odpal asusa i ram do d.....nie raz to slyszalem
Ja nie wiem, co w konkretnych przypadkach jest winne - procesor, plyta czy same pamieci. Mialem jednak przypadek, ze po wymianie na "ten sam" procesor (prawie ten sam, Athlon 3200 chyba, rev3 i rev6) na tej samej plycie i tych samych pamieciach (tylko wymiana procesora) pamieci przestawaly dobrze dzialac.
Re: AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?
widzisz w nowych amd jest inna bajka bo kontroler panieci maja one w sobie - wystarczy zeby cos bylo nie tak i jest klopot.czasem nie przeinstalujesz windy - a zmienisz proc i juz sie sypie...
no ale starsze mialy na plycie i czesto albo plyta albo sam chipset byly do bani - albo poprostu tragiczne "supported memory module" w niektorych firmach
ja jakos nie cuduje w wyborze i kupy kasy nie wykladam - tani ram tania plyta ale wszystko chodzi tiptop - cale szczescie hehe i nawet codegen 300 w leci 3 rok - to juz wrecz cud hehe
no ale starsze mialy na plycie i czesto albo plyta albo sam chipset byly do bani - albo poprostu tragiczne "supported memory module" w niektorych firmach
ja jakos nie cuduje w wyborze i kupy kasy nie wykladam - tani ram tania plyta ale wszystko chodzi tiptop - cale szczescie hehe i nawet codegen 300 w leci 3 rok - to juz wrecz cud hehe
czasem nie przeinstalujesz windy - a zmienisz proc i juz sie sypie
Memtest dziala niezaleznie od windy.
Memtest dziala niezaleznie od windy.
Jeszcze nie dawno sytuacja była natsepujaca , za podobne piniadze co kupujac AMD dostawało sie wiecej . obecnie jest inaczej
TU JEST TEST
nowy procek mozna kupic za 1300 zł
TU JEST TEST
nowy procek mozna kupic za 1300 zł
Ale Wam się chce... Jak nie Mak na PC, to Intel na AMD... Ciągle o wyższości. A może tak wziąć się za pracę, a nie teoretyzowanie? Przecież badziewny zestaw można złożyć zarówno na Intelu jak i AMD, super stabilny i szybki na obu platformach również nie jest problemem. A te benchmarki mają tyle wspólnego z naszą pracą w aplikacjach audio, co teoretyzowanie o wyższości Świąt...
Nie lepiej wziąć się za pracę? :)
Pozdrawiam,
Jacek
Nie lepiej wziąć się za pracę? :)
Pozdrawiam,
Jacek
...Ale Wam się chce... (...) super stabilny i szybki na obu platformach również nie jest problemem.
I tym oto postem, wbrew swym intencjom, stanąłeś po jednej stronie sporu :)
......Ale Wam się chce... (...) super stabilny i szybki na obu platformach również nie jest problemem.
...
Ee... Napisałem, że zawsze da się spartolić, albo zrobić dobrze. A to dwie strony sporu. Ponieważ napisał, że na obu platformach, zatem względniłem wszystkie cztery strony :D
Pozdrawiam,
Jacek
...
Ee... Napisałem, że zawsze da się spartolić, albo zrobić dobrze. A to dwie strony sporu. Ponieważ napisał, że na obu platformach, zatem względniłem wszystkie cztery strony :D
Pozdrawiam,
Jacek
> Ponieważ napisał
Oczywiście zjadłem końcówkę
Miało być: napisałem.
Jacek
Oczywiście zjadłem końcówkę

Jacek
Ee... Napisałem, że zawsze da się spartolić, albo zrobić dobrze.
Czyli stajesz po stronie twierdzącej że to nie żadna urojona niekompatybilność procków AMD jest przyczyną zawiech.
Czyli stajesz po stronie twierdzącej że to nie żadna urojona niekompatybilność procków AMD jest przyczyną zawiech.
-
Oprócz kupna nowego zestawu jest jeszcze inna opcja.
Szczególnie interesująca dla osób które mają procesor Intela na płycie z socket 478 - warto przeczytać:
http://www.tomshardware.pl/cpu/20050525/index.html
...czyli Pentium M w komputerze stacjonarnym - to możliwe.
Wiele wykorzystających laptopy do pracy z dźwiękiem korzysta z urządzeń właśnie z Pentium M na pokładzie.
Swoją drogą korzenie nowych Inteli Conroe 2 Duo to w znacznej mierze Pentium M.
Szczególnie interesująca dla osób które mają procesor Intela na płycie z socket 478 - warto przeczytać:
http://www.tomshardware.pl/cpu/20050525/index.html
...czyli Pentium M w komputerze stacjonarnym - to możliwe.
Wiele wykorzystających laptopy do pracy z dźwiękiem korzysta z urządzeń właśnie z Pentium M na pokładzie.
Swoją drogą korzenie nowych Inteli Conroe 2 Duo to w znacznej mierze Pentium M.