Jaki DAW wybrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Aztec
Re: Jaki DAW wybrać?

Post autor: Aztec » wtorek 05 lis 2013, 10:31

Przestudiowałem jeszcze raz artykuł z Zakamarków o DAW i kilka innych. Pewne rzeczy są stałe - podium wybierane przez ludzi to Logic, Reaper i Cubase. Jest to raczej duży komplement dla Reaper ponieważ jest to zdecydowanie najmłodszy i szybko wyrobił sobie markę na rynku zdominowanym. Więc musi być naprawdę dobry.

Jeśli chodzi o moje doświadczenie - moje pierwsza aranżacja ("układanie klocków") przeszła jak burza. Mix i mastering po zorientowaniu się które z darmowych wtyczek użyć i o co w tym chodzi - również. Zatem nie pozostaje nic innego, jak dać się utonąć w gąszczu Reapera.
Przede mną jeszcze bardzo wiele, bo nie mam pojęcia jak rozpoznać darmowe dobrej jakości VST/VSTi z racji średniego sprzętu odsłuchowego. A chcąc pracować w Reaper od tego trzeba zacząć :)

smirnoff

Post autor: smirnoff » wtorek 05 lis 2013, 10:36

Mysle ze podium profesjonalistów to jest jednak Pro Tools, Cubase, Logic potem gdzies tam jeszcze wymiennie Nuendo, Ableton, Samplitude, Pyramix (ze względu na cene i specyfike), a dopiero dalej dawy typu Reaper, Studio One czy ten Motu. 

Ale wsród amatorów reaper szybko stał sie popularny głownie za sprawą stosunku cena/jakość, życzymy powodzenia :) 

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 05 lis 2013, 11:38

...
Mysle ze podium profesjonalistów to jest jednak Pro Tools, Cubase, Logic potem gdzies tam jeszcze wymiennie Nuendo, Ableton, Samplitude, Pyramix (ze względu na cene i specyfike), a dopiero dalej dawy typu Reaper, Studio One czy ten Motu. 

Ale wsród amatorów reaper szybko stał sie popularny głownie za sprawą stosunku cena/jakość, życzymy powodzenia :) ...

Reaper ma wszystko co mieć powinien dobry DAW. Co przemawia za nim najmocniej to to, że jest rozwijany, a po drugie i najważniejsze CENA: licencja komercyjna 225$ (700 złotych), domowa - 60$ (120 złotych). Tutaj nawet nie ma o czym dyskutować - jeśli ten DAW wyrówna się względem innych, to albo producenci obniżą ceny swoich, albo Reaper w naturalny sposób przejmie część rynku.

Czołówka pracuje też na tych wersjach z prostych powodów - lata pracy z danym softem nie wymuszają zmiany oprogramowania, a ceny update'ów są niskie, kto zaś zainwestował w Pro Toolsa raczej z niego nie zrezygnuje. Niemniej nowi gracze na rynku albo ci, którzy robią radykalne zmiany, mogą się nim zainteresować. Ja osobiście sam go używam po przesiadce z Cubase i Abletona i z czystym sumieniem polecę - nic lepszego w tej cenie nie ma :).

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » wtorek 05 lis 2013, 14:51

Nie przeczytałem deska w deskę calej dyskusji, ale nie widziałem, abyś Azteku podał jaką muzykę chcesz robić? Napisz jaka stylistyka cię interesuje. Różne programy mają różne powodzenie w różnych stylistykach. Tak jak nie widziałem mixowania klasyki w FL Studio, tak nie widziałem produkcji Dubstepu w Samplitude...

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 05 lis 2013, 14:55

Ale wsród amatorów reaper szybko stał sie popularny głownie za sprawą stosunku cena/jakość, życzymy powodzenia :) ... 

Trolling? Wejdź na forum Reapera i sprawdź ile osób przesiadło się z Pro Tools, Sonara lub Cubase właśnie na Reapera. Bynajmniej nie z powodu ceny, bo licencje na w/w przecież juz mają. Ja również pracuję na Reaperze nie z powodu jego niskiej ceny, lecz funkcji, których nie znajdę w Cubase lub Sonarze. Tylko ci, co Reapera nie spróbowali myślą, ze jego główna zaletą jest cena/jakość. IMO jego główną zaletą jest jakosć bez względu na cenę - z jego możliwościami mógłby kosztować tyle co Cubase i tak bym go wybrał zamiast produktu Steinberga.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 05 lis 2013, 15:01

...tak nie widziałem produkcji Dubstepu w Samplitude......

To mało widziałeś
Akurat DUBSTEP czuje się rewelacyjnie w obiektowym sposobie pracy Samplitude.

Awatar użytkownika
Aztec

Post autor: Aztec » wtorek 05 lis 2013, 15:03

Temat w zamierzeniu miał pomóc komuś, kto jest na samym początku tej drogi raczej bez względu na gatunek. Jeżeli czegoś nie wiem, to mnie poprawcie - ale wydaje mi się, że dobry DAW powinien pozostać neutralny i CHYBA większość taka jest. Czy się mylę?

Ale chętnie napiszę: kładę nacisk na hip hop, jednak to trochę mylące bo zamierzam bardzo poszerzyć jego muzyczne ramy o dźwięki których nie było. Ale na pewno będzie dużo tego co kocham, czyli mocny, krwisty oldschool jak to: http://www.youtube.com/watch?v=1kINpWAt3YQ czy słoneczne brzmienia: http://www.youtube.com/watch?v=Gji_qBMTLsQ

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 05 lis 2013, 15:04

Tak ogółem - ściągnąć TRIAL, zrobić na każdym jeden aranż/mix i wyjdzie w praniu co jest dla ciebie dobre a co nie. Twój sposób myślenia wpasuje się w koncept UI/workflow któregoś z DAW. I tyle. W każdym zrobisz wszystko.

Awatar użytkownika
Aztec

Post autor: Aztec » wtorek 05 lis 2013, 15:13

@Caroozo
Można wiedzieć czego brakuje Reaperowi by zrównać się z resztą stawki poza pluginami?

@dr_After
Cytat:
Ja również pracuję na Reaperze (...) lecz funkcji, których nie znajdę w Cubase lub Sonarze.

Tu z kolei na odwrót - możesz napisać co dokładnie Cię skłoniło do zmiany barykady?

Jestem wszystkim wdzięczny za wypowiedzi :)

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 05 lis 2013, 15:34

Czego brakuje? Tak naprawdę niewiele - m.in. support producentów wtyczek/urządzeń sterujących/interfejsów w postaci gotowych presetów map tychże urządzeń (domyślnie jest to Kubuś, Sonar i Nuendo), kilku rzeczy jak koledzy wyżej podnieśli... Jest tego jednak naprawdę niewiele.

Nie zgodzę się również z tym, że pewne programy nadają się bardziej do pewnych stylistyk aniżeli inne. DAW to narzędzie uniwersalne i tak naprawdę edycja tracków odbywa się tak samo - inna sprawa, że filozofia pracy np. w Abletonie (którego osobiście bardzo lubię) ma lepsze "flow", niemniej i tak gotowe tracki są renderowane i miksowane w DAW... Koło się zamyka ;).

ODPOWIEDZ