Tani DAW - szczególne funkcje

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:
Re: Tani DAW - szczególne funkcje

Post autor: dr_After » środa 29 wrz 2010, 00:59

Nie zamierzam wnikać, który DAW jest lepszy, ma więcej funkcji itp. Podaję tylko i wyłącznie własną opinię, że Cubase to porządny program i da się w nim bardzo dużo zrobić.

Alez oczywiście, że tak! Inaczej Cubase nie byłby bestsellerem wśród DAW-ów i nie uzywałbym go tak długo. To bardzo porządny DAW, estetyczny i przemyślany. Ma swój workflow i mozna do niego łatwo się przyzwyczaić i polubić przez lata. Natomiast Reaper jest niesamowicie świeży, jeśli chodzi o podejście do nagrywania i edycji i przekonał mnie swoją otwartością i elastycznością. Inwestuję w Reapera ze względu na to, co może i potencjał do tego, co będzie mógł w przyszłosci :) To program, który dzisiaj bije na głowę nowoczesnym podejściem do nagrywania i edycji wiekszość "tradycyjnych" DAW-ów.

Mam jeszcze taką sugestię dla tych, którzy stoją przed wyborem programu typu DAW. W mojej ocenie każdy musi wybrać ten program, którego silnik jest dla nas najbardziej czytelny, intuicyjny i zrozumiały. Potem dopiero dobierać według pożądanych funkcji i możliwości.

To prawda, dlatego nie lubię programistów, którzy zabezpieczają swój soft kluczem sprzętowym, nie pozwalając tak naprawdę poznać tego, jak nam się pracuje, bez posiadania jakiegoś iLoka. Reaper w tym względzie ma idealną politykę (praktycznie: darmowy soft, dopóki sam się nie zdecydujesz). Ale fakt faktem - trzeba go wypróbować, bo jest specyficzny i nie zawsze łatwo jest się na niego w ciągu kilku dni przestawić. Ale jak się go pozna - impossible is nothing.

tg

Post autor: tg » środa 29 wrz 2010, 01:45

Witam ponownie!

...
@ dr_After

...

Reaper nie ma dołączonych darmowych VSTi, nie licząc zabawkowego trochę ReaSynth i trzeba je dokupić.

...

Jeżeli chodzi o VSTi - Reaper jak najbardziej je obsługuje, a nawet powiedziałbym, że obsługuje je lepiej niż Cubase...

O.K. Ważne, że obsługuje. Na początku można ściągnąć darmowe instrumenty z sieci.

...

Ale najlepiej jest samemu się przekonać - evaluation demo nie wyłącza się nigdy, (choć formalnie trzeba zarejestrować program po miesiącu). Warto sprawdzić, czy filozofia Reapera komuś pasuje, czy nie, zamiast snuć filozoficzne dywagacje "na sucho" ;)

Na razie dysponuję tylko laptopem z Sempronem 3100+ (32-bit, 1 rdzeń, 1800 MHz, 256 kB cache) i 80 GB HDD z 10 GB  wolnej pamięci i zintegrowaną kartą dźwiękową. Boję się, że po doinstalowaniu wtyczek i sampli program tylko zaskrzeczy i kwiknieWink zniechęcając potencjalnego użytkownika.

...

Cubase ma tylko trzy atuty, które go odrożniają na plus: VariAudio, bibliotekę instrumentów i brzmień (jeżeli komuś nie przeszkadza, że to biblioteka najbardziej rozpowszechniona na tej planecie), staff editor...

Cubase w wersji pełnej, dodajmy. W wersji Essential nie posiada Vari Audio (podobnie jak Sonar Home Studio - analogicznej funkcji V-Vocal) i ma tylko podstawowy edytor nut (co by to nie znaczyło - tak pisze na stronie Steinberga).

@ Janusz_M

...

Wejdź chociaż na stronę domową Reapera...

Byłem, widziałem. Wszystko to wygląda raczej zachęcająco. Znalazłem też w sieci porównanie Reapera z Sonarem (w pełnej wersji). Reaper posiada pewne możliwości nie isniejące w Sonarze, a ja byłem zainteresowany najprostszą wersją tego drugiego programu...Wygląda jednak, że Reaper nie potrafi zamrażać ścieżek audio, co chyba znacząco zwiększa zużycie procesora, a ja, jak wyżej wspomniałem, dysponuję na razie słabym sprzętem ....

@ Robix

...

Podaję tylko i wyłącznie własną opinię, że Cubase to porządny program i da się w nim bardzo dużo zrobić.

Ale (w pełnej wersji) drogi...

@  Free Fan

...

...więc 2000 zł za Cubase czy 150 zł za Reapera, to o czym tu dyskutować ?

A nie ma czegoś pośredniego z funkcjami Reapera, zamrażaniem ścieżek , edycją partytur i w przystępnej cenie? 

A tak ogólnie, ile kosztuje najprostszy program, który potrafiłby zaimportować projekt z Reapera, wiernie przetłumaczyć na partyturę (z akordami, arpeggiami, portamentami, itp) i wydrukować w postaci akceptowalnej dla ZAiKSu? Czy edytory w prostych wersjach Cubase i Sonara ( Cubase Essential i Sonar Home Studio) wystarczą do tego celu?

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 29 wrz 2010, 08:06

Czy edytory w prostych wersjach Cubase i Sonara ( Cubase Essential i Sonar Home Studio) wystarczą do tego celu?

Jeżeli chodzi o Cubase, to niestety nie, chyba że pouzupełniasz potrzebne rzeczy pisakiem :) Natomiast wersje bardziej rozbudowane (nawet stary, dobry VST 32) ma praktycznie pełne możliwości utworzenia porządnej, profesjonalnej partytury, nie wspominając już o zwykłych fortepianówkach.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » środa 29 wrz 2010, 08:41

... możliwość zastosowania predefiniowanych krzywych automatyki (np. sinus. piła), jak i dowolnego ich kształtowania (np. przy pomocy wygięć i punktów kontrolnych); możliwość kopiowana tych krzywych w dowolne miejsce projektu; możliwość narysowania dowolnej krzywej np. w excelu, skopiowania i wklejenia do projektu (przez ctr+c i ctr+v).

Rysowanie krzywych automatyki w excelu przy tworzeniu muzyki , a myślałem że nic mnie już nie zaskoczy. Jak to się ma do spontanicznego kręcenia gałami w apc40 i abletonie!!!

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » środa 29 wrz 2010, 08:51

Wejdź chociaż na stronę domową Reapera...

Byłem, widziałem. Wszystko to wygląda raczej zachęcająco. Znalazłem też w sieci porównanie Reapera z Sonarem (w pełnej wersji). Reaper posiada pewne możliwości nie isniejące w Sonarze, a ja byłem zainteresowany najprostszą wersją tego drugiego programu...Wygląda jednak, że Reaper nie potrafi zamrażać ścieżek audio, co chyba znacząco zwiększa zużycie procesora, a ja, jak wyżej wspomniałem, dysponuję na razie słabym sprzętem ....

Cytat ze strony głównej:

Run almost any VST, DX, or AU (OSX only) plug-in, or use the included JS audio and MIDI plug-in scripting engine to create your own

Dlatego myślałem, że nie zajrzałeś. Co do zamrażania ścieżek to w instrukcji coś jest na ten temat. Instrukcję też mógłbyś przejrzeć choćby pod kątem kluczowych słów jak freeze, VST, plugins etc.

Pozdrawiam

Janusz

pyza

Post autor: pyza » środa 29 wrz 2010, 08:53

I najważniejsze reaper został przerobiony przez naszego kolegę na polski..A to już jest naprawde coś.
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » środa 29 wrz 2010, 09:36

...I najważniejsze reaper został przerobiony przez naszego kolegę na polski..A to już jest naprawde coś.... 

No właśnie. Zastanawiam się czy byłaby możliwość wziąć udział w tłumaczeniu manuala. Nigdy nie brałem udziału w czymś takim - co (poza znajomością języka) musiałbym umieć?

Pozdrawiam

Janusz

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » środa 29 wrz 2010, 10:45

......I najważniejsze reaper został przerobiony przez naszego kolegę na polski..A to już jest naprawde coś.... 
No właśnie. Zastanawiam się czy byłaby możliwość wziąć udział w tłumaczeniu manuala. Nigdy nie brałem udziału w czymś takim - co (poza znajomością języka) musiałbym umieć?
Pozdrawiam
Janusz...
--------------------
Tema był poruszany jeszcze na polskim forum Reapera. PiotrK - nasz polski guru Reapera twierdził, że zbyt mało osób korzysta z tego programu. Nie wiem - np. wyniki sondy przeprowadzonej na dzwiek.org.pl mówią co innego. W każdym razie będę wspierał każdą inicjatywę popularyzacji Reapera, w tym oczywiście polski manual.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 29 wrz 2010, 12:17

Wygląda jednak, że Reaper nie potrafi zamrażać ścieżek audio, co chyba znacząco zwiększa zużycie procesora, a ja, jak wyżej wspomniałem, dysponuję na razie słabym sprzętem ....

Jak najbardziej potrafi. Jest funkcja "apply FX to selected items" i wtedy reaper renderuje wybrane MIDI grane przez VST na audio (MIDO zostaje na sciezce, ale wyciszone). Albo renderuje wybrane partie audio z efektami ścieżki i wycisza oryginalna, "sucha" partię audio..

Jeżeli zaś chce się całą scieżkę lub grupę sciezek "zamrozić" można szybko wyrenderować stemy i automatycznie zaimportować je na nowe ścieżki. Albo zaznaczyć interesujące ścieżki, kliknąć prawym przyciskiem myszy na panelu ściezki i wybrac funkcję "render selected tracks to stems and mute originals".

To co najmniej trzy sposoby na zamrażanie.

Poza tym - można zaznaczyć funkcję, by Reaper nie obciążał procesora scieżkami, które są wyciszone.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 29 wrz 2010, 12:29

...

Jak dla mnie to w każdym razie najbardziej zaawansowany DAW na rynku, który rozwija się do tego w piekielnie szybkim tempie. Cubase ma tylko trzy atuty, które go odrożniają na plus: VariAudio, bibliotekę instrumentów i brzmień (jeżeli komuś nie przeszkadza, że to biblioteka najbardziej rozpowszechniona na tej planecie), staff editor. Reaper ma sporo więcej rzeczy, których nie ma w Cubase (możliwość pracy z MIDI i audio na jednej ścieżce, wspomniany parameter modulation, routing, take'i, genialne wtyczki JS MIDI, elastyczna konfiguracja i kustomizacja, możliwość pracy z wieloma formatami audio jednocześnie na dowolnych ścieżkach, itp. ;)...

Większość z tego co piszesz ma rownież Samplitude. Rowniez w wersji SE - ta wersja jest za friko. No i w standardzie są wtyczki, kompresory, poglosy, EQ itp. To wlasnie Samplitude i Reaper są jedynymi chyba na rynku programami obsługującą pełną edycje obiektową na sladzie. Z czego Samplitude gra tutaj rolę prekursora.  Nie wspominając o takich banałach jak midi, audio, freezowanie w dowolnej opcji.  Obsluga wtyczek directX, co jest wazne bo przykladowy Cubase juz nie wspiera tego standardu (ale nie znam szczegółów). 

ODPOWIEDZ