Plik MIDI - jak poprawić dynamikę utworu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Mariusz1333
Re: Plik MIDI - jak poprawić dynamikę utworu?

Post autor: Mariusz1333 » sobota 17 lip 2010, 23:49

...
u ciotki na urodzinach może i wystarczy :) hehe ale mi się to też musi podobać a ten utworek podoba mi się średnio :/ raczej nie dogram wszystkich ścieżek na nowo bo nie mam takiej sprawy, wątpię żebym to zagrał lepiej niż jest :/ a pewnie jakbym to nagrał na żywo to i tak było by trzeba to poprawić a nie wiem włąśnie jak to zrobić :/ i tak się koło zamyka :/
...

Przecież Twój 1szy kawałek to tylko cover w dodatku bez wokalu. Cała siła w tym cukierkowo sentymentalnym utworze tkwi w sentmentalno cukierkowej lini melodycznej. Na mój gust charakter oddałeś, nie ma co tu zmieniać skoro jak rozumiem ma być to akompaniament do śpiewu, który i tak wokalista może polepszyc lub popieprzyć.

Tutaj akompaniament ma być taki równiutki bez żadnych rubato czy crescendo. Na dancing(bez obrazy) akurat.To nie Tzigane Ravela.

rafalkobi

Post autor: rafalkobi » niedziela 18 lip 2010, 12:12

>W wielu sekwencerach midi są takie możliwości jak randomizacja/synkpowanie rytmów

>a nawet funkcja humanize.

>Poza tym zawsze można nagrywać bez kwantyzacji.......

Pliki obrabiam nie na komputerze a w seqwencerze korga.

Czy funkcje opisane powyżej randomizacja/synkpowanie rytmów i humanize posiada Cubase 3sx?

Przymierzam się powoli do obsługi tego programu ale jeszcze do tego daleko :).

Porady do których dostałem linki przeczytałem już wcześniej jednak postanowiłem to wydrukować i przeczytać jeszcze raz, oczywiście okazały się bardzo pomocne za co bardzo dziękuję :).

Mam jeszcze 1 pytanie, mianowicie w programie psruti jest funkcja velocity compressor. Zastanawiam się jak ta funkcja działa. Wiem że chodzi tutaj o głośność poszczególnych nutek z danej ścieżki. Załóżmy mam ustawiony kompresor na poziomie 70 do 100. Co się stanie jeśli zmienie wartość na 70 do 127? Jak będą wtedy odgrywane nutki. Jaki to ma wpływ na całość odgrywanej ścieżki?

Myśle że to bardzo ważne dlatego chciałbym to zrozumieć.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 18 lip 2010, 12:43

W wielu sekwencerach midi są takie możliwości jak randomizacja/synkpowanie rytmów

a nawet funkcja humanize.

Poza tym zawsze można nagrywać bez kwantyzacji.......

----------------------------------------------------------------------

na ironie nagrywanie bez kwantyzacji jest dla grających równo

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 18 lip 2010, 12:54

na ironie nagrywanie bez kwantyzacji jest dla grających równo
...

dziś niedziela...przydałaby sie edycja postów

Goddard

Post autor: Goddard » niedziela 18 lip 2010, 16:02

Przecież Twój 1szy kawałek to tylko cover w dodatku bez wokalu. 

Drugi kawałek to też cover, naprawdę nikt tego nie rozpoznaje? :) To Nothing's Gonna Change My Love For You, wielki hit Glenna Medeirosa z 1987 roku. Zabawne - wtedy mi się zupełnie nie podobał, teraz słysze w nim pewien urok. Chyba się starzeję Swoją drogą zastanawia, co autor wątku miał na myśli pisząc, że to kompozycje kolegi.

Tak sobie jeszcze raz przesłuchałem te aranże i oczywiście wszystko to co napisali koledzy o edycji MIDI przyda Ci się bardzo. Ale największy Twój problem to kiepskie, archaiczne brzmienia. Ściągnij sobie darmowe wersje Kore Playera 2 i Proteusa VX - znajdziesz tam barwy o dwie klasy lepsze od tych, których użyłeś. Polecam też serwis 0db.pl - czasami można trafić na freewarowe perełki (Big Mono!). Później wykorzystaj to czego się nauczyłeś o humanizacji, zgraj te tracki jeszcze raz i pokaż.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 18 lip 2010, 20:49

...
utworzyłem utwór na moim korku tr76

tyle godzin przy tym siedziałem a efekt średni :/ 

No wlasnie - na klawiszu. Jesli chcesz robic lepiej brzmiace nagrania, niestety powinienes sie wyposazyc w lepiej brzmiace instrumenty - jakies VST dla Cubase, w ktorym pracujesz. Poza tym niektore instrumenty bardzo ciezko nasladowac w klawiszu czy instrumentem VST bo maja zbyt wiele mozliwosci artykulacyjnych. Np saxofon. Co do bebnow - koledzy napisali wiele ale ja dodam jeszcze ze ich brzmienie i charakter gry na nich to 50% brzmienia utworu. W zasadzie kazdy najmniejszy szczegol jest wazny jesli chodzi o wykonanie na jakimkolwiek instrumecie czy barwie. Ja osobiscie, bedac gitarzysta, kupilem jakis czas temu bas i sam nagrywam zywe partie basu i gitar bo inne rozwiazania mnie nie satysfakcjonuja. Przyklad ktory nam pokazales to po mojemu wszystkie soki wycisniete z Korga i nic wiecej. Bez uzycia innych narzedzi (instrumentow) nic nie poprawisz.

Zycze powodzenia w doskonaleniu nagran

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 18 lip 2010, 20:49

Ja dodam jeszcze od siebie. Porzuć na zawsze prace na sekwencerze Korga (znam ten sekwencer). Nie zrobisz na nim niczego wielkiego. Jeżeli chcesz naprawde spróbować prawdziwej pracy z muzyką audio-midi (we współczesnym tego słowa znaczeniu) zacznij prace na programie audio-midi. Jendym znich jest własnie Cubase.  Ale dokładnie to samo możesz zrobić na wszystkich innych "konkurencyjnych" - Logic, pro tools,samplitude,sonar,audition,reaper,nuendo itp. Do tego reaper jest darmowy do celów domowych. Nie  musisz kraść i uzywac pirata ( o co wcale cie nie posądzam ) .

Moja rada jeszcze jedna. Spróbuj zgrac twoj kawałek z Korga na dyskietke (jako smf lub mid) i wczytac do programu. Tam bedziesz mogł dokonac porządnej edycji - kwantyzacji,  edycji pojedynczych zdarzen w utworze, humanizacji  itp itp. Wszytsko z podłączonym KORGiem pod midi (zebyc miał odsłuch live). Potem to kup jakąś przyzwoitą karte dzwiękową (tylko nie pytaj jaką, poszukaj na forrum postów)  i zgraj slady jako audio. POtem to mozesz zmiksować, uzyć korektora, kompresora, poglosów wtyczkowych.

rafalkobi

Post autor: rafalkobi » poniedziałek 19 lip 2010, 17:40

dziękuje bardzo za pomoc

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » poniedziałek 19 lip 2010, 17:49

innych "konkurencyjnych" - Logic, pro tools,samplitude,sonar,audition,reaper,nuendo itp.
 ...

Strasznie mnie urzekło, że jedyny program, który napisałeś wielką literą to Logic (sam jestem jego użytkownikiem) :D to tak poza tematem i z przymrużeniem oka ;)

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 20 lip 2010, 08:22

...

Przecież Twój 1szy kawałek to tylko cover w dodatku bez wokalu. 

Drugi kawałek to też cover, naprawdę nikt tego nie rozpoznaje? :) To Nothing's Gonna Change My Love For You, wielki hit Glenna Medeirosa z 1987 roku. Zabawne - wtedy mi się zupełnie nie podobał, teraz słysze w nim pewien urok.
 ...

A jeszcze wcześniej, bo w roku 1984 wykonywał ten utwór George Benson (album "20/20"). Cool

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ