Wokal i gitara

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
minimax
Re: Wokal i gitara

Post autor: minimax » środa 09 sty 2008, 16:34

A Myslovitz nagrywany na sm58 robi wrazenie w radiu..... ...

No... kwestia gustu. Nie żebym nie lubił tego zespołu, ale śmiem twierdzić że da się z pana Rojka wyciągnąć więcej, zresztą słyszałem w radiu różne jego nagrania i czasem wokal był podany zdecydowanie korzystniej.

Generalnie nagrywanie wokalu jest jednym z najtrudniejszych tematów w tym biznesie. Takich jak Freddie M. jest bardzo niewielu.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 09 sty 2008, 18:52

nie wiem skad opinia ze im gorszy wokal tym lepszy (precyzyjniejszy) mikrofon powinien byc
z moich doswiadczen wynika, ze jesli jest jakis zwiazek w ogole, to raczej na odwrot
fan dobrego brzmienia ;)

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » czwartek 10 sty 2008, 01:10

......do minimaxa - rozumiem doskonale, o czy mówisz

Nie rozumiesz.

Gdzie się podziało hasło dnia na stronie EiS? Uważam że stałe hasło powinno brzmieć (sorry że się powtarzam) : z g*wna bicza nie ukręcisz.

...
...mówi się: z gówna BATA nie ukręcisz :}
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » czwartek 10 sty 2008, 01:21

A ja mam już takie zupełnie do Was lamerskie pytanie... Jak wogóle w profesjonalnym studiu przebiegają nagrania zespołu powiedzmy rockowego? Od czego się zaczyna? Mówię tu o takich naprawdę poważnych produkcjach gdzie są pieniądze na to aby spędzić w studiu 3 - 4 miesiące.
Każdy instrument nagrywa się z osobna? Co najpierw, bębny? Zapodaje się perkusiście sam metronom i ma on zagrać swoją partię? Czy tez nagrywa się perkusję razem z basistą? Wokal dogrywa się na samym początku, tzn tuż po nagraniu rytmu czy też jak juz caly kawalek instrumentalnie jest zrobiony?
Jak to jest?
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

minimax

Post autor: minimax » czwartek 10 sty 2008, 10:12

Są pewne reguły, ale często łamane :) Zazwyczaj nagrywa się pilota (metronom, gitara, wokal), do tego nagrywa się na czysto bębny. One stanowią fundament kawałka i muszą zainspirować każdego , kto nagrywa później. Niektórzy wolą nagrywać całą sekcję razem, to też zależy od warunków jakie oferuje studio.

Podstawowa sprawa w zawodowych warunkach to dobry odsłuch. Nikt tam się nie spiera czy do wokalu lepsza będzie Oktava czy Neumann. Po prostu śpiewa się zwrotkę na obu i wszystko wiadomo.

Można się spierać i teoretyzować jaki mikrofon do jakich wokali. Fakty są takie że 90% wokali w muzyce popularnej jest na U87, a gitary rockowej na SM57. Można z tym polemizować ale ma to sens tylko kiedy ktoś puści kawałek i słuchaczom papcie spadną z wrażenia. Powie wtedy: tak właśnie nagrywa się hity. Nie na żadnym gó*nianym Neumannie czy Szczurze tylko na AKG

Nie słyszałem teorii że im gorszy wokal tym lepszy powinien być mikrofon. Ani na odwrót. Z moich doświadczeń wynika że im lepszy mikrofon tym lepsze brzmienie, przynajmniej jeśli chodzi o wokal i instr. akustyczne.

Termitu

Post autor: Termitu » czwartek 10 sty 2008, 10:48

hmm a jednak widzę, że nie jest to wszystko takie jasne...i dobrze. minimax ma rację, że jak ktos przyzwyczaił się do dobrego pieca lampowego - choćby słuchając płyt i potem będzie chciał to samo osiagnąć na VS to faktycznie jest to nie możliwe. I wydaje mi się, że gdynym miał do dyspozycji lampę to tez bym ją wybrał bo wiem jak to brzmi. Ale cieszę się , że pojawiła się wypowiedz macandrolla ponieważ jest ona blizsza tego o czym byłem przekonany na początku - czyli na , strawialne, dajace się posłuchać - jak zwał tak zwał - DEMO, które ma ukazywac mniej wiecej całość tego co tworzymy ten sprzęt powinien mi wystarczyć. i znów dochodzimy do punktu wyjście..ale już nie bede pytał o konkretne rady bo chyba nie ma to sensu , spróbuję wiec cos na tym ukręcic i podziele sie problemami jakie beda mnie trapić w trakcie - wtedy bedzie łątwiej. A jak już spędze tych n nocek i stwierdze,że nic sie nie da to zacznę sprzedawać ...:) ale bede miał przynjamniej jakies doswiadczenie i własne zdanie.

minimax

Post autor: minimax » czwartek 10 sty 2008, 11:17

A jak już spędze tych n nocek i stwierdze,że nic sie nie da to zacznę sprzedawać ...:) ale bede miał przynjamniej jakies doswiadczenie i własne zdanie. ...

Otóż to :) Ja poszedłem tą samą drogą - taka już ludzka natura. Parę godzin spędzonych z Twoim Valvestatem i mikrofonem da Ci więcej niż tydzień czytania tego forum.

Z góry Cię uprzedzę że na 99% drugim po tranzystorowym piecu Waszym problemem będzie timing. Też w to nie uwierzysz, dopóki nie sprawdzisz. Kiedy pierwszy raz w życiu dostałem do swojej piosenki zawodowe bębny, i nagrałem do tego gitarę, nikt nie chciał tego słuchać. To znaczy z grzeczności będą Ci przytakiwać ale to widać kiedy kawałek naprawdę robi wrażenie. Ci bardziej szczerzy mówili że to nie jest najlepsza z moich piosenek. Dopiero ktoś lepszy ode mnie nagrał do tego gitarę i nagle wszystko ukazało się w innym świetle. Szczęki opadły Zagrał prosto ale bardzo w timie.To niestety zabiera trochę czasu żeby grać z takim czujem ale potem nie ma żadnych nocek przy kompie. Po prostu nagrywasz, ustawiasz proporcje i jest git :) Czego sobie i Wam życzę!

Termitu

Post autor: Termitu » czwartek 10 sty 2008, 11:24

Otóż to :) Ja poszedłem tą samą drogą - taka już ludzka natura. Parę godzin spędzonych z Twoim Valvestatem i mikrofonem da Ci więcej niż tydzień czytania tego forum.

Z góry Cię uprzedzę że na 99% drugim po tranzystorowym piecu Waszym problemem będzie timing. Też w to nie uwierzysz, dopóki nie sprawdzisz. Kiedy pierwszy raz w życiu dostałem do swojej piosenki zawodowe bębny, i nagrałem do tego gitarę, nikt nie chciał tego słuchać. To znaczy z grzeczności będą Ci przytakiwać ale to widać kiedy kawałek naprawdę robi wrażenie. Ci bardziej szczerzy mówili że to nie jest najlepsza z moich piosenek. Dopiero ktoś lepszy ode mnie nagrał do tego gitarę i nagle wszystko ukazało się w innym świetle. Szczęki opadły Zagrał prosto ale bardzo w timie.To niestety zabiera trochę czasu żeby grać z takim czujem ale potem nie ma żadnych nocek przy kompie. Po prostu nagrywasz, ustawiasz proporcje i jest git :) Czego sobie i Wam życzę!
...
A czy jest możlwiość usłyszenia Twojej twórczości? Chyba że już słyszałem w radio:) bo bardzo jestem ciekawy...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 10 sty 2008, 11:38

A czy jest możlwiość usłyszenia Twojej twórczości?

Ma ikonke z adresem strony...

minimax

Post autor: minimax » czwartek 10 sty 2008, 11:48

Ma ikonke z adresem strony......

Dokładnie. Dodam tylko że demko to skrót z koncertu studyjnego sprzed jakiegoś czasu, wokal - jak można się domyślić przez SM58. Poniżej nowszy kawałek, który był już w lokalnym radio, chociaż jeszcze się z nim nie rozprawiłem do końca i nie on ma być singlem - po prostu od niego zacząłem. Realizowany w 100% przeze mnie, w domku :)

Płyta jest w produkcji, bębny jak się należy (zagrał ktoś znany ) i będzie czad ale premiera będzie bardziej oficjalna, nie wyprzedzajmy faktów

ODPOWIEDZ