AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?

Post autor: matiz » niedziela 20 sie 2006, 19:40

Wszystkim tym, ktorym AMD "sie wiesza" proponuje MEMTEST. Mozna sie zdziwic

zerodead

Post autor: zerodead » niedziela 20 sie 2006, 22:07

...Wszystkim tym, ktorym AMD "sie wiesza" proponuje MEMTEST. Mozna sie zdziwic ...
czy mógłbym kolegów matiza i netesa poprosić o pomoc?
jeśli macie 5 minut czasu na odpowiedzenie na kilka głupich pytań odnośnie intela i amd poproszę o kontakt...
bo mnie tu temat skasowano, a niestety jestem lekko na bakier z nowinkami technologicznymi...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 20 sie 2006, 22:21

czy mógłbym kolegów matiza i netesa poprosić o pomoc?
Ja mam AMD X2 3800 na plycie asus a8v deluxe (jezeli dobrze pamietam) podkreconego do 2400MHz. Wszystko chodzi jak w zegarku, a wydajnosc jest sporo wieksza niz jednordzeniowego amd. Teraz dwurdzeniowe sa smiesznie tanie, nie ma najmniejszego sensu kupowac starego. Co do intela to po prostu nie wiem, bo ostatnio nic nie mialem - core duo costam wyglada jednak obiecujaco. Ja musialem miec sprzet "kompatybilny" i dlatego taka a nie inna, lekko przestarzala konfiguracja. Jednak dziala bez problemu i moge polecic.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » niedziela 20 sie 2006, 22:36

sorry, ale o co chodzi z tym MEMtestem? Sugerujesz, że mają wadliwe pamięci RAM? Znasz taki przypadek?
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 20 sie 2006, 22:48

...sorry, ale o co chodzi z tym MEMtestem? Sugerujesz, że mają wadliwe pamięci RAM? Znasz taki przypadek?...
Taki przypadek wystepuje bardzo czesto - znam z autopsji. Bardzo trudno znalezc pamieci, ktore dobrze beda wspolpracowac z amd, zwlaszcza po przetaktowaniu. Czesto pamieci maja bledy np. w 95% pojemnosci - taki problem ujawnia sie rzadko, tak rzadko, ze zwala sie zwykle wine na cos innego. Nie twierdze, ze jakies pamieci sa zle czy zepsute, po prostu w konkretnej konfiguracji "nie halo" - na szczescie komputronik wymienia bez gadania (z komentarzem "no tak, one z amd panu nie pojda"). Memtest jest darmowy...

zerodead

Post autor: zerodead » niedziela 20 sie 2006, 22:51

niezbyt fortunnie zacytowało mi się poprzedniego posta...

chodzi mi o coś innego - pomoc w wyborze laptopa (a właściwie dowiedzenie się co nadaje się lepiej do audio).
nie chce zaśmiecać forum, stąd prośba o kontakt :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 21 sie 2006, 01:22

daj sobie spokoj - setki postow na ten sam temat - czytaj

wydajny dysk wydajny proc duzo ramu i nie gowniana firma z przegrzewajacymi sie syfami...

wal na forum dla komputerowcow

NIE MA I NIE BYLO NIGDY GRATU DO AUDIO - TO WYMYSL KOGOS KTO CHCE CIE OKRASC!!!!!

SERIO
JAK OPTYMALIZACJA WINXP - PIC NA WODE FOTOMONTAZ

matiz nie przesadzaj - taki problem mialem czesto - z asusem bo ta firma ma buble jak zadna inna...ale z gigabyte nigdy...za to z msi klopot z usb wiecznie...moze teraz juz im przeszlo.......
ale ram?

najgorszy syf(klepany przez dystrybutorow i mase lamusow z forum....ow) czyli goodram,elixir i twinmos....
nigdy zero problemow

odpal asusa i ram do d.....nie raz to slyszalem

a standarty po cos sa - i gwarancja rowniez - wiem bywa to klopotem ale po cos masz....i to 2 lata

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » poniedziałek 21 sie 2006, 01:27

Krizz, no i jak ten twój procesor spisuje się pod Cubase'm? Powiedz mi konkretnie (jakieś przykłady) co zyskałeś gdy zmieniłeś sprzęt właśnie na ten procesor? A wiesz co , najlepiej napisz mi jaki jest twój zestaw: płyta, procesor, ram i dysk. Może "skleję" sobie coś podobnego. Pozdrawiam

Sorki, ale ja pracuję na Sonarze :P
Zysk wydajności w porównaniu do starego Athlona 1700+ to 240% (max. 17 instancji pogłosu Ambience przy domyślnych ustawieniach w porównaniu do max. 7 na A1700+). Nie podkręcam procka. Projekt, pod którym stary Athlon się załamywał kompletnie, teraz zabiera 40-50% CPU.
A moja konfiguracja to:
- CPU Athlon X2 3800+
- Mobo Asus A8N-E (Socket 939)
- Ram: 2x512 DDR 400 IMRO (pracujące w trybie Dual Channel)
- Dysk ATA staroć (ale ja generalnie nie pracuję z masą ścieżek audio) :P

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 21 sie 2006, 01:30

odpal asusa i ram do d.....nie raz to slyszalem

Kilka razy wymienialem RAM na platformie AMD z plytami m.in. ABIT, gdyz WinXP nawet nie chcial zakonczyc instalacji... Po wlozeniu np. infineona klopoty znikaly. Te komputery juz po wymianie pamieci dzialaja ponad 3 lata bezproblemowo.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » poniedziałek 21 sie 2006, 02:04

Dzięki Krizz
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

ODPOWIEDZ