Jak edytować arpeggia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Orbit
Re: Jak edytować arpeggia?

Post autor: Orbit » piątek 04 sie 2006, 11:50

gdzie właczasz opcje "arpp note send" ? ...

W konfiguracji virusa w samym sprzecie, nie pamietam strony menu bo nie mam go teraz przed soba, ale obok tej funkcji jest jeszcze jak ma sie synchronizowac internal/external i cos jeszcze no i midi volume, ale w kazdym badz razie wlaczam ta opcje w sercu virusa :) nie w tym jego vst bo tam takiej opcji chyba sie nie doszukalem....
Jesli właczasz tą opcje w INSTRUMENCIE to ok .. ustaw jeszcze Clock na EXTERNAL ... wtedy tempo Arpeg... synchronizuje sie do tempa w kompie , i jeszcze jedno , mysle ale nie jestem pewnien , sprobuj podłaczyc instrument przez MIDI , nie przez USB ... moze wtedy zobaczysz zapis nutowy ..

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 04 sie 2006, 11:52

... gdzie właczasz opcje "arpp note send" ? ...

W konfiguracji virusa w samym sprzecie, nie pamietam strony menu bo nie mam go teraz przed soba, ale obok tej funkcji jest jeszcze jak ma sie synchronizowac internal/external i cos jeszcze no i midi volume, ale w kazdym badz razie wlaczam ta opcje w sercu virusa :) nie w tym jego vst bo tam takiej opcji chyba sie nie doszukalem....
Jesli właczasz tą opcje w INSTRUMENCIE to ok .. ustaw jeszcze Clock na EXTERNAL ... wtedy tempo Arpeg... synchronizuje sie do tempa w kompie , i jeszcze jedno , mysle ale nie jestem pewnien , sprobuj podłaczyc instrument przez MIDI , nie przez USB ... moze wtedy zobaczysz zapis nutowy .. ...

No ale przeciez przez Usb tez sa wysylane komunikaty midi jak i audio...czy przez USB one sa wysylane innaczej ? wątpie ale moge sie myslic...
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 04 sie 2006, 11:56

Jesli właczasz tą opcje w INSTRUMENCIE to ok .. ustaw jeszcze Clock na EXTERNAL ... wtedy tempo Arpeg... synchronizuje sie do tempa w kompie , i jeszcze jedno , mysle ale nie jestem pewnien , sprobuj podłaczyc instrument przez MIDI , nie przez USB ... moze wtedy zobaczysz zapis nutowy .. ...

No ale przeciez przez Usb tez sa wysylane komunikaty midi jak i audio...czy przez USB one sa wysylane innaczej ? wątpie ale moge sie myslic...
...
Nie wiem ,,,, ale bardzo moliwe ze tak... z prostej przyczyny , ILOSC INFORMACJI .. jaka płynie tym kablem

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » piątek 04 sie 2006, 11:57

moze o czyms nie wiedział.. czy jest mozliwosc
korzystania z Virusa jako wtyczki , ale tak aby Dzwieki Virusa wychodziły wyjsciami Virusa , reszta kanałow normalnie poprzez karte dzwiekowa ,
ktois kto mi prezetował ten instrument powiedział ze takiej opcji niema, ..
wiem ze jak sie odłaczy kabel USB , to Virus działa jako normalny instrument, ale w tym przypadku nie działa jako VST ....
Jest taka mozliwosc.Wystarczy to przelaczyc na stronie Common Page w VC w oknie output...widac zorientowany sprzedawca:D
http://profile.myspace.com/szymonszulc

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » piątek 04 sie 2006, 12:01

Virus ma owszem bardzo fajny edytor Arpa'a, wszystko super ale ja nie chce poslugiwac sie tym edytorem w nim , bo wole to co oferuje cubase wiec chce miec te nuty arpegiatora w pianorollu a nie jedna ktora stanowi ta arpegie, poza tym jak juz np wykozystasz gotowa arpegie z tych ktore oferuje virus to nie masz mozliwosci jej programowania poza ustawieniem ilosci oktaw, rodzaju arpegi, krokowosc. Mi zalezy zeby nie wklepywac, rysowac arpegii, tylko skorzystac z tego ze virus wysyla nuty do pliku midi ze swojego arpegiatora..Jaka ja mam mozliwosc edycji midi takeigo arpa jesli musze to robic w jakims wtyczkowym edytorze -biedne bylo by to rozwiazanie....Jesli chodzi o to co ci mowili o virusie ze jak odlaczysz USB to staje sie on karta dzwiekowa , heheh to jest to bzdura, owszem mozesz skozystac z jego karty i sterownika Virus Asio ale to sie ma nijak do wyjsc, kazdy kanal mozesz skeirowac praktycznie gdzie ci sie podoba , a nawet ustawic proporcje miedzy dwoma alternatywnymi wyjsciami......
PYTANIE !!!!
Czy VIRUS moze działac jako wtyczka VST , jednoczesnie uzywając swoich wyjsc tylko dla dzwieków VIRUSA ? a nie jak to wczoraj widziałem sygnał Virusa wychodziły przez karte dzwiekową .

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 04 sie 2006, 12:02

...moze o czyms nie wiedział.. czy jest mozliwosc
korzystania z Virusa jako wtyczki , ale tak aby Dzwieki Virusa wychodziły wyjsciami Virusa , reszta kanałow normalnie poprzez karte dzwiekowa ,
ktois kto mi prezetował ten instrument powiedział ze takiej opcji niema, ..
wiem ze jak sie odłaczy kabel USB , to Virus działa jako normalny instrument, ale w tym przypadku nie działa jako VST ....
Jest taka mozliwosc.Wystarczy to przelaczyc na stronie Common Page w VC w oknie output...widac zorientowany sprzedawca:D...

Foxter pliss sprawdz jak te arpegie wysylac nagrywac do midi z poszczegolnymi nutami, bede wdzieczny :P albo wyslij mi maila z gg to pogadamy...

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » piątek 04 sie 2006, 12:07

Nie wiem ,,,, ale bardzo moliwe ze tak... z prostej przyczyny , ILOSC INFORMACJI .. jaka płynie tym kablem ...

Nieprawdziwa teoria...jaki sens mialo by dawanie jakiejs mozliwosci przez tworcow do swojego instrumentu skoro nie moga one byc wykorzystywane bo kabel by na to niepozwalal?

Po wlaczeniu Logica,przelaczam w opcjach TI w ARP NOTE SEND na ON i dziala...nie znam cubase tak wiec nie wiem w czym moze lezec problem.

...ale fakt faktem virus jest nadal niedzialajacym w 100% poprawnie urzadzeniem.

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » piątek 04 sie 2006, 12:08

PYTANIE !!!!
Czy VIRUS moze działac jako wtyczka VST , jednoczesnie uzywając swoich wyjsc tylko dla dzwieków VIRUSA ? a nie jak to wczoraj widziałem sygnał Virusa wychodziły przez karte dzwiekową ....

ODPOWEDZ!!!!

TAK!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » piątek 04 sie 2006, 12:08

Jest taka mozliwosc.Wystarczy to przelaczyc na stronie Common Page w VC w oknie output...widac zorientowany sprzedawca:D...
No własnie , to co wczoraj usłyszałem totalnie mnie przeaziło , gdyz spezdawca twierdził ze Virus w połaczeniu z VST działa w 2 trybach ,

1) jako wtyczka VST , gdzie sygnał wychodzi karta dzwiekowa
2) Jako karta dzwiekowa gdzie sygnał Virusa + wszystkie sladyprogramu HOST wychodza wyjsciami Virusa
lub
3) jako zwykły instrument

dla mnie osobiscie to była totalna porazka , poniewaz odsłuchujac Virusa przez karte RME Fireface 800 , a potem sygnal wychodzacy bezposrednio z Virusa na mikser była słyszalna roznica .

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 04 sie 2006, 12:09

...Nie wiem ,,,, ale bardzo moliwe ze tak... z prostej przyczyny , ILOSC INFORMACJI .. jaka płynie tym kablem ...

Nieprawdziwa teoria...jaki sens mialo by dawanie jakiejs mozliwosci przez tworcow do swojego instrumentu skoro nie moga one byc wykorzystywane bo kabel by na to niepozwalal?

Po wlaczeniu Logica,przelaczam w opcjach TI w ARP NOTE SEND na ON i dziala...nie znam cubase tak wiec nie wiem w czym moze lezec problem.

...ale fakt faktem virus jest nadal niedzialajacym w 100% poprawnie urzadzeniem....

Masz Logic'a na Mac'u czy na PC ?

ODPOWIEDZ