Pudełka po jajkach

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Hardi
Re: Pudełka po jajkach

Post autor: Hardi » sobota 12 lis 2005, 18:30

Marck9 dobrze gada, dać mu piwa

Jeśli ktoś uważa, że styropian akustyczny nie tłumi dźwięku to nich mi wytłumaczy jak to się stało, że ja mogłem spokojnie grać na gitarze i nie słychać dzieci za ścianą, mimo, że szaleją tak samo jak przed założeniem styropianu? Jakieś czary? Iluzja?

[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 12 lis 2005, 18:48

Nikt nie twierdzi, że styropian akustyczny nie izoluje wcale, natomiast trudno uwierzyć, że robi to lepiej niż wełna mineralna, nie mówiąc już o betonie.

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » sobota 12 lis 2005, 22:03

Ale ja nigdzie nie napisałem, że robi to lepiej, nawet nic nie wspominałem o wełnie mineralnej itd.
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 12 lis 2005, 22:27

ależ ja nie twierdzę, że to TY

Marck9

Post autor: Marck9 » niedziela 13 lis 2005, 12:46

...ależ ja nie twierdzę, że to TY ...

Hmmm... To pewnie chodzi o mnie

tak więc żeby było jasne: w stosunku cena/jakość wełna wygrywa o kilka długości z innymi materiałami ale jeśli chcesz sobie wytłumić pokój w przeciętnym M-3 i nie dostać eksmisji od matki/żony/kochanki lub innych współmieszkańców to napewno nie stosowałbym wełny. Każdy kto miał z nią styczność wie dlaczego... Nie wspominając o pomyśle zmniejszenia pokoju o 30cm na każdej długości.

Uwielbiam nowe materiały (co raczej nie trudno zauważyć ) sam kiedyś miałem okazję takowe opracowywać i uważam, że to one leżą u podstaw postępu technologicznego. Tak więc proszę Was o bardziej otwarte umysły.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Ptaszyna

Post autor: Ptaszyna » niedziela 13 lis 2005, 14:19

W moim ciasnym pokoiku po wygodnym rozsiadnieciu sie mam sciane 40cm za uszami. Przyklejenie tam wytloczek zdecydowanie zniwelowalo zjawisko odbijania sie wysokich czestotliwosci od sciany a co za tym idzie dobieganie ich do uszu prawie jednoczesnie z przodu i z tylu. Teraz juz wiem, "gdzie jest raz"!

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » niedziela 13 lis 2005, 14:58

Każdy kto miał z nią styczność wie dlaczego...

Ale kto każe tę wełnę zostawiać surową? Trzeba to wsadzić w suche tynki (zyskamy dźwiękoszczelność do innych pomieszczeń) albo pokryć folią i np. bawełnianymi wkładami do materaców + coś do rozproszeń (zyskamy j/w + tłumienie) lub też suchymi tynkami ''sitem'' (nie znam fachowej nazwy tych dziurkowanych płyt).

Nowe technologie są okej, jeśli tylko są zgodne z fizyką. Niestety najczęściej robi się je pod marketing.
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Marck9

Post autor: Marck9 » niedziela 13 lis 2005, 17:24

Ale kto każe tę wełnę zostawiać surową? Trzeba to wsadzić w suche tynki (zyskamy dźwiękoszczelność do innych pomieszczeń) albo pokryć folią i np. bawełnianymi wkładami do materaców + coś do rozproszeń (zyskamy j/w + tłumienie) lub też suchymi tynkami ''sitem'' (nie znam fachowej nazwy tych dziurkowanych płyt).

Mam na myśli układanie i przenoszenie wełny, bo zakładam że wykończenie będzie zgodne ze sztuką. Maski przeciwpyłowe, szczelne okulary, rękawice - noszenie tego cholerstwa przy układaniu wełny może doprowadzić do szewskiej pasji, a co dopiero mieszkać pokój obok gdy całe mieszkanie po jednym dniu układania jest pełne szklanych czy bazaltowych igiełek!

Nowe technologie są okej, jeśli tylko są zgodne z fizyką. Niestety najczęściej robi się je pod marketing....

Ale najpierw trzeba się zaznajomić z tą nową technologią (także w teorii), a tu nikt nawet się nie pokusił żeby zrozumieć na jakiej zasadzie są te materiały zbudowane. A "marketing" działa na tych co są mało dociekliwi

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » niedziela 13 lis 2005, 18:04

Mam na myśli układanie i przenoszenie wełny, bo zakładam że wykończenie będzie zgodne ze sztuką. Maski przeciwpyłowe, szczelne okulary, rękawice - noszenie tego cholerstwa przy układaniu wełny może doprowadzić do szewskiej pasji, a co dopiero mieszkać pokój obok gdy całe mieszkanie po jednym dniu układania jest pełne szklanych czy bazaltowych igiełek!

Może jestem dziwny, ale ja tam olałem te wszystkie środki bezpieczeństwa przy ostatnim remoncie. Raz na 10 lat zapylenie nie będzie niebezpieczniejsze od picia coli raz w miesiącu ;)
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Marck9

Post autor: Marck9 » niedziela 13 lis 2005, 18:38

...Mam na myśli układanie i przenoszenie wełny, bo zakładam że wykończenie będzie zgodne ze sztuką. Maski przeciwpyłowe, szczelne okulary, rękawice - noszenie tego cholerstwa przy układaniu wełny może doprowadzić do szewskiej pasji, a co dopiero mieszkać pokój obok gdy całe mieszkanie po jednym dniu układania jest pełne szklanych czy bazaltowych igiełek!

Może jestem dziwny, ale ja tam olałem te wszystkie środki bezpieczeństwa przy ostatnim remoncie. Raz na 10 lat zapylenie nie będzie niebezpieczniejsze od picia coli raz w miesiącu ;)...

Mimo wszystko lepiej nie ryzykować, bo to co wełna wyprawia w płucach to masakra ale dla każdego coś miłego.

A cola zapewniam, że jest mniej szkodliwa pita nawet raz dziennie niz dzionek przy układaniu wełny raz na 10 lat.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

ODPOWIEDZ