Pytania o mix i nie tylko

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
refleksjonista
Re: Pytania o mix i nie tylko

Post autor: refleksjonista » czwartek 01 wrz 2005, 18:43

właśnie tak robiłem juz wczesniej i nie chce nic zarejestrować

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 01 wrz 2005, 18:47

...właśnie tak robiłem juz wczesniej i nie chce nic zarejestrować ...

grasz myszką czy instrumentem przez interfejs midi?

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » czwartek 01 wrz 2005, 19:43

...teraz zadam moze i głupie pytanie ale nigdy nic nie grałem tylko ustawiałem wszystko ręcznie za pomocą myszki jak mam sobie zgrac te dźwieki które wygrywam jak je zarejestrowac ...

Musisz włączyć record, a następnie wcisnąć play i klepiesz :), ślad pojawi się dopiero po zatrzymaniu nagrywania i wciśnięciu stop. Możesz ustawić sobie żeby FL czekał z nagrywaniem do momentu aż wciśniesz pierwszy klawisz (CTRL+I opcja Wait for input to start playing).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
refleksjonista

Post autor: refleksjonista » czwartek 01 wrz 2005, 22:14

no dokładnie tak robiłem i nic mi nie zapisuje po wciśnięciu stopa a sprubowałem na wersji 4.0 i zapisało wiec nie wiem co jest grane

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » czwartek 01 wrz 2005, 22:17

...no dokładnie tak robiłem i nic mi nie zapisuje po wciśnięciu stopa a sprubowałem na wersji 4.0 i zapisało wiec nie wiem co jest grane...

To masz pewnie coś nie tak w konfiguracji, bo powinno się zapisać bez bólu...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
refleksjonista

Post autor: refleksjonista » piątek 02 wrz 2005, 08:20

przeinstalowałem program i pyrka dzięki wszystkim

Awatar użytkownika
refleksjonista

Post autor: refleksjonista » piątek 02 wrz 2005, 08:33

...1) jakie efekty zazwyczaj dajecie na sumie

Nie ma sztywnych zasad. Poczytaj archiwum, bo było już nie raz.

2)teraz chciałbym zapytac o wokale bo czytałem o obróbce wokali w jednym z tematów ale ciagle było tam zaznaczane ze jest to dla mikrofonu dynamicznego wiec powiedzcie mi teraz jak powinna wygladac w odpowiedniej kolejności obróbka wokalu nagranego na pojemniaku w kabinie i bez kabiny

Wokal obrabiasz tak jak Ci pasuje, a nie tak jak Ci każą... no chyba, że wyjątkowo wredny artysta, albo ma lepszy słuch . Zasadniczo nie ma większej różnicy między obróbką. Nie ma czegoś takiego jak odpowiednia kolejność obróbki itd...

3)teraz pytanko nie dotyczace raczej miksu a długości dźwieku chodzi mi o jego wydłużenie np pojedyńczego dźwieku pianinka chodzi o to zeby przedłuzc dźwiek na odpowiednią długosc np na cały patern w przypadku kozystania z fl ktos mi kiedys poradził zeby sie pobawic timestrechingiem czy coś takiego ale nieciekawie to wygląda jest na to jakiś sposób poza kozystaniem z długich dźwięków??

Zrobić pianinko samemu. Timestretch jest kiepski w FL.

4)tu pytanko odnośnie tez nie miksu a masteringu wiem ze masterowanie na kompie nie da tego co na urzadzeniach ale o dziwo miałem przyjemnosc byc w lokalnym studio i oni smykali sobie wszystko na kompie bez żadnych urzadzeń mimo ze je mieli i chciałbym porównać ich sposób z tymi które wy stosujecie jeszcze niestety nie mam informacji jak to leci za koleją co oni tam nakładają ale w tym tygodniu bede miec jak pujde po swój kawałek

Najpierw pomixuj setki kawałków, a potem zajmij się masteringiem...TAK WŁAŚNIE CHCE ZROBIC MASTERING TRAKTUJE POGLĄDOWO

5)w jakim rozszerzeniu robic miks i wogóle cały bit juz nie mówie o wokalu bo tak sie bawiłem w konwersje tego i wyszło to tak ze jak zmieniłem np 16/48 000 na 16/44 100 to jakośc padła strasznie mówie tu o pliku w formie wave nie wiem jak to by sie miało do mp3 czy tez spadła by tak strasznie jakość

Jak to w jakim rozszerzeniu? Wav to "bezstratny" format i raczej tylko na takim się pracuje. A próbkowanie to już kwestia tego jaką masz kartę. Czytałeś kiedykolwiek czym jest mp3? Bo przy kompresji na mp3 jakość pada BAAAAAAAAAAAARDZO strasznie. Jak tego nie słyszysz to coś z Tobą kiepsko...

WIEM ŻE PADA BO DZIS ZROBIŁEM TO SAMO Z MP3 CO KIEDYS Z WAVEM

6)kolejne pytanie bit robic w mono czy stereo, sampli uzywać zapisanych w mono czy stereo, mix robić w mono czy stereo, wokal zapisywac i obrabiać w mono czy stereo, masetring robic w mono czy stereo??

Perkusję robi się raczej w mono, a ustawia się ją później w panoramie.

Czy Ty wiesz wogóle czym się róźni mono od stereo? Wystarczy trochę logicznego pomyślunku. Sample... hmm... najlepiej wogóle nie używać, a jeśli już to za zgodą wykonawcy. Wokal w mono, bo sygnał z mikrofonu masz mono (chociaż nie zawsze, ale w Twoim przypadku na pewno). Masteringu - nie robić na Twoim poziomie...

WIEM CZYM SIE RÓŻNI MONO OD STEREO WYSTARCZY WŁĄCZYĆ JAKI KOLWIEK PLIK W EDYTORZE I JUZ WIDAĆ RÓŻNICE

SAMPLE UZYWAM TYLKO Z BARDZO STARYCH WINYLI NA SAMPLOWANIE Z KTÓRYCH POLSKIE PRAWO ZEZWALA LUB Z PAKÓW KTÓRE MOŻNA KUPIĆ W SKLEPACH GŁÓWNIE INTERNETOWYCH

NO MASZ RACJE Z MOJEGO MIKROFONU STEREO NIE POLECI

7)dc offset czy coś podobnego obcinać na sumie czy na każdej ściezce??i czy trzeba je obcinac zarówno na bicie na wokalu i późnej podczas masterowania bo sam nie wiem nie znam sie za dobrze jeszcze

DC Offset robi się raczej na każdej ścieżce.

PODOBNIE MYŚLAŁEM ZRESZTĄ JUZ SIE DOGRZEBAŁEM WYPOWIEDZI NA TEN TEMAT

8)to tez raczej nie jest związane z miksem ale pytam chodzi dokładnie o sampling tniecie pojedyńcze dźwięki i uderzenia czy tez całe partie instrumentu tniecie?? i kolejne w jakich rozszerzeniach zapisujecie sample ja zawsze zapisywałem w 16/44 100 w formacie wave

Tu raczej nikt nie tnie, bo to nie forum dla hip-hopowców tylko dla muzyków i realizatorów.

A PRODUCENT MUZYKI RAP TO NIE MUZYK??

MOJA RADA:

CZYTAĆ CZYTAĆ CZYTAĆ CZYTAĆ, A POTEM ZADAWAĆ PYTANIA....

**********************NO WŁAŚNIE CZYTAM I Z MOJEGO CZYTANIA TE RZECZY NIE POWYNIKAŁY WIĘC ZAPYTAŁEM NO I MAM ODPOWIEDZI

DZIEKI I POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 02 wrz 2005, 23:54

"Tu raczej nikt nie tnie, bo to nie forum dla hip-hopowców tylko dla muzyków i realizatorów.

A PRODUCENT MUZYKI RAP TO NIE MUZYK??"

Przede wszystkim błędne jest rozumienie pojęcia "producent", ale o tym może kiedy indziej. Według mnie i pewnie sporej rzeszy ludzi, muzyk to osoba, która tworzy WŁASNĄ muzykę, bez oparcia o sample itd. Po prostu tworzy ją od podstaw, dlatego osoby robiącej muzykę z sampli nigdy nie nazwę muzykiem, choćby nie wiem jak dobrze było to sklejone.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
refleksjonista

Post autor: refleksjonista » sobota 03 wrz 2005, 09:58

hmmmmm dziwne bo gdzie nie popatrze to np przy takim NOONIE wszedzie pisza ze jest producentem muzykiem itd a dużo rzeczy sampluje prawdą jest ze na syntezatorach dużo rzeczy gra ale to ze sampluje to też fakt to samo mozna powiedziec o prawie wszystkich innych znanych bitmasterów z polskiej sceny rapowej

poza tym w wiekszosci tworzą swoje brzmienia z tych które wytną np nakładając dwa różne na siebie i całą mase efektów wiec tez tworza tylko nie graja sobie tego dźwięku dla mnie żadna różnica

ale nie ma sie o co spierać bo tak moglibysmy sobie 2 lata

pozdrawiam

richtig

Post autor: richtig » sobota 03 wrz 2005, 10:46

Przede wszystkim błędne jest rozumienie pojęcia "producent", ale o tym może kiedy indziej. Według mnie i pewnie sporej rzeszy ludzi, muzyk to osoba, która tworzy WŁASNĄ muzykę, bez oparcia o sample itd. Po prostu tworzy ją od podstaw, dlatego osoby robiącej muzykę z sampli nigdy nie nazwę muzykiem, choćby nie wiem jak dobrze było to sklejone....

No to jak ja użyję w swoim utworku parę pętli perkusyjnych z płyt Polish Jazz, to już muzykiem nie jestem? Rozumiem, że złożenie swojego utworu WYŁĄCZNIE z czyichś sampli jest może sprawą dyskusyjną (czy w "Skalpelu" nie ma muzyków??... ), to użycie kilku bądź kilkunastu sampli, do tego przekształconych i potraktowanych efektami jest równie "muzyczne" jak zagranie tego samego od początku. Zresztą niektórzy (np. ja) nie używają loopów z wygody (bo jest cały bit i nic nie trzeba w nim grzebać), ale po to, żeby uzyskać jakieś brzmienie, czy wstawić instrument, którego nie ma możliwości nagrać (np. saksofon). Oczywiście używanie sampli wiąże się z ograniczeniami (raczej nie da się zmienić tego, co ktoś zagrał), ale w moim przypadku otwiera nieskończone "połacie" możliwości i sposobów na zrobienie utworu.

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

ODPOWIEDZ