Jak wgrać ślady używając wtyczek w czasie rzeczywistym?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Feefrock
Re: Jak wgrać ślady używając wtyczek w czasie rzeczywistym?

Post autor: Feefrock » poniedziałek 04 lip 2005, 09:43

...wow witamy amatorow......

fachowe forum zostanie zniszczone banalnymi pytaniami.....

po co czlowieku bedziesz krecil stope jak z werblem nie pojdzie?a jak zgra sie z werblem to bedziesz mial problem z hihatem albo basem?

i tyle wtedy krecenia.......

Nie mam człowieku problemu z ustawianiem brzmienia. Zawsze wszystko mi gra i hula tak jak ja chcę... Mam tylko jeden problem z programem Cakewalk, który próbuję rozwiązać. Nie wtracaj się do rozmowy, jeśli nie masz nic do powiedzenia.

Ta stopa to tylko przykład.. A tak swoją drogą, skąd wiesz, że z werblem nie pójdzie? Doszedłem (już prawie, jeszcze tylko ułamki db mi potrzeba) chłopaczku młody do takiej wprawy, że miks bebnów sprowadza mi się tylko to ustawiania panoramy, poziomu i pogłosu. Może Ty to osiągniesz za 20 lat. Życzę Ci tego

Zauważyłem, że na tym forum królują "zawodowcy", którym sie wiele wydaje, a tak naprawdę nic w życiu nie nagrali ciekawego. Pozdrawiam Panów, którzy odpowiadają mi rzeczowo na pytania. Dzięki za pomoc.

makaronix

Post autor: makaronix » poniedziałek 04 lip 2005, 10:11

Nie mam człowieku problemu z ustawianiem brzmienia. Zawsze wszystko mi gra i hula tak jak ja chcę... Mam tylko jeden problem z programem Cakewalk, który próbuję rozwiązać. Nie wtracaj się do rozmowy, jeśli nie masz nic do powiedzenia.

Ta stopa to tylko przykład.. A tak swoją drogą, skąd wiesz, że z werblem nie pójdzie? Doszedłem (już prawie, jeszcze tylko ułamki db mi potrzeba) chłopaczku młody do takiej wprawy, że miks bebnów sprowadza mi się tylko to ustawiania panoramy, poziomu i pogłosu. Może Ty to osiągniesz za 20 lat. Życzę Ci tego

Zauważyłem, że na tym forum królują "zawodowcy", którym sie wiele wydaje, a tak naprawdę nic w życiu nie nagrali ciekawego. Pozdrawiam Panów, którzy odpowiadają mi rzeczowo na pytania. Dzięki za pomoc.

...

no to dawaj te swje nagrania do oceny, bo gadac to kazdy moze zobaczymy czy jesteś takim bogiem, jakbyś był to byś nie zadawał tak elementarnych pytań, a jakbyś duzo nagrywał, to wiedziałbys ze nagrywanie czystych śladów jest bezpieczniejsze, i pewnie zawsze tak jest ze se krecisz wszytko odrazu i potem to gra z basem, gitarami i cała reszta chciałbym to usłyszeć, następny mistrz śiwata sie pokazał
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 04 lip 2005, 11:23

no to dawaj te swje nagrania do oceny, bo gadac to kazdy moze zobaczymy czy jesteś takim bogiem

Ale moze "fifrok" nie chce dawac swoich nagran do oceny, bo nie interesuje Go zdanie forumowiczow w tej wlasnie materii? Interesuje Go natomiast zdanie w materii innej, zadaje proste pytanie, a odpowiedzi rzeczywiscie gina w morzu innych "ciekawych" propozycji. Swoja droga cos jest nie tak, jezeli Cakewalk nie moze odsluchiwac "po korektorze" - podejrzewam direct monitoring albo przez karte albo przez porgram...

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » poniedziałek 04 lip 2005, 11:51

Cakewalk Pro Audio to dosyć stary program (to nie Sonar). Po prostu nie ma takich możliwości jak monitoring w czasie rzeczywistym.

Proponuję zainwestowaćw którąś z wersji Cubase'a. Kilka dni nauki obsługi i zapomnisz o nagrywaniu sygnału obrobionego przez wtyczki.

TEN PLIK pomoże Ci wybrać odpowiednią dla siebie wersję.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 04 lip 2005, 12:03

Proponuję zainwestowaćw którąś z wersji Cubase'a. Kilka dni nauki obsługi i zapomnisz o nagrywaniu sygnału obrobionego przez wtyczki.

Tylko z poprawka na latencje! Pamietaj ze przy przesjsciu przez program sygnal w odsluchach bedzie ZAWSZE opozniony.

Ma to szczegolne znaczenie dla perkusity, dla ktorego nawet 2ms opoznienia w sluchawkach moze byc nie do zniesienia, a mniej nie dostaniesz nawet na karcie RME - tu latencje in/out sie dodaja do siebie niestety.

Mozesz zrobic oczywiscie niezalezny odsluch dla grajka (sprzetowy) i dla siebie (przez program), ale z tym jest duzo zabawy.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » poniedziałek 04 lip 2005, 15:54

Dziś oblatałem całego Cakewalka i oprogramowanie do mojej karty i nici. Chyba rzeczywiście ten program nie ma takiej mozliwości. Dzięki jeszcze raz za wiele rad i wskazówek dla tych którzy dokładnie czytają pytania i na nie odpowiadają.

P.s. Mam dwa wyjścia, albo przesiąść się na Sonara albo kupić korektor w sprzęcie. To drugie rozwiązanie wydaje mi się chyba lepsze.

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 04 lip 2005, 16:35

...Cakewalk Pro Audio to dosyć stary program (to nie Sonar). Po prostu nie ma takich możliwości jak monitoring w czasie rzeczywistym.

Czasem mam wrazenie ze to forum jest sponsorowane przez Steinberga......

Cakewalk Pro Audio jest rzeczywiscie dosyc stare ale mozna sie przesiasc na np. Cakewalk Home Studio 2 ktore przy bardzo zblizonym potencjale co Cubase SE jest o jakies 40% tansze. Za ta sama cene mozna dostac wersje XL z samplami i wtyczkami.

Nota bene podobna sytuacja jest z Sonarem (ktorego osobiscie uzywam) ktory w porownaniu do Cubase SL jest o 20%, a mozliowosci sa naprawde podobne.

Wyzszosc jednego czy drugiego to ta sama dyskusja co o wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanocnymi.

Tylko kwestia przyzwyczajen i gustu.

Pozdrawiam wszystkich ciasteczkowcow.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » poniedziałek 04 lip 2005, 16:40

Witam jednego z nielicznych w tym kraju ciastkarza..... mam tylko jeden problem, bo sonar działa (z tego co wiem) tylko pod XP? A XPek nie lubi mojej karty STAudio. Co byś radził zrobić?

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 04 lip 2005, 16:51

Witam jednego z nielicznych w tym kraju ciastkarza..... mam tylko jeden problem, bo sonar działa (z tego co wiem) tylko pod XP? A XPek nie lubi mojej karty STAudio. Co byś radził zrobić?

...

Sonar (moj V3) dzialal po Win2k, ale zmienilem na XP bo nowy interfejs nie dziala

Generalnie wydaje sie ze latwiej zmienic karte na inna (nie znam STAudio, ale wygladaja w sieci niezle) niz uczyc sie nowego programu.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 04 lip 2005, 20:12

...Należy zacząć od wyszukiwarki, żeby dowiedzieć się, że to jest bez sensu. To już było wałkowane TYLE RAZY, że aż wstyd znowu o to pytać....

A wlasnie, ze ma sens, bo zalezy od tego w jakim celu chcemy uzyc anej wtyczki i kiedy. Pry recordingu jakiegos zdarzenia live i braku urzadzen zewn. ma to ogromny sens. No, chyba ze nie ma zainteresowaych takowym wywodem. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ