Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
Łukasz1985
Re: Słuchawki zamiast odsłuchów: rozwiązanie tańsze ale czy korzystne?
autor: Łukasz1985 » czwartek 27 sty 2005, 22:48
...
WIEM ZE BENDĄ SPRZECIWY ALE TAKIE SĄ FAKTY MÓJ KUMPEL MA STUDIO NAGRAŃ ODSLUCHUJE NA MONITORACH "GENELEC 1031A" ja jako odsłuchow uzywam altusów 300 i moze nie uwierzysz ale robiłem ten sam numer co on i moje nagranioe brzmiało lepiej niz jego odsluchiwalismy u niego w studiu i dziwił się jak to mozliwe ze moglem tak ustawic na zwyklych altusach 300:) To moja rada kup sobie nowe altusy wszystko jedno jakiej mocy i przy odrobinie zdolności (ucha ) napewno wszystko będzie chodzić super....
Sprzeciwy- nie skądże- ja jednak nie znoszę bajkopisarstwa... co nie zmienia faktu, że ktoś kto nie zna się na miksowaniu nie ukręci miksu nawet na świetnym sprzęcie... jednak wątek o Altusach zabrzmiał jak dla mnie zbyt sentymentalno-fantastycznie

...
HA HA - PRAKTYKA TEORIE WALI - LEPIEJ POKAZ JAK BRZMIA TWOJE MIKSY WTEDY POGADAMY
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
-
Cyprio
autor: Cyprio » czwartek 27 sty 2005, 22:58
Jesteś esencją prostactwa i żałosnej niereformowalności
-
Łukasz1985
autor: Łukasz1985 » czwartek 27 sty 2005, 22:59
...Jesteś esencją prostactwa i żałosnej niereformowalności

...
o ho ho - robi sie babski wieczor - ktos sie obrazil
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
-
Cyprio
autor: Cyprio » czwartek 27 sty 2005, 23:04
wręcz przeciwnie- z Twoją obecnością iście lepperowsko-humorystyczny
-
djx76
monitory to podstawa.nie zastąpią ich słuchawki niezależnie od tego jak "studyjnie" by brzmiały.odkładaj kasę powoli i systematycznie i kup monitory.średniej klasy ale musisz je mieć żeby słyszeć a nie domyślać się co słyszysz.jak napisałem na początku - to podstawa !
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)
-
pawello
-
Kontakt:
autor: pawello » piątek 28 sty 2005, 10:52
ktoś kto nie zna się na miksowaniu nie ukręci miksu nawet na świetnym sprzęcie... jednak wątek o Altusach zabrzmiał jak dla mnie zbyt sentymentalno-fantastycznie
Ale jednak prawdopodobnie

Ja tez juz takie rzeczy widzialem.. Pewien moj kumpel ma jeszcze starsze polskie kolumny domowe i na nich pracuje w pokoju bez wytlumienia.. Potem robi MALE poprawki w studio u znajomego i finito.. Nikt nie mowi ze to wygodne - ale jak sie nie ma wyjscia? Nastepni moi znajomi pracuja na polskich kolumnach tonsila (nie pamietam symbolu).. Zanioslem do nich pare znanych mi dobrze plyt i rzeczy ktore sam krecilem zeby obsluchac troche te kolumny i........ bylem pod wrazeniem.. POZYTYWNYM.. Kiedys zmixowalem cala plyte na domowych kolumnach TANNOYA w piwnicy u kolegi wylozonej wytloczkami do jajek - do dzis nie ma zastrzezen do niej
Natomiast zgadzam sie z jednym - ktos kto nie ma doswiadczenia nie powinen zaczynac od mixowania w skrajnie zlych warunkach.. Efekty beda marne - nie kontrolowany dol i pelno smieci w miksie.. Przydalyby sie jakies monitory lub EWENTUALNIE domowe kolumny o dobrych parametrach (moze tannoy?)
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
-
SLP
...ktoś kto nie zna się na miksowaniu nie ukręci miksu nawet na świetnym sprzęcie... jednak wątek o Altusach zabrzmiał jak dla mnie zbyt sentymentalno-fantastycznie
Tak, zalatuje trochę fantastyką, ale przypominam, że dużą rolę odgrywa tutaj kwestia OSŁUCHANIA I POZNANIA swoich kolumn. Uważam że jak się posiada i słucha takie np. Altusy od 15 lat to można coś tam zmixować z całkiem zadowalającym efektem końcowym ALE polecanie(przez kogoś tam..) koledze aby zakupił koumny Hi-Fi o "dobrych " paramatrach nie pomoże (no, chyba że ma się pare lat na osłuchanie...przed mixowaniem).
Wracając do TEMATU: kolega ma do 1000zł na wydanie i jeśli gotówka go parzy to niech już kupi dobre słuchawki, ale jak ma troche cierpliwości to niech dozbiera drugie tyle i kupi jakieś chwalone monitorki w tym przedziale cenowym.
Taka moja rada.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
-
Gulu - Posty:76
Moze najpierw spróbuj jak ci sie pracuje ze słuchawkami - ja na ten przykłąd nie potrafię w ogóle pracować w słuchawkach: męczą mnie, nie słyszę dobrze, zawsze rozkręcam za głośno, panorama jest jakby inna... Dla mnie to w ogóle nie działa ( a mam właśnie te Senheisery 600). Dużo bardziej komfortowo czuje się z Alesisami, z którym miksy na różnych etapach ciągle porównuję na bardzo dobrym dużym sprzęcie odsłuchowym, bo mam je od niedawna i jeszcze ich nie czuję.
-
pawello
-
Kontakt:
autor: pawello » piątek 28 sty 2005, 12:36
ALE polecanie(przez kogoś tam..) koledze aby zakupił koumny Hi-Fi o "dobrych " paramatrach nie pomoże (no, chyba że ma się pare lat na osłuchanie...przed mixowaniem).
Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma

Nie polecam niczego.. mowie tylko o swoich doswiadczeniach i obserwacjach pracy na kolumnach domowych.. Nie sluchawki a MONITORY - to jest moja rada!
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
-
SLP
...ALE polecanie(przez kogoś tam..) koledze aby zakupił koumny Hi-Fi o "dobrych " paramatrach nie pomoże (no, chyba że ma się pare lat na osłuchanie...przed mixowaniem).
Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma

Nie polecam niczego.. mowie tylko o swoich doswiadczeniach i obserwacjach pracy na kolumnach domowych.. Nie sluchawki a MONITORY - to jest moja rada!
...
W sumie racja - jak ktoś ma dobry słuch itd. to i na domowych zestawach coś zrobi. Ja, gdy zacząłem swoją "przygodę" z tworzeniem muzy to miałem od rodziców "zapożyczone" duże paczki Unitra - przez wiele lat to był jedyny zestaw w domu, potem (jakieś 9 lat temu) nie mając jeszcze pojęcia o temacie kupiłem "dobre" kolumny Hi-fi (ALR Jordan) - już przypominały monitory widywane na fotkach (EiS jeszcze nie znałem) i kupa. Dalej mixowałem na Unitrach - efekt był lepszy. Rok temu kupiłem już średniej klasy monitory studyjne i trudno mi było się do nich przyzwyczaić - nawet się jeszcze ich nie "nauczyłem" bo jakiś czas temu zdałem sobie sprawę (F. Alton Everest -Podręcznik Akustyki.....polecam) że w normalnych domowych warunkach puszczając coś na odsłuch słyszę w większości ODBICIA OD ŚCIAN POKOJU A NIE GŁOŚNIKI..
Pozdrawiam.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)