...
ps.co masz na pietrze?dałoby sietam zrobic studyjko?
może tam powinieneś zaadoptowac pomieszczenie?
...
Gora to niestety zwyczajny "strych" :/ Tzn jakby poddasze bez pomieszczen, swiatla, pradu i ogrzewania. Zamiast scian jest od razu dach ocieplony welna minetalna, a podloga to zwykle deski. Ogolnie to trzymamy tam rozne graty. Remont jest planowany za najblizsze kilka lat.
Akustyka w pokoju i odsłuch...
Re: Akustyka w pokoju i odsłuch...
...
Gora to niestety zwyczajny "strych" :/ Tzn jakby poddasze bez pomieszczen, swiatla, pradu i ogrzewania. Zamiast scian jest od razu dach ocieplony welna minetalna, a podloga to zwykle deski. Ogolnie to trzymamy tam rozne graty. Remont jest planowany za najblizsze kilka lat....
Myślę, że od biedy jakoś prąd by się dociagnelo tam, bo sklada sie ze ostatnio wszedlem w posiadanie dosc duzej ilosci kabli do instalacji elektrycznych. No ale kwestia ogrzewania-w zime zwyczajnie jest tam zimno... Moglbym tam przynosic laptopa z karta dzwiekowa i mikrofon, mam jeszcze 2 kolumny ktore moglby tam stac na stale, wiec musialbym w sumie wieze ciagac gora-dol. Ale nie wiem czy to pomysl wart uwagi
Zbynia pomyśl zanim coś napiszesz bo jak czytam ze adaptacja akustyczna nic nie zmieni to sie zastanawiam na jakim ty świecie żyjesz? Masz w swoim mieszaniu ściany ze współczynikiem pochłaniania alfa=1 dla całego pasma, czy jesteś zwyczajnie głuchy?
Zbynia pomyśl zanim coś napiszesz bo jak czytam ze adaptacja akustyczna nic nie zmieni to sie zastanawiam na jakim ty świecie żyjesz? Masz w swoim mieszaniu ściany ze współczynikiem pochłaniania alfa=1 dla całego pasma, czy jesteś zwyczajnie głuchy?
Przyjrzałes się pomieszczeniu?Sa dwie pary drzwi i okno plus schody - do tego cięzko ustawne to pomieszczenie.
sAdzisz że adaptacja zdziała tu cuda?Ja nie
Więc sory ale sam pomyśl :)
Tak, to że sa drzwi okna czy schody nie ma zadnego wpływu na sens robienia adpatacji, móglby być tam nawet most zwodzony i kabina prysznicowa, adaptacja i tak zmienia wszystko. Dlaczego? Dlatego że niezaleznie od tego co w tym pokoju jest adaptacja pozwoli zredukować problemy z rezonansami, wyrównać ogólną charakterystykę częstotliwościową i skrócić pogłos, jednym słowiem, po zrobieniu adaptacji SŁYCHAĆ WIĘCEJ i PRAWDZIWIEJ niż bez niej, nie ważne czy masz 30m2 pokój bez okien i drzwi czy 10m2 z oknami i drzwiami. Poza tym jeśli ktoś na prawdę chce powalczyć to na okno i drzwi również można zrobić absorbery i nie ma z tym wiekszego problemu. Może gdybyś kiedyś wziął swoje monitory (Zbynia) i przeszedł się do najbliższego sensownie zaadaptowanego studia, postawił je, zapłacił te 50 czy 100zł za godzinę i posłuchał swoich prac w takich warunkach to bys zrozumiał co zmienia adaptacja, bo mam wrazenie ze po prostu jeszcze nie miałeś okazji tego sprawdzić.
ech szkoda gadać
moje monitory w niejednym studio były więc nie ma co sprawdzać.Widze że dalej noe rozumiesz że tam zwyczajnie jest problem z miejscem
Z tego samego powodu nie robiłem adaptacji u siebie - zwyczajnie nie ma na nia miejsca - a jesli miejsca brak to mam na siłę robic adaptację?
Czy widzisz że jak kolega zaadaptuje róg na powiedzmy pułapke vasową to będzie miał problem z postawieniem kanapy?
Czy tak ciężko ci spojrzeć na plan?
Ja to bym (jesli jest możliwośc) zainteresował się piętrem - albo na sypialnię albo na studio
tyle w temacie bo nie chce mi się prostych oczywistych rzeczy tłumaczyć
Widziałem plan kilka razy, nie dyskutyje z tym czy tam jest miejsce czy go nie ma, dyskutuje z tym czy jest sens robic w takim pomieszczeniu adaptacje czy nie. Moim zdaniem jest sens, jesli nie ma nic innego, to czy kolega ją zrobi czy nie to juz zalezy od jego finansów i determinacji, ja i tak bym zaczął od zakupu czegos co bedzie bardziej przypominalo odsłuch studyjny niż wieża, nie wspominając juz o tym o czym mówiłem wczesniej czyli ustawienie stanowiska odsłuchwegom miałem okazję przez dluzszy czas pracowac w pokoju w którym była kanapa, szafka i szafa dwudrzwiowa, pokój mial 11m2 i z powodzeniem ustawiłem stanowisko odsłuchowe po środku jednej ze scian, na przeciwko kanapy, zachowując jeszcze kilkanascie cm odległosci miedzy scianą i monitorami, siedząc na krzesie bylem prawie po srodku pokoju ale mimo to był on nadal w pełni funkcjonalny a jednoczesnie panowały tam cywilizowane warunki, znacznie lepsze niz poprzednie ustawienie stanowiska w rogu pomieszczenia. Coś za coś ale trzeba pokombinować bo warto.
Inna opcja - olej wszystko o czym tu piszemy, kup słuchawki np. Beyerdynamic DT990, AKG K241 czy Focal Spirit Studio i zapomnij o akustyce, ustawianiu kolumn, przemeblowaniu pokoju itd. Bedziesz miał oczywiscie pewną barierę której nie przeskoczysz, ale to nie znaczy ze nie da sie w ten sposób uczyć i robic przystępnie brzmiących rzeczy.
No właśnie smirnoff - a przede wszystkim trzeba pomyśleć o zachowaniu funkcjonalności prawda?
W tym wypadku widać że jest ciężko - gdyby nie te schody byłoby znacznie prościej i mozna by coś pokombinować - w tym wypadku jest zwyczajnie ciężko i jak piszesz - zacząłbym od znalezienia dobrego miejsca na początek przy zachowaniu funkcjonalności pokoju
Ewentualną adaptacje zostawiłbym na koniec
A na początek porządnie bym przemyślał wykorzystanie piętra czy to na sypialnię czy na pracownię
...
Inna opcja - olej wszystko o czym tu piszemy, kup słuchawki np. Beyerdynamic DT990, AKG K241 czy Focal Spirit Studio i zapomnij o akustyce, ustawianiu kolumn, przemeblowaniu pokoju itd. Bedziesz miał oczywiscie pewną barierę której nie przeskoczysz, ale to nie znaczy ze nie da sie w ten sposób uczyć i robic przystępnie brzmiących rzeczy....
Czy to dobre rozwiązanie? Będzie na tym dobre brzmienie? Te AKG mi się spodobały, może dobrze by było w nich nagrywać wokale(z odsłuchem podkładu)?Czy lepiej żyć narazie z tym co mam, czekać kilka lat na remont góry, lub wyprowadzkę do mieszkania? Do tych słuchawek chyba potrzebny wzmacniacz słuchawkowy?