macbook - specyfikacja, ewentualna rozbudowa

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
stage
Re: macbook - specyfikacja, ewentualna rozbudowa

Post autor: stage » piątek 08 sie 2014, 23:57

Ogólnie to dzięki za zainteresowanie :)

- Konfiguracja, którą wypisałem jest obecna aktualnie i wymaga rozbudowy. Tak jak wspomniałem, to wszystko chodzi fajnie, ale kiedy przestawię się na Kontakt i większą ilość współczesnych wtyczek, to pewnie byłby już jakiś problem.

- Oczekiwania, to produkcja muzyczna, ale i jakiś film do obejrzenia, dużo siedzenia w necie. Podejście do tematu muzycznego mam raczej staromodne i nie będę zbytnio angażował się w efekty, raczej jakieś klasyczne brzmienie. Wtyczki + gitara dopięta do karty dźwiękowej. Gatunkowo muzyka filmowa/orkiestrowa, jakiś ambient, piosenki pop/rock (wokal nagrywany gdzieś indziej, przez wokalistów), ale chciałbym mieć też realną opcję produkowania elektroniki, gdyby była taka potrzeba, albo odmieniło się coś w moim podejściu ;). Tak jak wspomnialem, raczej nie będę kładł największego nacisku na tworzenie efektów. Czyli np. nie wydaje mi się, żebym w dużym stopniu używał syntezatorów VSTi, ale zapewne będę coś tam z nimi kombinował.

Dla przykładu, będę miał możliwość zakumplować się z Massive NI. To jeden z tych procesorożernych? 

- Sprzęt będzie przenoszony. Pierwotnie nastawiałem się rzeczywiście na stacjonarnego PC, ale laptop to dużo lepsza opcja, jeśli jest możliwość wyjechać sobie na działkę, albo po prostu połazić z nim po domu ;)

- Live raczej nie

- Kasy mam 8,5 tys, czyli jedyna macbookowa opcja to ta, o której pisałem tutaj - 16ram i i5 2 rdzenie - 4 generacja, taki zestawik

- Nastawiłem się na Logic Pro - w dużej mierze chodzi o biblioteki instrumentów, które zawiera. Do tej pory pracowałem na Cubase SX3

- Do podłączenia będzie tylko interface audio 

Z tym macbookiem jest sprawa taka, że jak wcześniej napisałem - za nowego Cubase zapłaciłbym jakieś 2200. Logic Pro to 800 i ta różnica w cenie już tutaj nieco zmienia.

Druga sprawa, że mam niedobór niektórych brzmień, a wydaje mi się, że te bibioteki Logic Pro pomogą mi z tym problemem. Staram się całkowicie odświeżyć swoje biblioteki instrumentów. 

stage

Post autor: stage » sobota 09 sie 2014, 00:06

Założenie to mam takie, że zakupuję razem z komputerem Komplete 9 Ultimate, do tego Orkiestrę East Westa i wspomagam się bibliotekami z Logic Pro. I w zasadzie chciałbym, żeby wystarczyło mi to na lata. Będę celował jeszcze w jakiś zestaw instrumentów orientalntch i chóry - to zakupię może przez najbliższy rok i chyba nic więcej potrzebować już na lata nie będę. Przynajmniej do kolejnej roszady sprzętowej za 3-4 lata. 

No i jeszcze uruchamiam gitarę - będę ją dogrywać, albo nieraz jakieś kawałki opierać na riffach.

Czyli jeśli ten komputer, który zakupię teraz wystarczy mi na start, to powiniene sprawdzić się też przez kolejne lata. 

stage

Post autor: stage » poniedziałek 11 sie 2014, 00:43

Sprawa wygląda tak, że pojawiła się jakaś opcja zakupu droższego macbooka z procesorem czterordzeniowym i7.

Z tym, że kwestia ta jest dość niewygodna i musiałbym zrezygnować z pewnych innych spraw, także wolałbym w to nie wchodzić.

Decyzję musiałbym podjąć jutro i myślicie (na bazie moich ostatnich wpisów) że rzeczywiście istniałaby konieczność takiej modyfikacji?

ODPOWIEDZ