Pierwsze kroki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
noize
Re: Pierwsze kroki

Post autor: noize » wtorek 15 lip 2014, 10:00

...Tak jak powyżej kolega napisał - i3 i i5 (laptopowe procki) są tylko 2-rdzeniowe. i7 są 2 i 4 rdzeniowe. W Abletonie 4 rdzenie oznaczają, że masz zwyczajnie 2 razy więcej mocy niż przy 2 rdzeniach. Są oczywiście droższe, ale moim zdaniem się opłaca, bo za 3 lata wtyczki zrobią się bardziej mocożerne i będziesz myślał nad zmianą laptopa. A dzisiejsze 4-rdzeniowe i7 powinno starczyć na długo, mniej więcej tak długo jak życie przeciętnego laptopa. i5 to opcja budżetowa. Acha - nie kupuj laptopa z procesorem U, czyli energooszczędnym.... 

Byłem przekonany, że i5 również są w wersi czterordzeniowej.

Dziękuję za ostatnią rade, bo szczerze mówiąc rozważałem kupno właśnie takiego procesora. Dlaczego mi to odradzasz? Przez to, że jest energooszczędny, to jego moc i wydajność jest słabsza, czy chodzi o coś innego?

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 15 lip 2014, 23:41

Procesory U są tylko 2-rdzeniowe i słabsze niż normalne. Ich zaletą jest tylko czas działania na baterii i zużycie prądu. Jeśli wpadnie ci w oko jakiś laptop, sprawdź model procesora i wpisz w google ten model plus "cpubenchmark". Na tej stronie będziesz miał podaną dobrze przybliżoną moc procesora, i jeśli będzie około 7000 to jest OK, a jeśli jest daleko od tego wyniku (czyli powiedzmy 4000) to jest słabo.

Awatar użytkownika
noize

Post autor: noize » środa 16 lip 2014, 10:56

...Procesory U są tylko 2-rdzeniowe i słabsze niż normalne. Ich zaletą jest tylko czas działania na baterii i zużycie prądu. Jeśli wpadnie ci w oko jakiś laptop, sprawdź model procesora i wpisz w google ten model plus "cpubenchmark". Na tej stronie będziesz miał podaną dobrze przybliżoną moc procesora, i jeśli będzie około 7000 to jest OK, a jeśli jest daleko od tego wyniku (czyli powiedzmy 4000) to jest słabo.... 

Bardzo przydatna informacja, ale czy to nie jest już trochę popadanie ze skrajności w skrajność? Chodzi mi o to, że wiele osób mówiło mi, iż mój laptop bez problem sobie poradzi z wieloma projektami w Abletonie, jednak czuje, i wciąż się upieram, że wcale by tak nie było, gdyż to bardzo sędziwy starzec.

Mówisz o wartościach bliskich 7000. Sprawdziłem właśnie swój procesor i wiesz jaki jest wynik? 1143! Tylko sprawdziłem również Intela i5 2,5 Ghz o którym myślałem i ma wcale nie wiele lepsze parametry, bo 2417.

Ufam takim stronom jak ta, ma to sens, ale czy naprawdę mniej niż 4/5 k nie ma sensu? Tam najwyższe wartości mają 7000, czyli czterordzeniowe i7. Tuż to prawdziwe potwory, a mnie raczej na nie stać.

Awatar użytkownika
noize

Post autor: noize » środa 16 lip 2014, 11:07

Okej, wybacz moją nieuwagę. Teraz zauważyłem, że są procesory nawet z wartościami 17000, ale kosztują 2,500 $, więc poziom abstrakcji sięga tutaj zenitu.

Dla przykładu Intel Core Quad i7-2635QM ma wartość 6000, więc rozumiem, że to jest ostateczne minimum?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 16 lip 2014, 20:24

Zostań póki co przy tym co masz - jak zacznie brakowac mocy to sobie wtedy poszukasz albo zmienisz procek na mocniejszy

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » czwartek 17 lip 2014, 00:24

Możesz oczywiście spróbować jak Twoje produkcje będą śmigać na obecnym kompie. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że Ableton i kilka lekkich wtyczek będzie chodzić bez zacięć. I w sumie to najlepsza opcja na początek, bo tak jak pisze Zbynia, może się okazać, że to wystarczy.

Ale jeśli będziesz kupował nowego laptopa, to myśl przyszłościowo i bierz i7 quad. Za mniej niż 3500zł da się kupić Lenovo Edge 540, jeśli nie masz kasy na nic lepszego. Wersja bez systemu, te z Windowsem mają wgrany soft Lenovo, który powoduje, że komp się wyłącza i już nie włącza więc nie ma sensu ;)

Jak odpalisz sesję na obecnym kompie to zobaczysz w Abletonie zużycie mocy w procentach. Przeliczysz sobie ile ci brakuje. Potem przemnożysz to przez 2 lub 3 i będziesz wiedział ile ci zabraknie za kilka lat, kiedy wtyczki staną się "grubsze". Spojrzysz na wyniki w cpubenchmark i będziesz wiedział co musisz kupić. Jeśli masz zamiar używać dobrych syntezatorów typu Lush czy Diva to będzie to i7 quad

Awatar użytkownika
noize

Post autor: noize » czwartek 17 lip 2014, 09:12

Jesteście rewelacyjni!
Dziękuje raz jeszcze wszystkim za cenne uwagi.

Push do mnie dotarł, laptop jeszcze się nie dławi, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zacząć próbować.

Trzymajcie się, cześć!

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 17 lip 2014, 12:20

MrExplosion - w jakiej sytuacji laptop się wyłacza i się nie włacza?

Kupiłem znajomej jakis czas temu Lenovo i już dwa razy trafił się bubel polegający na tym że laptop pracował na baterii aż się rozładowała.Po tym przez bite 7 godzin za cholerę sie nie chciał uruchomić ani z baterii ani z gniazdka, nawet z wyjętą baterią.Poleżał noc i rano jakby nigdy nic

Słyszalem że baterie(!!!) mają spieprzony soft (ech ktoś przesadził z techniką) i już do paru modeli wyszedł update

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » czwartek 17 lip 2014, 14:03

...
MrExplosion - w jakiej sytuacji laptop się wyłacza i się nie włacza?

Kupiłem znajomej jakis czas temu Lenovo i już dwa razy trafił się bubel polegający na tym że laptop pracował na baterii aż się rozładowała.Po tym przez bite 7 godzin za cholerę sie nie chciał uruchomić ani z baterii ani z gniazdka, nawet z wyjętą baterią.Poleżał noc i rano jakby nigdy nic

Słyszalem że baterie(!!!) mają spieprzony soft (ech ktoś przesadził z techniką) i już do paru modeli wyszedł update
...

W przypadku Lenovo E540 winne jest oprogramowanie Lenovo Business Solutions. W momencie postawienia czystego systemu od zera, wszystkie problemy znikają. A sam problem jest taki, że zwykle po kilku dniach używania laptopa nie dało się go uruchomić, ani na baterii ani na zasilaniu. Żadna aktualizacja w ciągu pół roku tego nie rozwiązała, ludzie wymieniali mobo, baterie, masowo zwracali laptopy.

Bandama

Post autor: Bandama » poniedziałek 21 lip 2014, 12:41

...Jesteście rewelacyjni!
Dziękuje raz jeszcze wszystkim za cenne uwagi.

Push do mnie dotarł, laptop jeszcze się nie dławi, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zacząć próbować.

Trzymajcie się, cześć!...

Jak już dorobisz się na tych próbach :) to polecam zbudowanie sobie stacji roboczej w domu/jakiejś norze - adaptacja pomieszczenia, monitory itp. a co do kompa, to polecam stacjonarny zestaw z intelem z literą "K" na końcu, gdyż to oznacza żę można go kręcić. Tak np. procesor i5 4670K z 3,4 GHz na rdzeniu można kręcić nawet do 5 GHz ! (przy dobrym chłodzeniu i odpowiednich bebechach), a można o kupić za 800 zł z hakiem. Zestaw mobilny możesz wykorzystywać do podbijania swojej kreatywności np. w lesie, do rejestracji i wstępnej obróbki, a potem przynosisz to do domu i zadajesz ścieżki kombajnowi stojącemu na biurku :) i młucisz przez tyle wtyczek ile tylko Ci się na dysku zmieściło.

ODPOWIEDZ