Małe domowe studio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
megaklawiszowiec
Re: Małe domowe studio

Post autor: megaklawiszowiec » wtorek 17 lip 2012, 00:29

no tak najlepiej tak napisac :) napewno ty tez kupiles odrazu monitory za powyzej 5 koła bo ponizej nie ma , chyba jasno napisalem powyzej o co mi chodzi , a o moj słuch sie nei martw słysze wszystko :) , nawet najcichsze dźwieki jak mi lata mucha po pokoju :)

prosze o konkretne odpowiedzi , i nie zaśmiecanie tego tematu.......

interfejs m audio fast track pro bedzie kompatybliny z wiekszościa DAV czy nie ?]
[addsig]
korg pa 500 musikant , soundcraft efx 12 , behringer xenyx 802 , behringer f 1220a x 2 , american audio opreator , alphard etp 778 , hohner verid V musette , the box ta 12 x 2 & ta 18 x 2 , shure beta 58a , proel...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 17 lip 2012, 01:30

Napisałeś "chce zeby poprostu monitor byl monitorem na ktorym zrobie doslownie wszystko"

No to Ci odpisałem.

Co Ty myślisz że za 2-3k  kupisz prawdziwe monitory bliskiego pola? marzenia...

już pomijam kwestię akustyki pomieszczenia, bo nawet monitory za 10.000 nie zagrają jeśli pomieszczenie ma złą akustykę i wtedy cały miks będzie o kant tyłka. 

However... jeśli masz dobrze "nastrojone" pomieszczenie to nawet te za 2000 zabrzmią względnie dobrze do tego wiedza, doświadczenie i odpowiednie narzędzia...

Liczy się przede wszystkim doświadczenie i wiedza jeśli nie stać Cię na pożądny sprzęt

...co nie znaczy że mając porządny sprzęt doświadczenia już nie potrzeba.

To że słyszysz muche jak lata po pokoju to szacun, ja audiogram zaliczyłem świetnie i komara słyszę ale muchę nie.

Nie wiem czy z jakim kolwiek DAV będzie kompatybilny bo nigdy nie słyszałem o czymś takim.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 17 lip 2012, 11:33

...no tak najlepiej tak napisac :) napewno ty tez kupiles odrazu monitory za powyzej 5 koła bo ponizej nie ma , chyba jasno napisalem powyzej o co mi chodzi , a o moj słuch sie nei martw słysze wszystko :) , nawet najcichsze dźwieki jak mi lata mucha po pokoju :)

prosze o konkretne odpowiedzi , i nie zaśmiecanie tego tematu.......

interfejs m audio fast track pro bedzie kompatybliny z wiekszościa DAV czy nie ?] ...

Wszystko, co obsługuje ASIO będzie działać OK z każdym DAW (nie DAV!).

Co do DAW to polecam Reapera - ostatnio jest praktycznie całkowicie spolszczony i ma nawet polską instrukcję! http://www.reaper.fm

Co do monitorów - przez lata korzystałem z Alesisów M1 MK2 i choć są przebasowane, mają mało klarowną górę i trochę dzwięk jest "za zasłony" to i tak je sobie chwalę, bo zrobiłem na nich parę przyzwoitych miksów, których w sumie nie ma co się wstydzić nawet dziś :)

Teraz przesiadłem się półkę wyżej (ADAMY A7X) i zacząłem adaptację pomieszczenia. No i fakt faktem - zarówno jedno, jak i drugie bardzo mocno zmieniło moje pojęcie co do tego, jak brzmi muzyka, którą wydawało mi się, że dobrze znam :) Ale i tak na początek Alesisy nie są złym wyborem. Jak wszystkiego, ich też można się nauczyć.

megaklawiszowiec

Post autor: megaklawiszowiec » wtorek 17 lip 2012, 18:13

a adamy AX5 dały by rade bo nieco wyzej mialem propozycje focursrite monitorkow ale na moc napewno nie patrze tylko na klarowność brzmienia :) masz ax 7 wiec możesz sei smiało wypowiadac :)

a gdzie można sprawdzić czy interfejs jest kompatybliny z ASIO ?
[addsig]
korg pa 500 musikant , soundcraft efx 12 , behringer xenyx 802 , behringer f 1220a x 2 , american audio opreator , alphard etp 778 , hohner verid V musette , the box ta 12 x 2 & ta 18 x 2 , shure beta 58a , proel...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 17 lip 2012, 20:21

Na stronie producenta

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 17 lip 2012, 23:07

...a adamy AX5 dały by rade bo nieco wyzej mialem propozycje focursrite monitorkow ale na moc napewno nie patrze tylko na klarowność brzmienia :) masz ax 7 wiec możesz sei smiało wypowiadac :)

A7X mają niesamowicie klarowne brzmienie, szczególnie lśnią na nich numery, w których dobrze została rozpracowana górka, sądzę, że A5X również im nie ustępują w tym względzie, bo to podobne przetworniki. Pod względem czystości brzmienia i analityczności to Adamy dla mnie są bardzo fajne za tę cenę. 

megaklawiszowiec

Post autor: megaklawiszowiec » wtorek 17 lip 2012, 23:17

wlasnie kolego nie chce zaczynac na cienkim towarze ,wole sobie powoli skompletowac a na przecietnym standardzie to wszystko zrobic tzn ja słuchalem ax 5 g to ładnie graly i chyba pojade jeszcze posłucham tego sprzetu za niedługo ale jestem do nich przekonany ;)

a interfejs wybiore chyba m audio fast track pro ultra i bedzie po sprawie ;)

nastepne pytanko , plazme 42 cale da sie jakos podzielic tak zebym sobie poradzil na niej z fl czy raczej celowac w 2 oddzielne monitory ? np po 24 cale ?

[addsig]

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 18 lip 2012, 09:02

Ja tam nie ufam M-Audio, szczególnie po Fast Track Pro i jego zrąbanych sterach...

nastepne pytanko , plazme 42 cale da sie jakos podzielic tak zebym sobie poradzil na niej z fl czy raczej celowac w 2 oddzielne monitory ? np po 24 cale ?

Dwa ekrany aplikacje IMO sprawdzają się lepiej niż jeden. Ja np. mam na jednym mikser wymiennie z oknami routingu, grupowania, importerem mediów, itp., a na drugim okno aranżu ze ścieżkami. Na 42 calach byłby chaos. Pewnie też wielkość plamki by rozmyła szczegóły z bliska - ale o tym niech się wypowie ten, kto próbował pracować z takim ekranem przy audio. Jak dla mnie to 2 x 24 daje bardzo dobry komfort pracy.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 18 lip 2012, 10:33

...

Ja tam nie ufam M-Audio, szczególnie po Fast Track Pro i jego zrąbanych sterach...

Dwa ekrany aplikacje IMO sprawdzają się lepiej niż jeden. Ja np. mam na jednym mikser wymiennie z oknami routingu, grupowania, importerem mediów, itp., a na drugim okno aranżu ze ścieżkami. Na 42 calach byłby chaos. Pewnie też wielkość plamki by rozmyła szczegóły z bliska - ale o tym niech się wypowie ten, kto próbował pracować z takim ekranem przy audio. Jak dla mnie to 2 x 24 daje bardzo dobry komfort pracy.
...

Ja pracuję na 3x23 chodź nie tylko muzycznie i nie wyobrażam sobie pracować na jednym 40 calowym albo większym. Zdecydowanie minimum 2 mniejsze niż jeden większy.

Co do M-Audio również podzielam to zdanie. Sam chciałem kupić ten model jednakże multimedialny creative okazał się znacznie lepszy pod względem parametrów i nie tak dużo droższy.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

megaklawiszowiec

Post autor: megaklawiszowiec » środa 18 lip 2012, 12:28

w takim razie problem ekranu rozwiązany będa 2 ledy :) , z lapka jakos można rozwiązać tą sprawe zeby tak było czy nie bardzo ?/ wydaje mi sie ze mam w miare grafike ( ge force nvidia 610 m 2 gb ) i można z niej troche zbudować jednak pewnie beda potrzebne rozdzielacze jeśli sie nie myle poki zwykłego kompa nie kupie ,

- sory za tamto stwierdzenie robienie kazdego rodzaju muzyki mialem na mysli pop rock disco polo dance trance house biesiadam standardy polskie o to mi chodziło , nie wiem właśnie powiedzcie kilka dni temu ukazał sie nowy model Adam audio F7 ma ktos na jego temat jakies wieści , podobno jest tylko mniejsza cena i para jest za jakies niecałe 2500 zł , maja sie pokrywac wzglednie z seria ax g.... czekam na info

- wiec jaki ten interfejs ktory obsłuży te wszystkie nagrywarki fl i repaera bez zbednej i duzej latencji ?
[addsig]

ODPOWIEDZ