Ostatnio cały czas siedzę na różnych forach i czytam opinie na temat różnych mikrofonów i wyczytałem, że MXL mimo, że firma ta kupuje podzespoły produkowane w Chinach, następnie jednak składa i poprawia wszystko w USA - ma parę mikrofonów godnych uwagi takich jak V67G czy 2003A (2003A jest podobno ulepszoną wersją 2003 - nie ma już takiego problemu z podbitą górką) czy lampowy V69 Mogami Edition. Wiele osób do wokalu wybiera 2003a (które w eis 2003/9 było uznane jako najlepszy mikrofon w kategorii do 2tys zł) oraz V67G który przez niektórych chętniej jest wybierany niż lampowy Rode NTK. Ostatnio gdzieś znalazłem na kompie nagrania na pożyczonym MXLu 1000 (chyba) - już nie produkują - ale nie było to złe, jak na domowe nagrania - jakość na serio była spoko. Wcześniej myślałem również o Blue Bluebird - jednak ten mikrofon mimo tego, że jest "pełny" - jest trochę za jasny. trochę odchodzę od myślenia o zakupie Oktavy, ponieważ słuchając róznych testów stwierdziłem, że mikrofony byłyby dla mnie za ciemne. nie przestaję szukać i czytać ;) pozdr.!
Mikrofon o ciepłym, głębokim, klarownym i nie za ciemnym brzmieniu
Re: Mikrofon o ciepłym, głębokim, klarownym i nie za ciemnym brzmieniu
Komu by się chciało składac w stanach jak małe chińskie rączki zrobią to szybciej i taniej?
Posłuchałes ale co wiesz o warunkach nagrywania?Przy MXL bedziesz miał poważny problem z ogarnięciem wyskich pasm
Oktava mimo że ciemniejsza pod tym wzgledem jest duzo łatwiejsza do obróbki