Klawiatury sterujące MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
psysutra
Re: Klawiatury sterujące MIDI

Post autor: psysutra » czwartek 09 wrz 2010, 23:30

Spokojnie, panowie :)

Macałem te Axiomy i pierwsze wrażenie wyglądało tak- no niby fajnie, spoko, jednak te bendery i pokrętła do mnie kompletnie nie przemawiają :( Żeby nie powiedzieć, wygląd benderów jest momentami komiczny. Tak jak i w zwykłych tak jak i w Pro. Xboard miał o wiele lepsze te bendery (ale kwestię klawiatury pomińmy w tym przypadku

W związku z powyższym mój wybór raczej na Axioma nie wpadnie... )
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » sobota 18 wrz 2010, 01:41

Ja tylko dodam od siebie, że jesli zależy Ci na jakiejkolwiek jakości klawiszy, to UMX'y to trzymaj z dala od siebie. Kiedy miałem tą nieprzjemność dotykać tych klawiszy to byłem w głebokim szoku że takie rzeczy można robić w XXi wieku (szok nie minał aż do dziś). Plastikowe zabawki mają w sobie mniej plastiku...

Ufff

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 18 wrz 2010, 16:45

Mnie dziwi natomiast to, dlaczego nie wspomniano słowem o klawiaturach CME...

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
donPedro

Post autor: donPedro » poniedziałek 27 wrz 2010, 14:01

Witam

Mam pytanie w kwestii klawiatur sterujących, w miarę powiązane z tematem, także nie chciałem zakładać nowego
tematu tylko postanowiłem się podłączyć do tego.
Sam jestem na etapie kupowania swojej pierwszej klawiatury sterującej i w związku z tym chciałem zapytać o kilka rad kogoś kto ma na ten temat pojęcie.
Posiadam już interfejs audio E-MU 0404 (jeśli jest to ważna informacja) i powoli kompletuje sprzęt do tworzenia muzyki na komputerze (na tyle na ile to możliwe w warunkach domowych)
Chciałbym kupić klawiaturę, ale zastanawiam się, czy ktoś niedoświadczony jak ja powinien raczej interesować się najtańszymi rozwiązaniami, czy raczej troszkę zainwestować. Mam budżet mniej więcej 800 zł i jak na razie
zainteresowałem się następującymi modelami
Roland PCR-300 ( już wspominany w tym temacie i na razie wydaje się rozsądnym wyborem)
E-MU Xboard 61
Sinn7 Kontrolux.49 ( o tej sztuce w ogóle jakoś mało informacji potrafiłem znaleźć na necie, może ktoś coś wie)
Nie mam zbyt dużego obycia z klawiszami i nie wiem czy warto inwestować w duże klawiatury, skoro nie wiem czy wykorzystam ich pełny potencjał. Ponadto przydatne były by zapewne pady którymi chyba łatwiej wybijać perkusje niż na klawiszach)
Oczywiście na inne modele jestem otwarty, ale jak na razie te wydawały mi się najrozsądniejsze.
Z góry dziękuje za pomoc.

pozdrawiam

ps. Jako, że to mój pierwszy post to witam serdecznie wszystkich

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 14:22

...Mnie dziwi natomiast to, dlaczego nie wspomniano słowem o klawiaturach CME...

Klawiatura CME UF 60 będzie jak najbardziej obecna na naszych testach redakcyjnych.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 14:31

...Mam pytanie w kwestii klawiatur sterujących...

Kolego donPedro przykro mi to pisać, lecz nie mamy żadnego uznania dla naszych nowych userów, którzy wbrew naszemu regulaminowi nie zajrzeli wpierw do naszego działu FAQ, a przy korzystaniu z forum nie zaznajomili się też z jego wyszukiwarkami .
[addsig]

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 27 wrz 2010, 17:39

......Mnie dziwi natomiast to, dlaczego nie wspomniano słowem o klawiaturach CME...

Klawiatura CME UF 60 będzie jak najbardziej obecna na naszych testach redakcyjnych.
...

A jakieś osobiste spostrzeżenia, Panie Wojciechu? :) Kilka razy macałem tę klawiaturkę i wg mnie jest naprawdę świetna (wielkich wymagań co do pracy klawiszy nie mam.

Stay Psychedelic People!

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 17:51

...Kilka razy macałem tę klawiaturkę i wg mnie jest naprawdę świetna (wielkich wymagań co do pracy klawiszy nie mam...

I słusznie, bo rzeczywiście klawiatura tego sterownika jest po prostu niezła. Tyle, że sama klawiatura w przypadku sterowników MIDI to obecnie mocno nie wszystko.

I dlatego też jeszcze raz zapraszam do tematu M-Audio Axiom II i inne warte uwagi klawiatury MIDI, a nalepiej na wręcz osobiste "wymacanie"
[addsig]

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 27 wrz 2010, 22:09

......Kilka razy macałem tę klawiaturkę i wg mnie jest naprawdę świetna (wielkich wymagań co do pracy klawiszy nie mam...

I słusznie, bo rzeczywiście klawiatura tego sterownika jest po prostu niezła. Tyle, że sama klawiatura w przypadku sterowników MIDI to obecnie mocno nie wszystko.
I dlatego też jeszcze raz zapraszam do tematu M-Audio Axiom II i inne warte uwagi klawiatury MIDI, a nalepiej na wręcz osobiste "wymacanie" ...

UF-ki mają dla mnie taki atut, że można do nich wrzucić interfejs audio, rompler, moduł pianina i waldorf nano ;) dodać jeszcze tę metalową obudowę... :)

Stay Psychedelic People!

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 22:37

...UF-ki mają dla mnie taki atut, że można do nich wrzucić interfejs audio, rompler, moduł pianina i waldorf nano ;) dodać jeszcze tę metalową obudowę...

Można, tylko po kiego?
Tak mawiają akurat Ci, co już to wszystko mają, a szukają raptem(?) porządnej klawiatury/sterownika, która będzie całym ich już zastanym "bałaganem" zawodowo zawiadywała
[addsig]

ODPOWIEDZ