Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
Redakcja - Posty:1410
Re: głośność wokalu w stosunku do podkładu
autor: Redakcja » środa 29 wrz 2010, 20:12
...?Czy nie powinienem zadbać o to by wokal był nagrany stosunkowo jak najgłośniej? ...
Powinieneś zadbać przede wszystkim o to, aby Twój wokal był czytelny na tle Twego miksu, o ile owy wokal w ogóle jest do czegokolwiek potrzebny.
I nigdy już więcej nie pytaj o konkretne wartości, bo pomyślę sobie, że nie jesteś czytelnikiem naszego magazynu

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
Mefistofelez
autor: Mefistofelez » środa 29 wrz 2010, 20:43
I nigdy już więcej nie pytaj o konkretne wartości, bo pomyślę sobie, że nie jesteś czytelnikiem naszego magazynu
...
Tak wiem wiem wiem że wszystko na słuch.
Ale każda dziedzina ma swoją teorię.
Tak więc chciał bym poznać 10 przykazań dotyczących nagrywania wokalu.
Chodzi mi o teorię, z jaką można się spotkać na uczelni.
I jeszcze raz podkreślam, że wiem że wszystko na słuch :)
Od tego w sumie można zacząć.
Czyli pierwsze przykazanie brzmi:
1. Bez względu na wszystko, wszystko bierz na słuch!
Potrzebuję dźwięku by oddychać
-
Redakcja - Posty:1410
autor: Redakcja » środa 29 wrz 2010, 21:36
...więc chciał bym poznać 10 przykazań dotyczących nagrywania wokalu.Chodzi mi o teorię, z jaką można się spotkać na uczelni...
O czymś albo jeszcze nie wiesz, albo już zapomniałeś
Otóż nie jesteś tu na żadnej uczelni lecz na forum magazynu, który pisał o Twych problemach już niejedno.
W te pędy zasuwaj do naszego
FAQ-a.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
gti306 - Posty:22
autor: gti306 » czwartek 30 wrz 2010, 19:42
...
Witam! Czy jest jakiś standard stosunku głośności wokalu do podkładu? Czy podczas nagrywania wokalu do podkładu głośność ścieżki powinna być na 0db czy może mniej? I to pewnie pytanie na inny temat ale jak najlepiej nagrywać żeby wszystkie kawałki na płycie miały tą samą głośność w stosunku do siebie? Z góry dzięki za pomoc! ;)...
Wszystko zależy od gatunku muzycznego, rodzaju instrumentów, charakteru utworu -wokal jest jego najważniejszym elementem. Jednak sam poziom głośności to sprawa subiektywna. Zależy co chcesz osiągnąć? ---Nie ma też standardów:)
-
gti306 - Posty:22
autor: gti306 » czwartek 30 wrz 2010, 19:46
...
...
Witam! Czy jest jakiś standard stosunku głośności wokalu do podkładu? Czy podczas nagrywania wokalu do podkładu głośność ścieżki powinna być na 0db czy może mniej? I to pewnie pytanie na inny temat ale jak najlepiej nagrywać żeby wszystkie kawałki na płycie miały tą samą głośność w stosunku do siebie? Z góry dzięki za pomoc! ;)...
ps. ten lin Ci sie przyda: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=630