EMU 1212m v2 czy ktoś używa?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
NoRd384
Re: EMU 1212m v2 czy ktoś używa?

Post autor: NoRd384 » czwartek 30 paź 2008, 13:25

... Powodzenia z wyborami...Niedlugo przesiadam sie na MOTU 828MK3 wiec zycze powodzenia z kartami E_MU...
A Ty co ? Blogusia piszesz ?
Przecież te MOTU to ci ludzie z forum poradzili, bo do wczoraj nie wiedziałeś co wybrać. Przysiądź trochę z tonem kolego, bo chyba Ci się eis z onetem pomyliło.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 30 paź 2008, 13:26

Ej a wiesz ze w samochodach marki Seat montuja czesci z Audi?
A ktory samochod jest lepszy?......
Seat, bo ma lepszy stosunek jakości do ceny.

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » czwartek 30 paź 2008, 13:43

.........No widze ze reakcje sa takie jak przypusczalem jestem glupi, nie znam sie itp...Fajnie ze zwracacie uwage na przetworniki jakie siedza w kartach w sumie tor audio moze byc do tyłka ale przetrownik jak dobry no to juz jest super Powodzenia z wyborami...Niedlugo przesiadam sie na MOTU 828MK3 wiec zycze powodzenia z kartami E_MU.

Bez odbioru....

AUTOR TEMATU GajosMix ODPOWIADAM:

NO TAK...MOTU ... słyszałem i czytałem ale są DROGIE. Moje potrzeby są o wiele mniejsze. Rejestracja wokalu ( phantom konieczny ponieważ kupuję Oktavę 319 mkII ) oraz instr., zewnt. ( gitara, klawisz ). Wykonanie właściwego miksu. Dobra współpraca z instr., vst zatem niska latencja , jitter itp.
Nie zajmuje się nagrywaniem wielosladowym a produkcja muzyki opieram instr.,vst i 2 zewn., instrumenty ( klawisz, gitara ) oraz wokal.
Zatem uważam, że budżet 1000 zł nie jest wielki a całkiem dobry jak na w/w potrzeby. Ale może się mylę ?

A na pocieszenie MOTU ma te same przetworniki co np. M-AUDIO 2496. Dowód:
http://mp3.e-muzyk.net.pl/Multitest_kart/cz3/przetworniki_ACA.zip

Źródło:
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/165/38/
-----------------

AUTOR TEMATU GajosMix ODPOWIADAM:

No to ja już sam nie wiem... zatem M AUDIO 2496 to dobra propozycja czy niedobra - "hak w smak" dla dsp w EMU 1212m ( od czego są wtyczki vst ) - ale kosztuje to cuś tylko 350 zł ? Być może znowu się mylę i faktycznie powinienem pomysleć nad innym rozwiązaniem.
Tam wyżej troszkę w swoich postach podałem Wam przykładową konfigurację, która by mnie interesowała czyli karta + mikser ?
Ojej ... widzę, że temat rzeka ... i bądź tu człowieku mądry to jak z kobietą iśc do sklepu odzieżowego ? ? ? !!!

[addsig]

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 30 paź 2008, 13:50

No to ja już sam nie wiem... zatem M AUDIO 2496 to dobra propozycja czy niedobra - "hak w smak" dla dsp w EMU 1212m ( od czego są wtyczki vst ) - ale kosztuje to cuś tylko 350 zł ? Być może znowu się mylę i faktycznie powinienem pomysleć nad innym rozwiązaniem.

M-AUDIO 2496 jest dobra jeśli chcesz pracować na PRO-TOOLS. Ale jeśli nie to lepsza jest E-MU 1212M bo ma symetryczne we/wy i port ADAT.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 30 paź 2008, 13:54

No to ja już sam nie wiem... zatem M AUDIO 2496 to dobra propozycja czy niedobra - "hak w smak" dla dsp w EMU 1212m ( od czego są wtyczki vst ) - ale kosztuje to cuś tylko 350 zł ?
M-Audio 2496 ma bardzo fajne przetworniki (tylko serwis M-Audio w polsce jest ciut :nie-halo"), a i ogólnie karta jest fajna. Niegdyś wybierałem właśnie między nią a FW410. Ale wtedy potrzebowałem czegoś bardziej uniwersalnego, żeby potem nie kupywać mikserów, preampów...Dziś bym kupił 2496, mikser i preamp przede wszystkim ta karta jest wydajna.

E-MU i ESI nie znam, więc tu się nie wypowiem.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » czwartek 30 paź 2008, 13:56

...Na specjalną wzmiankę zasługują karty EMU oraz Creamware – udostępniają nie tylko możliwość dowolnej konfiguracji miksera (ilość kanałów, wysyłki i powroty sygnałów) ale również całkiem przyzwoity blok sprzętowo realizowanych efektów. Co ważne, efekty te są dostępne z poziomu aplikacji jako wtyczki VST!

Przeczytałem to na portalu e-muzyk ... zatem własnie czy ktoś tak pracuje z Was na Sonarze, że używa dsp EMU 1212m jako wtyczki vst ?

I jeszcze jedno ... "Przy temacie ilości wejść i wyjść należy zwrócić uwagę na ewentualne ograniczenia przy stosowaniu wyższych parametrów częstotliwości próbkowania i rozdzielczości bitowej. Problem dotyczy kart EMU, gdzie zastosowanie trybu 24-bit/96 kHz ogranicza ilość dostępnych wejść i wyjść o połowę, a zastosowanie trybu 24-bit/192 kHz zmniejsza liczbę dostępnych wejść i wyjść czterokrotnie (dotyczy to globalnej ilości kanałów wejścia-wyjścia analogowych i cyfrowych). Tym sposobem przy wyborze trybu 24-bit/192 kHz z kart EMU1212 M i EMU1820 robi się nam stereofoniczna karta."

A w jakich częsttotliwościach nagrywacie wokal ?"??
[addsig]

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » czwartek 30 paź 2008, 13:56

tor przed przetwornikami AD w E-Mu 1212m jest bardzo dobry to jedyna karta do 1000zł która ma tej klasy przetwarzanie AD. Ja pracuje w 70% na żywych instrumentach i jestem przekonanyW 100%... kupuje ja na dniach

jeżeli nagrywasz, to sprawdz po prostu jakie maja przetorniki M-Audi itd a jakie E-Mu 1212m i już., bu hahahaha
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 30 paź 2008, 13:56

M-Audio 2496 ma bardzo fajne przetworniki (tylko serwis M-Audio w polsce jest ciut :nie-halo"), a i ogólnie karta jest fajna.

Ale warto dołożyć troszkę do M-AUDIO AUDIOPHILE 192 bo ma symetryczne we/wy. Mniej siwych włosów w przyszłości.

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » czwartek 30 paź 2008, 13:59

ja staram sie nagrywac 192 khz wszystko, wiesz to tylko głos ludzki nic szczegulnego, sam gos... schody sie zaczynaja gdy chcesz nagrywac przez słabsze przetworniki gitare na przesterze lub bębny
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 30 paź 2008, 13:59

gajosmix bierz emu a do tego kup porzadny preamp mikrofonowy z wyjsciem spdif i jak to polaczysz to masz wypasik

mialem emu polaczone z behringerem ddx3216 po adacie i analogu ,mikser z mpc4k tez po adacie i analogu i wprost do emu dbx376 po cyfrze

wszystko pieknie i wydajnie hulalo nie wazne kto byl masterem

ODPOWIEDZ