...
Nie jest niczym zlym nagrywanie z lekka kompresja
Inaczej musielibyśmy zanegować sens istnienia wielu channel stripów.
dla mnie one nie mają najmniejszego sensu, chyba że jako element mixu po nagraniu.
przesterow nie było żadnych jak sugerujecie ze sie dostaja bo sonar 6 nagrywajac przez cyfre gdy byl przester powodowal odbicie fali (a nie ibciecie jej wierzcholka)
Wybacz, ale Sonar nie miał szansy zrobić czegoś takiego, nie mówię że nie występowało, sam coś takiego widziałem - ale źródłem tego mógł byc tylko i wyłącznie przetwornik A/C
Podczas obrobki przy przekroczeniu poziomu pojawialy sie w pliku wlasnie takie "przerzuty"
No właśnie, odwrócenie po stronie programowej może wystąpić tylko gdy w kompie JEST INFORMACJA o całej sinusoidzie - inaczej NIE MA CZEGO ODWRACAC - prawda? Więc "normalnie" przesterowujący przetornik poda do kompa po prostu ciąg liczb o wartościach +max lub -max - i program nie ma żadnej informacji którą mógłby odwrócić
Podczas czystego nagrywania przekroczenie poziomu moglo od biedy otumanić jakiś element w torze analogowym lub w przetworniku tak, że ten ostatni zaczął przetwarzać sygnał powyżej wartości MAX podając "odwrócone dane". Nie musze dodawać że tak działający przetwornik nadaje się w zasadzie do naprawy lub śmieci
Druga możliwość to jakaś niekompatybilność interface'ow - miałem taki przypadek na TDIF przy łączeniu Audioterminal010 oraz Tascam TM-D1000, wynikało to z błędnego działania synchronizaora w Audioterminalu i gubieniu niektórych bitów. Wynikiem był sygnał wykazujący wspomniane odwrócenia ale nie przy 0dBFS ale już przy -6dBFS

gdyż 22bit danych byl czasem interpretowany jako bit znaku w kodzie U2. Ważne że sam przetwornik przesterowywal prawidłowo - przy 0dB, natomoast program/interface odwracał wcześniej - przy -6. Tam jeszcze "miał co odwracać"
[addsig]