PC do wokali, a PC do miksów

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: PC do wokali, a PC do miksów

Post autor: matiz » wtorek 10 cze 2008, 23:10

pamietajcie tez ze preamp z kompresorem, ma najczesciej jakies wyjscie direct, zaraz po wzmocnieniu gain.
mozna wiec dzieki temu, wpuscic do komputera 2 niezalezne sygnaly,
- pierwszy oryginalny po wzmocnieniu , i pozniej dopiero poddawac go obrobce przez kompresje
- drugi po kompresji ktory jest puszczany na odsluch np wokaliscie podczas nagrywania wokalu

No wlasnie to jest zly pomysl... Odbiegamy wprawdzie dosc daleko od glownego watku, ale...
Pracujac w powyzszy sposob, to znaczy dajac wokaliscie odsluch po kompresorze, a nagrywajac bez kompresora, w rezultacie otrzymujemy na dysku wykonanie z przerysowana dynamika czy wrecz zwielokrotnionymi bledami dynamicznymi. Wokalista slyszac sie z kompresorem "wspolpracuje" z nim, dostosowujac dynamike swojego wykonania do tego, co slyszy, a my nagrywamy nie to, co slyszy wokalista, tylko... w sumie niewiadomoco... ciche za cicho, glosne za glosno, niechlujne i niewyrazne koncowki itp...
Rzowiazanie odwrotne - sluchac bez kompresora, nagrywac z nim - wydaje sie byc duzo lepsze, i teoretycznie i praktycznie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 10 cze 2008, 23:14

A w sumie to mozna tez tak - sam tak zwykle robie podczas nagran wokalnych, zwlaszcza wtedy, gdy w rezyserce potrzebny jest odsluch dla wiekszej grupy osob, od razu w jakis sposob obrobiony - otoz wykonawca dostaje sygnal przed kompresorem, natomiast w rezyserce sluchamy po kompresorze. Oczywiscie wokalista me tez inne proporcje i poziomy efektow - najczesciej sam sobie ustawia, choc czasem musze ingerowac

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 11 cze 2008, 08:29

ja wychodze z zalozenia ze Klient nassszz PAAAN :>
jezeli chce poglos, alez prosze, jezeli kompresor, alez prosze.
ale regula jest taka, ze niestety w 99% ja kompresor na odsluch dla wokalu daje, nie mowie tutaj o jakims drastycznym typu treshold na -32dB, ratio 8 w zwyz itd, raczej o lagodnym ktory tylko troche zmniejsza dynamike.
chodz jednoczesnie zgadzam sie z przedmowca, ze duza kompresja na odlusch moze (ale nie musi) niekorzystnie wplywac na spiew wokalisty.
jak ktos drze ryja do jakiegos "satan power" to jemu taki komrpesorem raczej nie bedziemy przeszkadzac :D

ja czasami nawet bebny musialem kompresorwac dla perkusisty, ktory zazyczyl sobie kompresor mocny na stope i stope +pilot + klick na odlsuch :>
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 11 cze 2008, 11:55

a ja zawsze nagrywałem z delikatną kompresja i nie miałem problemów z niczym - fakt ustawienie troszkę czasu zabiera a nie każdy wokalista wytrzyma 10 minut rozgrzewki z majstrowaniem przy barwie.....

przesterow nie było żadnych jak sugerujecie ze sie dostaja bo sonar 6 nagrywajac przez cyfre gdy byl przester powodowal odbicie fali (a nie ibciecie jej wierzcholka) co konczylo sie strasznym trzaskiem

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 11 cze 2008, 11:59

przesterow nie było żadnych jak sugerujecie ze sie dostaja bo sonar 6 nagrywajac przez cyfre gdy byl przester powodowal odbicie fali (a nie ibciecie jej wierzcholka)

Wybacz, ale Sonar nie miał szansy zrobić czegoś takiego, nie mówię że nie występowało, sam coś takiego widziałem - ale źródłem tego mógł byc tylko i wyłącznie przetwornik A/C

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 11 cze 2008, 13:12

a ja zawsze nagrywałem z delikatną kompresja i nie miałem problemów z niczym - fakt ustawienie troszkę czasu zabiera a nie każdy wokalista wytrzyma 10 minut rozgrzewki z majstrowaniem przy barwie...

Przeciez kompresor nie powoduje przesterow - ja tylko sugerowalem, ze z tym "zabezpieczaniem" nie jest do konca tak, jak sie zwyklo przyjmowac...

Nie jest niczym zlym nagrywanie z lekka kompresja, o ile mamy swiadomosc wszystkich konsekwencji. W dodatku swiadomosc tego musimy miec nie tylko my ale i wykonawca.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 11 cze 2008, 13:16

przesterow nie było żadnych jak sugerujecie ze sie dostaja bo sonar 6 nagrywajac przez cyfre gdy byl przester powodowal odbicie fali (a nie ibciecie jej wierzcholka)

Wybacz, ale Sonar nie miał szansy zrobić czegoś takiego, nie mówię że nie występowało, sam coś takiego widziałem - ale źródłem tego mógł byc tylko i wyłącznie przetwornik A/C

Niekoniecznie. Dokaldnie w ten sposob, doprowadzajac mnie do pasji, dzialala wtyczka MDT. To bylo oczywiscie daaawno, to byla wtedy wtyczka do SoundDesignera (potem tez do PT, ale to potem - i takie samo zachowanie), byl to chyba pierwszy kompresor wielopasmowy, w polaczeniu z L1 massakra
Podczas obrobki przy przekroczeniu poziomu pojawialy sie w pliku wlasnie takie "przerzuty" - a zrodlem ich bylo tylko i wylacznie oprogramowanie - obnizenie poziomu wyjsciowego we wtyczce likwidowalo problem. Korespondowalem z programistami - to byla epoka pre-internetowa - odpowiedzieli mi, ze bardzo dobrze, przynajmniej slychac, kiedy sie przesterowuje

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 11 cze 2008, 13:17

Nie jest niczym zlym nagrywanie z lekka kompresja

Inaczej musielibyśmy zanegować sens istnienia wielu channel stripów.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 11 cze 2008, 14:08

...przesterow nie było żadnych jak sugerujecie ze sie dostaja bo sonar 6 nagrywajac przez cyfre gdy byl przester powodowal odbicie fali (a nie ibciecie jej wierzcholka)

...
byc może - choć dziwna sprawa bo to występowało i na apogee i na tascamie dm24 (wchodziło w rme hdsp) - ale tylko gdy ten przester był większy - gdy były to tylko 3 próbki było ok(ściete szczyty)
dziwne ze na soundforgu to nie wystepowalo wiec nie wiem jak to rozumiec

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 11 cze 2008, 14:26

...Nie jest niczym zlym nagrywanie z lekka kompresja
Inaczej musielibyśmy zanegować sens istnienia wielu channel stripów.

dla mnie one nie mają najmniejszego sensu, chyba że jako element mixu po nagraniu.

Podczas obrobki przy przekroczeniu poziomu pojawialy sie w pliku wlasnie takie "przerzuty"

No właśnie, odwrócenie po stronie programowej może wystąpić tylko gdy w kompie JEST INFORMACJA o całej sinusoidzie - inaczej NIE MA CZEGO ODWRACAC - prawda? Więc "normalnie" przesterowujący przetornik poda do kompa po prostu ciąg liczb o wartościach +max lub -max - i program nie ma żadnej informacji którą mógłby odwrócić

Podczas czystego nagrywania przekroczenie poziomu moglo od biedy otumanić jakiś element w torze analogowym lub w przetworniku tak, że ten ostatni zaczął przetwarzać sygnał powyżej wartości MAX podając "odwrócone dane". Nie musze dodawać że tak działający przetwornik nadaje się w zasadzie do naprawy lub śmieci

Druga możliwość to jakaś niekompatybilność interface'ow - miałem taki przypadek na TDIF przy łączeniu Audioterminal010 oraz Tascam TM-D1000, wynikało to z błędnego działania synchronizaora w Audioterminalu i gubieniu niektórych bitów. Wynikiem był sygnał wykazujący wspomniane odwrócenia ale nie przy 0dBFS ale już przy -6dBFS gdyż 22bit danych byl czasem interpretowany jako bit znaku w kodzie U2. Ważne że sam przetwornik przesterowywal prawidłowo - przy 0dB, natomoast program/interface odwracał wcześniej - przy -6. Tam jeszcze "miał co odwracać"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ