...Core duo i core 2 duo to najlepsze procesory do aplikacji muzycznych , a np. ableton live robi z tego świetny użytek. Myśle ze inne aplikacje też!!!...
no właśnie nie wiem, mam E6750(2,66GHz), 4GB ramu(Geil Black Dragon Dual Channel) i nic z tego nima, niby wykorzystanie procka nie sięga 40-60% przy mocno rozbudowanych projektach(VSTi i VST), ale Ableton przerywa, trzaska (zdarza mu się, nawet przy jednej ścieżce to dość często robić) - więcej anormali w wątku na tablicy (Trzaski czyli Ableton i MAudio Duo)
Akai MPC 1000 czy jednak laptop?
- Tom_Taplikort
- Kontakt:
Re: Akai MPC 1000 czy jednak laptop?
jak latencje ustawiles na 2 ms to sie nie dziw - ludzie cisna najmniejsze opoznienia a potem sie dziwia - ja dzialam na 10 ms bo mniej i tak nie odczuje niewazne co bym robil - pozatym w tej kwestii rzadza sie sterowniki karty a nie procek
ciesz sie ze nie musisz meczyc sie na p4 juz(czy tam amd xp)
ciesz sie ze nie musisz meczyc sie na p4 juz(czy tam amd xp)
...core duo - celeron zawsze byl gownem
poszukaj lapkow z pentium dual core - sa drozsze raptem ze 200 pln a wydajnosc maja duzo wieksza niz celeron (nawet porownujac pojedynczy rdzen)
W tych 2 modelach, o których pisałem procesory są następujące:
-Celeron M 530 1,73 GHz (z tym kosztuje ok 1400PLN)
-Core Duo T2330 1,66 GHz (z tym kosztuje ok 1900PLN)
Obydwa procesory maja taki sam cache 1MB L2.
Jakoś nie chce mi sie wierzyc aby jednen rdzien 1.66 dzialal szybciej niz 1,73 przy takim samym cache.
W celeronach centrino i normalnych byl mniejszy cache i to jest glownie roznica miedzy procesorami.
Mnie interesuje jak to jest w praktyce bo nie mam mozliwosci sprawdzic.
Sprzet ma sluzyc do gry na zywo z Abletonem + kontrolery.
Obecnie mam w stacjonarnym P IV 2.4 i jezeli ten laptop bedzie tak samo wydajny to w zupelnosci mi wystarczy.
poszukaj lapkow z pentium dual core - sa drozsze raptem ze 200 pln a wydajnosc maja duzo wieksza niz celeron (nawet porownujac pojedynczy rdzen)
W tych 2 modelach, o których pisałem procesory są następujące:
-Celeron M 530 1,73 GHz (z tym kosztuje ok 1400PLN)
-Core Duo T2330 1,66 GHz (z tym kosztuje ok 1900PLN)
Obydwa procesory maja taki sam cache 1MB L2.
Jakoś nie chce mi sie wierzyc aby jednen rdzien 1.66 dzialal szybciej niz 1,73 przy takim samym cache.
W celeronach centrino i normalnych byl mniejszy cache i to jest glownie roznica miedzy procesorami.
Mnie interesuje jak to jest w praktyce bo nie mam mozliwosci sprawdzic.
Sprzet ma sluzyc do gry na zywo z Abletonem + kontrolery.
Obecnie mam w stacjonarnym P IV 2.4 i jezeli ten laptop bedzie tak samo wydajny to w zupelnosci mi wystarczy.
mozesz nie wierzyc wyniku masz tu:
www.tomshardware.com
ale jak wytlumaczysz fakt ze amd64 z zegarem 1.8ghz chodzilo szybciej niz pentium4 3.2 ghz?
albo teraz z nowosci ze core duo 1.6ghz chodzi szybciej niz 1.9ghz amdx2 turion?
technika i rozne technologie - core 2 duo ma 2 razy nizszy zegar niz pentium 4 i chodzi dwa razy szybciej......
nikt normalny nie bierze celerona do pracy - do ogladania stron owszem ale nie do pracy - zwazywszy ze celeron to jeden rdzen(podobno ma sie jakis dwurdzeniowy syf pokazac tylko po co skoro jest pentium dual core bardzo tanie i wydajne) a core duo to dwurdzeniowy procesor!!! bardzo dobrze radzacy sobie z muzyka....
pamietaj jeszcze zeby dysk mial conajmniej 5400 obr/min(najlepiej 7200) bo te wolniejsze to pomylka - a laptopowe dyski sa duzo wolniejsze od stacjonarnych
www.tomshardware.com
ale jak wytlumaczysz fakt ze amd64 z zegarem 1.8ghz chodzilo szybciej niz pentium4 3.2 ghz?
albo teraz z nowosci ze core duo 1.6ghz chodzi szybciej niz 1.9ghz amdx2 turion?
technika i rozne technologie - core 2 duo ma 2 razy nizszy zegar niz pentium 4 i chodzi dwa razy szybciej......
nikt normalny nie bierze celerona do pracy - do ogladania stron owszem ale nie do pracy - zwazywszy ze celeron to jeden rdzen(podobno ma sie jakis dwurdzeniowy syf pokazac tylko po co skoro jest pentium dual core bardzo tanie i wydajne) a core duo to dwurdzeniowy procesor!!! bardzo dobrze radzacy sobie z muzyka....
pamietaj jeszcze zeby dysk mial conajmniej 5400 obr/min(najlepiej 7200) bo te wolniejsze to pomylka - a laptopowe dyski sa duzo wolniejsze od stacjonarnych
zreszta mam tego pentium dual core w laptopie - od twojego pentium ten bedzie szybszy spokojnie ze dwa razy
tylko nie bierz lapka z vista bo ona pieknie go zamuli(dysk tez) ale na xp to smiga przepieknie
tu masz stronke o laptopach - polecam:
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html
tylko nie bierz lapka z vista bo ona pieknie go zamuli(dysk tez) ale na xp to smiga przepieknie
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html
...zreszta mam tego pentium dual core w laptopie - od twojego pentium ten bedzie szybszy spokojnie ze dwa razy
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html...
Niestety jak już wczesniej pisalem Vista, ktora"d...a swista" jest wciskana na sile ale i tak bede uzywal XP (bede probowal negocjowac ze sprzedawca te niedogodnosc).
Dysk ma na pewno 5400 obr/min.
Te testy też wcześniej oglądałem.
Wychodzi na to, że doloze te 500 PLN do coreduo, a kupno interfejsu audio sei przeciagnie na pozniej.
Troche mnie to boli.
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html...
Niestety jak już wczesniej pisalem Vista, ktora"d...a swista" jest wciskana na sile ale i tak bede uzywal XP (bede probowal negocjowac ze sprzedawca te niedogodnosc).
Dysk ma na pewno 5400 obr/min.
Te testy też wcześniej oglądałem.
Wychodzi na to, że doloze te 500 PLN do coreduo, a kupno interfejsu audio sei przeciagnie na pozniej.
Troche mnie to boli.