Alesis i|0 14 - problem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
macandroll
Re: Alesis i|0 14 - problem

Post autor: macandroll » sobota 22 gru 2007, 20:55

......
A jak sprawdziłeś, że karta nie odtwarza żadnych dźwięków?
Włącz jakąś muzykę i zobacz czy player w ogóle ruszył. Jeśli tak, to podłącz do KARTY słuchawki.
Odsłuch podpina się bezpośrednio do karty , a nie do kompa jak ze starą kartą.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » sobota 22 gru 2007, 23:12

.........
A jak sprawdziłeś, że karta nie odtwarza żadnych dźwięków?
Włącz jakąś muzykę i zobacz czy player w ogóle ruszył. Jeśli tak, to podłącz do KARTY słuchawki.
Odsłuch podpina się bezpośrednio do karty , a nie do kompa jak ze starą kartą....
Oczywiście, że tak robiłem. Włączałem np. Winampa albo Cool Edita z nagraną sesją i podpinałem słuchawki do gniazda bezpośrednio w Alesisie. Próbowałem do obu gniazd, poziom głośności ustawiałem w różne położenia. I nic. Naprawdę ani jednego dzwięku. Cisza grobowa. Martwi mnie to bardzo, bo niekkórzy wcześniej pisali, że mogą występować takie czy inne zakłócenia z dzwiękiem, ale u mnie nie ma żadnego dzwięku.
Co to za przypadek??

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 23 gru 2007, 04:04

Kartę zainstalowałem na laptopie Fujitsu Siemens (Certino duo 1,6 GH), poprzez dodatkową katrę firewire na PCMCIA. Kupując kartę firewire, pamiętałem ze nie może ona chodzić na cipsecie NEC`a wiec kupiłem na VIA.
VIA to też porażka. Kolega w tym wątku pisze o problemach z interfejsem spowodowanych prawdopodobnie przez chipset.
Trzeba było szukac Texas instruments.
Prawdopodobnie Alesis nie toleruje VIA.

1) Zmień kabel, czasem to takie proste rzeczy szwankują.
2) Spróbój podłączyć kartę do innego komputera. W ten sposób zminimalizujesz możliwości usterek.
3) Jeśli karta jest walnięta, to oddasz ją na gwarancję.

Sam zastanawiam się nad tym sprzętem. 26 wejść (razem z 2xADAT), w tym wbudowanych 8 preampów mikrofonowych.
No cóż, nie odpowiesz mi jak brzmi.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » niedziela 23 gru 2007, 18:01

No więc tak, są pewne postępy.
Przypuszczm, że winnym nie odtwarzania dzwięków jest sam laptop marki Fujitsu Siemens. Kiedyś czytałem na forum EiS, że to niezbyt udany sprzęt jeśli chodzi o wykorzystywanie do nagrań.
Pewności nabiorę jutro, bo będę próbował na laptopie Dell`a.
A tymczasem, podłączyłem kartę Alesisi IO26 poprzez Firewire na PCI do stacjonarnego kompa. (Athlon 2400+, 1,25 GB Ram) i co??
Kupiłem kartę Firewire znowu na chipsecie VIA, bo oczywiście nigdzie nie można kupić na szybko, karty na cipsecie Texas Instrument. Kartę w razie czego mogę zwrócić, wieć nie ma problemu.
Po zainstalowaniu oprogramowania ze strony producenta i podłączeniu urządzenia, okazało się, że występują dokładnie te same zjawiska, co w przypadku opisanym w pierwszym poście przez "Rosina".
Muzyka pogra z 5 sekund i znika.
Prostym rozwiązaniem okazuje się jednak zwiększenie latencji do poziomu "medium" tj. < 14mS. W takim ustawieniu wszystko ładnie brzmi. I działa na cipsecie VIA!
Popróbuję jeszcze teraz z nagrywaniem, bo planuję rejestrację bębnów z wykorzystaniem wszystkich 8 ścieżek. A być może w przyszłości z rozszerzeniem o kolejne poprzez wejście ADAT.
Zobaczymy, jak komp poradzi sobie z rejestracją 8 ścieżek.
Wraz z kartą Alesis IO 26, producent dostarcza oprogramowanie Cubase w wersji LE.
Mam pytanie, czy na tej wersji można naraz nagrać 8 ścieżek w czasie rzeczywistym? Niestety sprzedawcy w sklepie nie potrafili mi na to pytanie precyzyjnie odpowiedzieć.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 23 gru 2007, 18:14

......
To dobrze że to kwestia latecji i bufora.
Choć 14ms. to trochę niemało przy nie obciążonym projekcie- bo co będzie gdy zaczniesz zapinać wtyczki i instrumenty vst?
Ciekawy jestem jakości, bo wiadomo w folderach reklamowych same superlatywy.
Jak nagrasz coś z ADATEM to daj znać i zobacz czy projekt sie nie rozjeżdża.
Spróbuj też coś dogrywać do istniejących śladów i zobacz czy ścieżki się nie mijają.
A za ile kupiłeś ten interfejs? Widziałem, że teraz można nowy dostać za 1400zł.
FS mają nie najlepszą opinię do audio. Moi znajomi oddawali i brali np. HP, Icom itd
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » niedziela 23 gru 2007, 21:42

.........
To dobrze że to kwestia latecji i bufora.
Choć 14ms. to trochę niemało przy nie obciążonym projekcie- bo co będzie gdy zaczniesz zapinać wtyczki i instrumenty vst?
Ciekawy jestem jakości, bo wiadomo w folderach reklamowych same superlatywy.
Jak nagrasz coś z ADATEM to daj znać i zobacz czy projekt sie nie rozjeżdża.
Spróbuj też coś dogrywać do istniejących śladów i zobacz czy ścieżki się nie mijają.
A za ile kupiłeś ten interfejs? Widziałem, że teraz można nowy dostać za 1400zł.
FS mają nie najlepszą opinię do audio. Moi znajomi oddawali i brali np. HP, Icom itd
...
Jest coraz lepiej.
Po zainstalowaniu Cubase LE mogę odtwarzać sesje (nagrane wcześniej na Cool Edicie) z latencją "None" czyli jak podaje producent <3.1mS.
To bardzo dobry wynik w stosunku do tego co było na początku.
Nagrałem na próbę 4 ścieżki na raz w Cubasie - 2 kanały lewy, prawy podkład audio i do tego dwa mikrofony wpięte do Alesisa. Musze powiedzieć, że nie ma żadnych opóźnień, wszystkie ścieżki grają równo.
To na razie tylko próba przed poważniejszym zadaniem, jakim będzie nagranie bębnów. Zrobię to za dwa - trzy dni, więc dam wam znać, jak wypadło i może dla zainteresowanych udostępnię fragment nagrań.
Alesisa kupiłem w sklepie Rock and Roll w Katowicach. Gorąco polecam. Bardzo dziękuję panu Pawłowi, który zgodził się na kilkudniowe przetestowanie przeze mnie sprzętu, zamin wystawi końcową fakturę. Są jednak ludzie, którzy potrafią zrozumieć obawy kupującego i godzą się na takie rozwiązania. Cena urządzenia 1.490,-

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 23 gru 2007, 22:08

......
Ta latencja jest bardzo "akceptowalna", bo jest rezerwa do pracy z bardziej obciążającymi projektami.
Rozumiem, że udało się odpalić na stacjonarnym, a nie laptopie?
Z tymi FS to jaja bywają. Wystarczy spojrzeć tu na forum.
Ciekawy jestem testów z perką, bo tam rozjeżdżanie ścieżek nie może wchodzić w rachubę.
Być może sam zakupię ten interfejs, ale wacham się jeszcze między nim a starszym/używanym MOTU czy RME. Tyle , że tamte nie mają tylu wbudowanych preampów mikrofonowych i musiałbym podłączać przez ADAT.
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ