Jaką klawiaturę sterującą?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Jaką klawiaturę sterującą?

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 16 gru 2007, 13:20

No to latencja zależy przede wszystkim od zastosowanej karty dźwiękowej. Jeżeli będzie porządna karta oraz wystarczająco wydajny komp (procesor, dysk, RAM) - nie może być mowy o żadnych problemach.

Awatar użytkownika
tom12333

Post autor: tom12333 » niedziela 16 gru 2007, 13:34

już wyjaśniam: mam klawiature i podłączam ją do usb komputera, na komputerze ustawiam sobie barwe dźwięku (dodatkowo jeszcze jakieś wtyczki vst albo modulacje (lub po nagraniu ścieżki)) i czy do wcześniej nagranej partii np bębnów jeśli je będę słyszał w słuchawkach moge dograć partie klawiszy bez opóźnień. Lub w podobnej sytuacji tylko że przy grze na żywo przy ustawieniu barwy (np. piano) na komputerze w odsłuchach będę słyszal dzwięk w tym samym momęcie kiedy wciskam klawisz na klawiaturze (latencja będzie niesłyszalna?

Mój komp to procesor core2duo 1,8 (podkręcony do 3,2) seria E6300, 2x1gb ram 800 mhz cl 4-4-4-12 (podkręcony 1000mhz cl 5-5-5-15), dysk 7200 obrotów, 16mb cache; albo c2d 1,8 E6300; 1gb ram; dysk 7200 obr. czy na obu będzie działać sprawnie?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 16 gru 2007, 17:21

Napisz jeszcze jaką masz kartę muzyczną i jakich konkretnie programów / wtyczek używasz.

Awatar użytkownika
ak

Post autor: ak » niedziela 30 gru 2007, 02:15

Witam. Podłączę się pod temat.
Szukam klawiatury do obsługi wtyczek vst... 61 klawiszy półważonych dobrej jakości z Aftertouch (w przyszłości mam zamiar zakupić pianino cyfrowe więc młoteczki na dzień dzisiejszy są mi zbędne).

Konkretnie zastanawiam się nad M-Audio AXIOM 61 i Edirol PCR-800. M-Audio ma większe pady, ale akurat na padach specjalnie mi nie zależy. Zastanawiam się czy Edirol wart jest wydania 250zł więcej (za te pieniądze mam pedał exp). Czy jakościowo te klawisze będą faktycznie lepsze ? Czytałem kilka pochlebnych opinii o Edirol`u i kilka nie pochlebnych o M-Audio (ogólnie) stąd pytanie.

Myślałem również nad klawiaturą CME UF6 (która wypada najtaniej w zestawieniu) chodź odstrasza mnie trochę jej wielkość. Na mobilności mi co prawda nie zależy, jednak chciałbym zachować choćby odrobinę wolnego miejsca na biurku ;)
grafik / początkujący muzyk

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 30 gru 2007, 10:46

...Witam. Podłączę się pod temat.
Szukam klawiatury do obsługi wtyczek vst... 61 klawiszy półważonych dobrej jakości z Aftertouch (w przyszłości mam zamiar zakupić pianino cyfrowe więc młoteczki na dzień dzisiejszy są mi zbędne).

Jakiś czas temat miałem dokładnie ten sam dylemat (M-Audio, Edirol, CME). Wybrałem Edirola. CME odrzuciłem ze względu na rozmiary (to samo: biurko małe, gratów sporo ). Dwie pozostałe po prostu pomacałem (warto to zrobić!) i zdecydowanie bardziej "podeszły" mi klawisze PCR-800. Całość zrobiła też wrażenie solidniej wykonanej. Ale to mogło być subiektywne wrażenie.

Dla mnie PCR-800 jest klawiaturą bez kompromisów, ma wszystko czego potrzebuję.

P.S. Acha, i należę jeszcze do tych dziwaków, którzy wolą rolandowski (a więc i edirolowski) "dżojstik" zamiast oddzielnych pokręteł modulation i pitch bender...

Awatar użytkownika
ak

Post autor: ak » niedziela 30 gru 2007, 12:52

Dzięki za odp.

Z macaniem jest niestety problem, nie znalazłem jeszcze żadnego sklepu muzycznego w Warszawie gdzie była by dostępna choćby jedna z tych klawiatur (jeśli ktoś ma namiar na taki właśnie sklep bardzo bym prosił o adres).

Ps. Również i mi 'dżojstik' wydaje się rozwiązaniem wygodniejszym.

grafik / początkujący muzyk

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 30 gru 2007, 13:32

...Dzięki za odp.

Z macaniem jest niestety problem, nie znalazłem jeszcze żadnego sklepu muzycznego w Warszawie gdzie była by dostępna choćby jedna z tych klawiatur (jeśli ktoś ma namiar na taki właśnie sklep bardzo bym prosił o adres).

Ps. Również i mi 'dżojstik' wydaje się rozwiązaniem wygodniejszym.

...

Pytałeś w Audiofactory? Coś mi się wydaje że mieli Axiomy...
Ja niestety nie jestem z Warszawy...

Mogę tylko powiedzieć, że IMHO na Edirolu się nie zawiedziesz, natomiast co do M-Audio to nie są mi znane żadne fakty, które pozwoliłyby mi go Tobie zdecydowanie odradzać.
Tyle że mnie Edirol spodobał się bardziej. Ale może również dlatego, że generalnie lubię stylistykę rolandowską.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 30 gru 2007, 18:03

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » niedziela 30 gru 2007, 21:30

Nie rozumiem dlaczego ktoś stawia klawiatury M-AUDIO nad klawiaturami E-MU. Mamy dwie takie w naszym studyjku, i zdecydowanie E-MU jest lepiej wykonana, klawisze chodzą lepiej, jeśli chodzi o możliwości, to nie porównuję, bo E-MU mamy X-BOARD 61 a M-AUDIO mamy EVOLUTION 425. pierwszy ma 61 klawiszy, drugi 25. Gałek ten drugi ma o połowę mniej. Miałem możliwość "pomacać" w sklepie CME i... są fajne, ale cena też 2-3 krotnie większa. Jeśli potrzebujesz klawiatury do pogrania synthami/samplami/ różnymi VST, to bierz E-Mu, dostaniesz trochę softu i będzie ok. Nie słuchaj ludzi, którzy nie widzieli E-MU na oczy, bo to firma semi-pro a nie PRO więc jest be... A jeśli już musisz mieć młoteczki, to kup sobie takie najtańsze stage piano YAMAHY, nie pamiętam numeru, sprawdzę... około 2 tyś, a masz zarąbistą klawiaturę + brzmienia ( są jakie są, ale zawsze są :p) Pozdrawiam semi-pro inkwizytorów
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 30 gru 2007, 21:49

...Nie rozumiem dlaczego ktoś stawia klawiatury M-AUDIO nad klawiaturami E-MU. Mamy dwie takie w naszym studyjku, i zdecydowanie E-MU jest lepiej wykonana, klawisze chodzą lepiej, jeśli chodzi o możliwości, to nie porównuję, bo E-MU mamy X-BOARD 61 a M-AUDIO mamy EVOLUTION 425.

Nie do końca wiem, do czego się odnosi Twój post... Bo jeżeli do dyskusji z dzisiaj (kilka ostatnich postów), to mowa jest o klawiaturze M-Audio AXIOM a nie EVOLUTION, a to są dwie różne sprawy... Poza tym tam nie ma mowy w ogóle o E-MU...

O E-MU jest mowa wcześniej, ale tam z kolei nie bardzo widać, by ktoś stawiał wyżej Evolutiona niż E-MU - raczej są posty, że Evolution jest cienki...

ODPOWIEDZ