Roland SH-201
- chantizstudio
......Wiecie ja sie zgadzam , co do wykoania to sh-201 za ciekawy nie jest , rzeczywsicie wyglada jak zabawaka, ale jesli chodzi o dzwiek to do trance nadaje sie , slyszalem demka zrobione do niego przez niemiecka firme zajmujaca sie soundsetami cos ale vengeance i musze powiedziec ze to co z niego wykrecili robi wrazenie .., brzmienie wcale nie gorsze od jp , sam mam obecie virusa b i gdybym w chwili obecnej nie kupowal monitorow odsluchowych to prawdopodobnie bym juz go sobie kupowal do domowego ''studyjka'' , bo moim zdaniem jako synt dodatkowy wylacznie przeznaczony do trancowych leadow / padow to sh201 sie nadaje znakomicie .Mogli tylko wyglad mu poprawic....
A tak pozatym mam pytanko do tych co maja lub testowali sh-201 , jak jest z nim z automatyzacja ? , mozna wszystkie parametry zautomatyzowac np w cubase nie ma z nim w tej kwesti problemow jak np z jp-8000...
a jakie problemy są z automatyzacją JP ? ja nie mam ......
Slyszalem ze ponoc w cubase sa problemy z automatyzacja paramertow jp naprzyklad cut off
A tak pozatym mam pytanko do tych co maja lub testowali sh-201 , jak jest z nim z automatyzacja ? , mozna wszystkie parametry zautomatyzowac np w cubase nie ma z nim w tej kwesti problemow jak np z jp-8000...
a jakie problemy są z automatyzacją JP ? ja nie mam ......
Slyszalem ze ponoc w cubase sa problemy z automatyzacja paramertow jp naprzyklad cut off
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ
Re: Roland SH-201
...SH-201 nie ma nic wspólnego z SH-101, poza tym, że podobnie jak 101 jest kierowany do grupy muzyków o skromnym budżecie i DJ-ów.
Tak stary, generalnie to hasło miesiąca. Myśkle że roland pod szyldem sh 201 chciał wypuścić monitor do depilatora stąd ta rozbieżność pojęć...
i również zgadzam się że sh201 powinien być analogiem zlutowanym zw drewnianej skrzynce.
Pomijająć już fakt że gdy wyszedł sh101 to roiło się od didżeji grających sety z synthów...
Tak stary, generalnie to hasło miesiąca. Myśkle że roland pod szyldem sh 201 chciał wypuścić monitor do depilatora stąd ta rozbieżność pojęć...
i również zgadzam się że sh201 powinien być analogiem zlutowanym zw drewnianej skrzynce.
Pomijająć już fakt że gdy wyszedł sh101 to roiło się od didżeji grających sety z synthów...
muzyka dobra (od ciężkich brzmień po lajtową elektronikę), zbieracz hardwaru od czasu zakupienia pierwszego :D, hobbistycznie paralotniarstwo, pasjonat muzyki, raczkujący twórca z ambicją grania live-actów
...Atu bym sie nie zgodzil , slyszalem wiele demek sh-201 i nie stwierdzilem bym ze ten synt nie mial kopa , fakt jest tani i budowe ma dosyc prosta ale troche pobawic sie jego supersawem i tez mozna fajne dzwieki osiagnac wcale nie gorsze od jp-8000....
Osobiście posiadam JP-8000 i jestem z niego zadowolony, slyszałem różne demka tego SH - nawet fajne jednak bedąc w sklepie i widząc go na żywca mialem wrażenie ze to zabawka z targu :( ...
Posiadając kwotę +/- 2200 ponownie wybrał bym JP-0000/8080 - mam nadzieje ze Roland kiedys wróci do tego modelu
i go odświerzy
Pozdrawiam...
osobiście posiadam unitra 28bf400 i napewno nie zamienie na virusa !
Panowie... Idziemy na przód ! Rozwijajmy się! Ja też kocham JP 8000! Ja te z kocham retro klimaty! Ja też uważam że stare analogi brzmią ponad czasowo! ale dajcie chłopakowi kupić maszynke z gwarancją. co by wykreowa ł na niej takie brzmienie które onnieśmieli niedowieżających...
Osobiście posiadam JP-8000 i jestem z niego zadowolony, slyszałem różne demka tego SH - nawet fajne jednak bedąc w sklepie i widząc go na żywca mialem wrażenie ze to zabawka z targu :( ...
Posiadając kwotę +/- 2200 ponownie wybrał bym JP-0000/8080 - mam nadzieje ze Roland kiedys wróci do tego modelu

Pozdrawiam...
osobiście posiadam unitra 28bf400 i napewno nie zamienie na virusa !
Panowie... Idziemy na przód ! Rozwijajmy się! Ja też kocham JP 8000! Ja te z kocham retro klimaty! Ja też uważam że stare analogi brzmią ponad czasowo! ale dajcie chłopakowi kupić maszynke z gwarancją. co by wykreowa ł na niej takie brzmienie które onnieśmieli niedowieżających...
muzyka dobra (od ciężkich brzmień po lajtową elektronikę), zbieracz hardwaru od czasu zakupienia pierwszego :D, hobbistycznie paralotniarstwo, pasjonat muzyki, raczkujący twórca z ambicją grania live-actów
...Witam wszystkich!
Jestem tutaj zupełnie nowym użytkownikiem, a od pewnego czasu czytelnikiem "Estrada i Studio". Przymierzam sie do zakupu syntezatora Roland SH-201, który jest określony, jako wirtualnie analogowy. Co to właściwie oznacza? ze nie jest on do końca analogiem? czy moze dlatego, ze jest również dołaczona wtyczka VSTi i instrument ten moze pracować zarówno jako analog, jak i wirtualny instrument?
Pozdrawiam
...
Witam!
Gdy już wiemy co to są wirtualne analogi zapraszam do głębszej kontemplacji:
Jaki synth, po co i ku czemu. ?
Może warto zaoszczędzić więcej jeśli chodzi o agresje i ekspresje i dołożyć do nord leeda?
jeśli ochota na zapach nowości ze sprawdzonym brzmieniem, plus troche ingerencji w dzwięki i mały aranż przy nie wielkiej kasie to może juno G ?
jeśli oldskulowe brzmienie z analoga to może sh101, albo moog w cenie jednego z dwoch powyższych?
nie pacz na kreski tylko na pomysły ze swojej głowy! ;)
Jestem tutaj zupełnie nowym użytkownikiem, a od pewnego czasu czytelnikiem "Estrada i Studio". Przymierzam sie do zakupu syntezatora Roland SH-201, który jest określony, jako wirtualnie analogowy. Co to właściwie oznacza? ze nie jest on do końca analogiem? czy moze dlatego, ze jest również dołaczona wtyczka VSTi i instrument ten moze pracować zarówno jako analog, jak i wirtualny instrument?
Pozdrawiam

...
Witam!
Gdy już wiemy co to są wirtualne analogi zapraszam do głębszej kontemplacji:
Jaki synth, po co i ku czemu. ?
Może warto zaoszczędzić więcej jeśli chodzi o agresje i ekspresje i dołożyć do nord leeda?
jeśli ochota na zapach nowości ze sprawdzonym brzmieniem, plus troche ingerencji w dzwięki i mały aranż przy nie wielkiej kasie to może juno G ?
jeśli oldskulowe brzmienie z analoga to może sh101, albo moog w cenie jednego z dwoch powyższych?
nie pacz na kreski tylko na pomysły ze swojej głowy! ;)
.........o ile podobał mi się interfejs i ergonomia o tyle nie podobał mi się dźwięk, który odebrałem jak typowy tani wirtualny analog, czyli zimny i pełen aliasingu. TUTAJ garść moich uwag....
Nic dodać i nic odjąć, niestety
...
Ja moge tylko dodać, że jest wykonany z tanich komponentów i według użytkowników po jakimś (krotkim) czasie kręcenia gałki się luzują i zaczynają latać...
...
Czyli streszczając po krótce:
presety do szafy i gałki z plastyku...
Nic dodać i nic odjąć, niestety

...
Ja moge tylko dodać, że jest wykonany z tanich komponentów i według użytkowników po jakimś (krotkim) czasie kręcenia gałki się luzują i zaczynają latać...
...
Czyli streszczając po krótce:
presety do szafy i gałki z plastyku...
...Wiecie ja sie zgadzam , co do wykoania to sh-201 za ciekawy nie jest , rzeczywsicie wyglada jak zabawaka, ale jesli chodzi o dzwiek to do trance nadaje sie , slyszalem demka zrobione do niego przez niemiecka firme zajmujaca sie soundsetami cos ale vengeance i musze powiedziec ze to co z niego wykrecili robi wrazenie .., brzmienie wcale nie gorsze od jp , sam mam obecie virusa b i gdybym w chwili obecnej nie kupowal monitorow odsluchowych to prawdopodobnie bym juz go sobie kupowal do domowego ''studyjka'' , bo moim zdaniem jako synt dodatkowy wylacznie przeznaczony do trancowych leadow / padow to sh201 sie nadaje znakomicie .Mogli tylko wyglad mu poprawic....
I po raz piąty, mam nadzieję państwo wybaczą...
Odnoszę wrażenie iż Roland generalnie odbierany często jako muzyczny "microsoft" wpierając swój sprzęt z siłą łindołsów oraz karty brzmień jak direkt iksy, wykonał głęboki ukłon w stronę użytkowników o skromniejszym budżecie tworząc produkty typu sh201 bądź juno g charakteryzujące się OLBRZYMIM POTENCJAłEM MOżLIWOśCI jeśli chodzi o twórczość i zastosowanie. Sami redaktorzy EiS stwierdzili że może być to potężny błąd marketingowy. Czy Chińczycy mają gorszy plastik? Czy tańszy musi oznaczać bez sensu? i Dlaczego po raz kolejny niemiec musi odnaleźć potencjał instrumentu (powyższa notka) a polak musi zbluzgać?
Bawiłem się sh201 4 godziny. Ten sprzęt potrafi. Nie jest ze stali ale za tę kasę... A potrafi...
I po raz piąty, mam nadzieję państwo wybaczą...
Odnoszę wrażenie iż Roland generalnie odbierany często jako muzyczny "microsoft" wpierając swój sprzęt z siłą łindołsów oraz karty brzmień jak direkt iksy, wykonał głęboki ukłon w stronę użytkowników o skromniejszym budżecie tworząc produkty typu sh201 bądź juno g charakteryzujące się OLBRZYMIM POTENCJAłEM MOżLIWOśCI jeśli chodzi o twórczość i zastosowanie. Sami redaktorzy EiS stwierdzili że może być to potężny błąd marketingowy. Czy Chińczycy mają gorszy plastik? Czy tańszy musi oznaczać bez sensu? i Dlaczego po raz kolejny niemiec musi odnaleźć potencjał instrumentu (powyższa notka) a polak musi zbluzgać?
Bawiłem się sh201 4 godziny. Ten sprzęt potrafi. Nie jest ze stali ale za tę kasę... A potrafi...
- chantizstudio
Wlasnie dlatego dziwi mnie ta cala negonka na sh201 , czy nie jest to spowodowane tak niska cena tego synta??, moze jak by nie kosztowal 2 tys a naprzyklad 4 tys zl moze wtedy zdania na jego temat byly by inne??, jedno jest pewne ja slyszalem mozliwosci tego instrumentu i zrobilo to na mnie to wrazenie , slysalem tez na zywo jp-8000 i mam porownanie tych 2 syntow i wiem ze gorsze od jp to nie jest, i zapewne w przyszlosci kupie sobie sh mimo wszystko wielu zlych opini na jego temat , chocbym mial go wziasc na raty i splacac go kilka lat to i tak go kupie bo mysle ze warto .....
Osobisie jestem zdania ze roland zrobil blad z cena sh , mogli zrobic lepszy wyglad sh , dac wyswiatlacz dac 16 partowy multimbral i wieksza moc obliczeniowa i wieksza cene, i mysle ze opinie na temat jego brzmienia byly by inne, bo ludzie zazwyczaj gorzej oceniaja cos taniego niz cos za co musieli by zaplacic kilka tysiecy......
Osobisie jestem zdania ze roland zrobil blad z cena sh , mogli zrobic lepszy wyglad sh , dac wyswiatlacz dac 16 partowy multimbral i wieksza moc obliczeniowa i wieksza cene, i mysle ze opinie na temat jego brzmienia byly by inne, bo ludzie zazwyczaj gorzej oceniaja cos taniego niz cos za co musieli by zaplacic kilka tysiecy......

''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ
Miałem do czynienia z tym instrumentem na MusikMesse 2006 i o ile podobał mi się interfejs i ergonomia o tyle nie podobał mi się dźwięk, który odebrałem jak typowy tani wirtualny analog, czyli zimny i pełen aliasingu. TUTAJ garść moich uwag....
MB, wiem że odkopuję wykopalisko, ale pod tym linkiem dziś już nic nie ma. Rozumiem, że te uwagi są już niedostępne... A szkoda, bo chętnie bym się z nimi zapoznał...
MB, wiem że odkopuję wykopalisko, ale pod tym linkiem dziś już nic nie ma. Rozumiem, że te uwagi są już niedostępne... A szkoda, bo chętnie bym się z nimi zapoznał...
Czy ktoś ma tego Rolanda?
GAT z tego klawisza jest w jednej z piosenek Timbalanda "The way I are"
klawisz jak klawisz, jak ktoś ma łeb to i na nim ukręci dobrą muzę...

klawisz jak klawisz, jak ktoś ma łeb to i na nim ukręci dobrą muzę...
czarna muza dobry sound Quincy Jones