Eqalizacja po kompresji

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Eqalizacja po kompresji

Post autor: matiz » piątek 27 sty 2006, 21:56

sygnał po equalizacji musi być opanowany kompresorem a najlepiej limiterem

To stwierdzenie warto zapamietac - a moze nawet uwiecznic w postaci "porady dnia"?

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » piątek 27 sty 2006, 22:33

... sygnał po equalizacji musi być opanowany kompresorem a najlepiej limiterem

To stwierdzenie warto zapamietac - a moze nawet uwiecznic w postaci "porady dnia"? ...

rzeczywiscie niektore EQ - zwłaszcza plaginowe wprowadzaja takie zniekształcenia .... np, FAT EQ w Logicu potrafi "" SKRĘCIC"" sygnał w któras ze stron .

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » sobota 28 sty 2006, 01:03

FAT EQ w Logicu potrafi "" SKRĘCIC"" sygnał w któras ze stron ....

Proszę rozwiń tę myśl.

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » sobota 28 sty 2006, 02:34

Proszę rozwiń tę myśl. ...

to łatwo sprawdzic, masz sygnał stereo, np . pad.... zakladsasz FAT EQ , wybierasz waskie pasmo i przelec sie po czestotliowsciach .. moze sie zdazyc ze sygnał zacznie skrecac w ktoras ze stron . oczywiscie to nie jest rególła duzo zalezy od sygnału ,lecz kilka razy zdazyło mi sie to zauwazyc,

j.bravo

Post autor: j.bravo » sobota 28 sty 2006, 03:01

Dla mnie eq po kompresji najczesciej wiaze sie z dodawaniem niskich czestotliwosci. Zorientowani w temacie wiedza o co chodzi...
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 28 sty 2006, 09:31

to łatwo sprawdzic, masz sygnał stereo, np . pad.... zakladsasz FAT EQ , wybierasz waskie pasmo i przelec sie po czestotliowsciach .. moze sie zdazyc ze sygnał zacznie skrecac w ktoras ze stron . oczywiscie to nie jest rególła duzo zalezy od sygnału ,lecz kilka razy zdazyło mi sie to zauwazyc, ...

Co to znaczy "w ktoras ze stron"?

Co to znowu za teorie?

P.S. Przy okazji - czy jestes swiadom tego, jakie anomalie zachodza na skrajach pasma EQ?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 28 sty 2006, 09:38

...to łatwo sprawdzic, masz sygnał stereo, np . pad.... zakladsasz FAT EQ , wybierasz waskie pasmo i przelec sie po czestotliowsciach ..

Juz rozumiem - chodzi Ci o "skrecenie w panoramie!"

otoz to NIE JEST EQ tylko blad Twojego systemu odsluchowego

P.S.

Kiedys jako przyklad podalem tu sposob sprawdzenia sluchawek. Zamiast EQ byl sygnal sweep - poczytaj
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » sobota 28 sty 2006, 09:59

to łatwo sprawdzic, masz sygnał stereo, np . pad.... zakladsasz FAT EQ , wybierasz waskie pasmo i przelec sie po czestotliowsciach .. moze sie zdazyc ze sygnał zacznie skrecac w ktoras ze stron . oczywiscie to nie jest rególła duzo zalezy od sygnału ,lecz kilka razy zdazyło mi sie to zauwazyc, ...

To akurat nie ma nic wspolnego akurat z tym EQ. To wynika z natury konkretnego padu, w ktorym zazwyczaj kilka badz kilkanascie warstw jest zwyczajnie rozrzuconych w panoramie, zatem przyciecie lub uwypuklenie jakiegos pasma powoduje wlasnie taki efekt o ktorym piszesz.

Hubi

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » sobota 28 sty 2006, 10:38

Co to znaczy "w ktoras ze stron"?

Co to znowu za teorie?

P.S. Przy okazji - czy jestes swiadom tego, jakie anomalie zachodza na skrajach pasma EQ?...

Zastanawiam sie dlaczego sie smiejesz? czy to takie smieszne ?- koleszko wysztko wiedzacy? , Oczywiscie ze nie jestem swiadomy jakie zachodza "ANOMALIA" - gdyz dla mnie anomalia moga byc pogodowe, trudno mi jest sobie wyobrazic Anomalia eqalistyczne a to co sie dzieje to raczej proces .....

bierzemy sygnał stereo . właczamy FAT EQ , wybieramy waskie Q na np. 1 Khz, czyli srodek odejmujemy 10 dB , i przesuwasz pasmo w lewio i prawo ... czesto sie zdaza tak, ze w pewnych momentach sygnał zaczyna byc niestabilny na ktoryms z kanałow ( JEDNYM Z KANAŁOW ) , to nie dotyczy tylko padów , pad wziołem jako przyklad .... To samo robiłem z EQ Wavsa i nic podobnego sie nie działo. Chociaz lubie wtyczki Logica to jesli chodzi o EQ, zwracam uwge co sie dzieje z sygnałem po EQ , gdyz własnie wystepuja OWE ANOMALIA

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » sobota 28 sty 2006, 10:42

To akurat nie ma nic wspolnego akurat z tym EQ. To wynika z natury konkretnego padu, w ktorym zazwyczaj kilka badz kilkanascie warstw jest zwyczajnie rozrzuconych w panoramie, zatem przyciecie lub uwypuklenie jakiegos pasma powoduje wlasnie taki efekt o ktorym piszesz.

Hubi

...

Nic podobnego ..... jesli widzisz ze wchodzący sygnał ma taki sam poziom na wejsciu a po EQ inny tylko na jednym z kanałow no to cos jest nie tak, to nie dotyczy tylko padów. Jednak zaznaczam ze nie na wszystkich barwach to sie dzieje . wyglada jak by zachodziły zmiany fazowe ...

ODPOWIEDZ