Słuchawki zamiast odsłuchów: rozwiązanie tańsze ale czy korzystne?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
kl22
Re: Słuchawki zamiast odsłuchów: rozwiązanie tańsze ale czy korzystne?

Post autor: kl22 » czwartek 27 sty 2005, 18:11

skoro mowa o sluchawkach , to .....

co sadzicie o Sennheiser Ev 2270 ??

Awatar użytkownika
andrzejk

Post autor: andrzejk » czwartek 27 sty 2005, 18:22

...Mam problem ponieważ nie stać mnie na odsłuchy, a czuję silną potrzebę posiadania dobrego "obiektywnego" nagłośnienia, ponieważ "na każdym sprzęcie grającym, to co robie, brzmi inaczej i w dodatku niezadowalająco". Czy jest możliwość zastąpienia monitorów słuchawkami? Jeśli tak, to jaki model jest dobry? Na ten cel (słuchawki) chciałbym przeznaczyć do ok 800-1000 zł. Z góry dziękuje za wszelkie pomocne rady. ...

Juz to przerabiałem kiedyś sam ... więc się nie da. Nawet zmiksowany na najlepszych słuchawkach materiał będziesz i tak musiał weryfikować na jakichś odsłuchach. Ale mając tego świadomość przy takim budżecie kupiłbym możliwie dobre słuchawki, Jak kiedyś uzbierasz forsę, dokupisz monitory i będziesz miiał całośc

Powodzenia

ak

zainteresowania muzyczne: Pink Floyd, Devil Doll, Rock Progresywny. Instrument: gitara. Nagrywam muzykę amatorsko dla siebie i przyjaciół. Dopiero teraz wiem jakie to trudne -może dlatego tak ciekawe.

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » czwartek 27 sty 2005, 21:30

Na wypasionych słuchawkach możesz zrobić coś co Tobie będzie się podobać, ale u znajomych na ich sprzęcie możesz przeżyć zawód. Zmniejszysz ryzyko wystąpienia takiej sytuacji gdy będziesz pracował na monitorach.

Aktualne promocje turnkey (www.turnkey.co.uk):

Tannoy Reveal X - obniżka 60% - z 370 na 139 funtów (ok. 834 zł)

Samson Resolv - obniżka 50% - z 200 na 99 funtów (ok. 600 zł)

Edirol MA5D - obniżka 60% - z 130 na 49 futów (ok. 300 zł)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
kl22

Post autor: kl22 » czwartek 27 sty 2005, 21:49

...Na wypasionych słuchawkach możesz zrobić coś co Tobie będzie się podobać, ale u znajomych na ich sprzęcie możesz przeżyć zawód. Zmniejszysz ryzyko wystąpienia takiej sytuacji gdy będziesz pracował na monitorach.

Aktualne promocje turnkey (www.turnkey.co.uk):

Tannoy Reveal X - obniżka 60% - z 370 na 139 funtów (ok. 834 zł)

Samson Resolv - obniżka 50% - z 200 na 99 funtów (ok. 600 zł)

Edirol MA5D - obniżka 60% - z 130 na 49 futów (ok. 300 zł)

pozdrawiam

...

mozesz podac dokladniejszy link do tych przecenionych monitorow ??

niemoge ich tam znalezc :(

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 27 sty 2005, 22:10

...Mam problem ponieważ nie stać mnie na odsłuchy, a czuję silną potrzebę posiadania dobrego "obiektywnego" nagłośnienia, ponieważ "na każdym sprzęcie grającym, to co robie, brzmi inaczej i w dodatku niezadowalająco". Czy jest możliwość zastąpienia monitorów słuchawkami? Jeśli tak, to jaki model jest dobry? Na ten cel (słuchawki) chciałbym przeznaczyć do ok 800-1000 zł. Z góry dziękuje za wszelkie pomocne rady. ...

WIEM ZE BENDĄ SPRZECIWY ALE TAKIE SĄ FAKTY MÓJ KUMPEL MA STUDIO NAGRAŃ ODSLUCHUJE NA MONITORACH "GENELEC 1031A" ja jako odsłuchow uzywam altusów 300 i moze nie uwierzysz ale robiłem ten sam numer co on i moje nagranioe brzmiało lepiej niz jego odsluchiwalismy u niego w studiu i dziwił się jak to mozliwe ze moglem tak ustawic na zwyklych altusach 300:) To moja rada kup sobie nowe altusy wszystko jedno jakiej mocy i przy odrobinie zdolności (ucha ) napewno wszystko będzie chodzić super.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
kl22

Post autor: kl22 » czwartek 27 sty 2005, 22:24

...... z ciekawosci zapytam .....

a czy da sie przy pomocy odpowiednio ustawionych kolumn

sprzetu Hi-Fi ,(np jakies tonsile lub D&W), uzyskac pozadany

efekt ??

moze wystarcza zwykle kolumny i odpowiednio ustawiony korektor

na wyjsciu ??

..... heh jesli pisze jakies herezje , wybaczcie

:)

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » czwartek 27 sty 2005, 22:27

..dla porównania, w Polsce te monitowy kosztują 1 945 zł http://www.sklep.akutech.pl/monitory.htm#behringer

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » czwartek 27 sty 2005, 22:37

mozesz podac dokladniejszy link do tych przecenionych monitorow ?

niemoge ich tam znalezc :( ...

Tannoy

samson

edirol na stronie nie ma przeceny ale w prasie na luty jest wiec moze wprowadza pozniej, poza tym to sa mini monitory, wiec je sobie odpusc

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 27 sty 2005, 22:42

WIEM ZE BENDĄ SPRZECIWY ALE TAKIE SĄ FAKTY MÓJ KUMPEL MA STUDIO NAGRAŃ ODSLUCHUJE NA MONITORACH "GENELEC 1031A" ja jako odsłuchow uzywam altusów 300 i moze nie uwierzysz ale robiłem ten sam numer co on i moje nagranioe brzmiało lepiej niz jego odsluchiwalismy u niego w studiu i dziwił się jak to mozliwe ze moglem tak ustawic na zwyklych altusach 300:) To moja rada kup sobie nowe altusy wszystko jedno jakiej mocy i przy odrobinie zdolności (ucha ) napewno wszystko będzie chodzić super....

Sprzeciwy- nie skądże- ja jednak nie znoszę bajkopisarstwa... co nie zmienia faktu, że ktoś kto nie zna się na miksowaniu nie ukręci miksu nawet na świetnym sprzęcie... jednak wątek o Altusach zabrzmiał jak dla mnie zbyt sentymentalno-fantastycznie

ODPOWIEDZ