Akustyka w pokoju i odsłuch...

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kozik932
Re: Akustyka w pokoju i odsłuch...

Post autor: kozik932 » piątek 05 wrz 2014, 15:09

Kiedyś miałem mniejsze łóżko to tam(naprzeciwko okna) stało biurko i szafa, a w obecnym miejscu szafy było łóżko. i mała szafka z półkami. Z czasem potrzebowałem większego łóżka i więcej szafek, więc innego ustawienia raczej nie dam rady tu zrobić... Jeśli postawię łóżko pod okno to będę miał może 30cm, żeby wejść na górę. Pewnie dałoby się coś zrobić, gdyby nie te schody :/ Innego pomieszczenia raczej nie załatwię, chyba że na górze jest dużo miejsca ale to odpada bo nie jest wyremontowana, tylko ocieplona, nie ma tam obecnie prądu ani światła...

kozik932

Post autor: kozik932 » sobota 06 wrz 2014, 13:07

...
Ja bym zaczął od wsłuchowania się w sinusoidę z zakresu 20Hz-20kHz(i o długości przynajmniej minutę by sie dobrze wsłuchać - uważaj - odsłuch dla twardzieli) - zarówno do testu odsłuchu (głosniki i słuchawki) jak i akustyki pomieszczenia
...

Troche nie rozumiem o co tu chodzi... To znaczy odsłuchałem i nie wiem jakiego efektu mam sie spodziewać. Jedyne co zauważyłem to na 2 czestotliwosciach wpadaja mi w rezonans: szyba w drzwiach i plastikowy model na szafie. 
A co do sprzetu to ta karte dzwiekowa udalo mi sie wyrwac za smieszne pieniadze, tylko pytanie czy ona sie nadaje? Do wyboru mam zintegrowane w komputerach, wiec oczywiscie ta jest lepsza, ale czy jest dobra do takiej pracy? 

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 06 wrz 2014, 13:19

a ma asio?pewnie nie

więc sie nie nadaje do jakiejkolwiek pracy

Co do odsłuchu - zwróciłeś uwagę tylko na to co rezonuje - a spadki albo wzrosty aplitudy?poziom głośności ma być wyrównany - przy takim odsłuchu na pewno doskonale słychać co jest za cicho a co za głośno

smirnoff

Post autor: smirnoff » sobota 06 wrz 2014, 14:00

Zacznijmy od tego ze masz kolumny ustawione "w dupie" i dopóki tego nie zmienisz na takie ustawienie jak trzeba to nie ma o czym dyskutowac i nie ma czego testować

kozik932

Post autor: kozik932 » sobota 06 wrz 2014, 15:46

...
Zacznijmy od tego ze masz kolumny ustawione "w dupie" i dopóki tego nie zmienisz na takie ustawienie jak trzeba to nie ma o czym dyskutowac i nie ma czego testować...

Okej, rozumiem, wiem że są "w dupie". Ale czy ustawiając je tak jak trzeba(trójkąt równoboczny z głową) jest sens coś na tym zrobić(sensownego), czy koniecznie musiałbym kupić monitory i mieć odpowiednie rozstawienie w pokoju plus ewentualne ekrany na scianach?

kozik932

Post autor: kozik932 » sobota 06 wrz 2014, 15:52

...
a ma asio?pewnie nie

więc sie nie nadaje do jakiejkolwiek pracy
...

Sory, że pokazuje jak bardzo jestem zielony, ale chyba ASIO4ALL działa, bo zainstalowałem i w Adobe Audition normalnie ustawiam to na wejściu(mikrofon pojemnościowy na USB), wtedy przy odsłuchu na żywo(monitor) nie ma opóżnień, więc nie wiem czy o to chodzi, ale moze sie nadaje?

smirnoff

Post autor: smirnoff » sobota 06 wrz 2014, 16:45

Jeśli masz mikrofon pojemnościwoy na USB to ustawiając go jako urządzenie wejścia on jest Twoją kartą muzyczną (na wejściu) a nie soundblaster.

Co do ustawienia kolumn to niezaleznie od tego czy chcesz pracować na nich czy chcesz kupic monitory, muszą być ustawione w trójkąt, inaczej po prostu nie słyszysz tego co powinieneś 

kozik932

Post autor: kozik932 » sobota 06 wrz 2014, 19:44

...
Jeśli masz mikrofon pojemnościwoy na USB to ustawiając go jako urządzenie wejścia on jest Twoją kartą muzyczną (na wejściu) a nie soundblaster.

Co do ustawienia kolumn to niezaleznie od tego czy chcesz pracować na nich czy chcesz kupic monitory, muszą być ustawione w trójkąt, inaczej po prostu nie słyszysz tego co powinieneś ...

A jesli przy obecnym ustawieniu pokoju jedynie przestawie kolumny, bedzie jakas roznica? Chcialbym zeby jak najlepiej brzmialy utwory po miksie. Do tej pory udalo mi sie na tym co mam cos tam sklepac, ale wlasnie zdarzalo sie ze na roznych glosnikach/sluchawkach brzmialo to lepiej/gorzej, wiec zanim konczylem projekt, odsluchiwalem go na ronych rzeczach jakie mialem, lekko poprawialem no i co wyszlo to wyszlo. Wolalbym to zrobic raz a dobrze.

smirnoff

Post autor: smirnoff » niedziela 07 wrz 2014, 00:50

tak, będzie różnica, odpowiednie ustawienie kolumn odsłuchowych to podstawa każdego, nawet najprostszego studia i może dużo zmienić

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 07 wrz 2014, 03:25

Jak pisałem - zmień ustawienie i zarzuć falkę - cos nie tak z częstotliwościami to szukaj najlepszego ustawienia

Niestety pomieszczenie masz jakie masz i tylko metoda prób i błedów pozostaje szukanie idealnego punktu odsłuchu - adaptacja tu niewiele pomoże

rozumiem ze to sypialnia więc ograniczenia duzo wieksze

ps.co masz na pietrze?dałoby sietam zrobic studyjko?

może tam powinieneś zaadoptowac pomieszczenie?

ODPOWIEDZ