Akustyka w pokoju i odsłuch...
Re: Akustyka w pokoju i odsłuch...
...
Ja bym zaczął od wsłuchowania się w sinusoidę z zakresu 20Hz-20kHz(i o długości przynajmniej minutę by sie dobrze wsłuchać - uważaj - odsłuch dla twardzieli) - zarówno do testu odsłuchu (głosniki i słuchawki) jak i akustyki pomieszczenia
...
Troche nie rozumiem o co tu chodzi... To znaczy odsłuchałem i nie wiem jakiego efektu mam sie spodziewać. Jedyne co zauważyłem to na 2 czestotliwosciach wpadaja mi w rezonans: szyba w drzwiach i plastikowy model na szafie.
A co do sprzetu to ta karte dzwiekowa udalo mi sie wyrwac za smieszne pieniadze, tylko pytanie czy ona sie nadaje? Do wyboru mam zintegrowane w komputerach, wiec oczywiscie ta jest lepsza, ale czy jest dobra do takiej pracy?
a ma asio?pewnie nie
więc sie nie nadaje do jakiejkolwiek pracy
Co do odsłuchu - zwróciłeś uwagę tylko na to co rezonuje - a spadki albo wzrosty aplitudy?poziom głośności ma być wyrównany - przy takim odsłuchu na pewno doskonale słychać co jest za cicho a co za głośno
Zacznijmy od tego ze masz kolumny ustawione "w dupie" i dopóki tego nie zmienisz na takie ustawienie jak trzeba to nie ma o czym dyskutowac i nie ma czego testować
...
Zacznijmy od tego ze masz kolumny ustawione "w dupie" i dopóki tego nie zmienisz na takie ustawienie jak trzeba to nie ma o czym dyskutowac i nie ma czego testować...
Okej, rozumiem, wiem że są "w dupie". Ale czy ustawiając je tak jak trzeba(trójkąt równoboczny z głową) jest sens coś na tym zrobić(sensownego), czy koniecznie musiałbym kupić monitory i mieć odpowiednie rozstawienie w pokoju plus ewentualne ekrany na scianach?
...
a ma asio?pewnie nie
więc sie nie nadaje do jakiejkolwiek pracy
...
Sory, że pokazuje jak bardzo jestem zielony, ale chyba ASIO4ALL działa, bo zainstalowałem i w Adobe Audition normalnie ustawiam to na wejściu(mikrofon pojemnościowy na USB), wtedy przy odsłuchu na żywo(monitor) nie ma opóżnień, więc nie wiem czy o to chodzi, ale moze sie nadaje?
Jeśli masz mikrofon pojemnościwoy na USB to ustawiając go jako urządzenie wejścia on jest Twoją kartą muzyczną (na wejściu) a nie soundblaster.
Co do ustawienia kolumn to niezaleznie od tego czy chcesz pracować na nich czy chcesz kupic monitory, muszą być ustawione w trójkąt, inaczej po prostu nie słyszysz tego co powinieneś
...
Jeśli masz mikrofon pojemnościwoy na USB to ustawiając go jako urządzenie wejścia on jest Twoją kartą muzyczną (na wejściu) a nie soundblaster.
Co do ustawienia kolumn to niezaleznie od tego czy chcesz pracować na nich czy chcesz kupic monitory, muszą być ustawione w trójkąt, inaczej po prostu nie słyszysz tego co powinieneś ...
A jesli przy obecnym ustawieniu pokoju jedynie przestawie kolumny, bedzie jakas roznica? Chcialbym zeby jak najlepiej brzmialy utwory po miksie. Do tej pory udalo mi sie na tym co mam cos tam sklepac, ale wlasnie zdarzalo sie ze na roznych glosnikach/sluchawkach brzmialo to lepiej/gorzej, wiec zanim konczylem projekt, odsluchiwalem go na ronych rzeczach jakie mialem, lekko poprawialem no i co wyszlo to wyszlo. Wolalbym to zrobic raz a dobrze.
tak, będzie różnica, odpowiednie ustawienie kolumn odsłuchowych to podstawa każdego, nawet najprostszego studia i może dużo zmienić
Jak pisałem - zmień ustawienie i zarzuć falkę - cos nie tak z częstotliwościami to szukaj najlepszego ustawienia
Niestety pomieszczenie masz jakie masz i tylko metoda prób i błedów pozostaje szukanie idealnego punktu odsłuchu - adaptacja tu niewiele pomoże
rozumiem ze to sypialnia więc ograniczenia duzo wieksze
ps.co masz na pietrze?dałoby sietam zrobic studyjko?
może tam powinieneś zaadoptowac pomieszczenie?