Komputer i optymalizacja

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
blindfox0
Kontakt:
Re: Komputer i optymalizacja

Post autor: blindfox0 » wtorek 27 gru 2011, 20:09

Kolego, naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem tekstu?
Dopóki nie wyumiesz się czym są usługi systemowe i jak nad nimi zapanować, to możesz sobie stawiać swą Windę na drugim, trzecim,.. dziesiątym dysku. Wciąż z tym samym rezultatem ...

Kolego, naprawdę umiem czytać ze zrozumieniem. Tak się składa, że w komputerach siedzę baaardzo długo i doskonale wiem jak go dopasować np. do obróbki grafiki, wiem co włożyć, żeby pograć, wiem co włożyć, żeby montować filmy, wiem też jak zoptymalizować system w te strony co wymieniłem. I naprawde wiem jak zapanować nad procesami, usługami i całą resztą. Pytam się o podstawy optymalizacji do muzyki ponieważ w tej dziedzinie dopiero zaczynam i nie mam pojęcia czy konfiguracja komputera przystosowana do Photoshopa będzie równie świetna do pracy z muzyką, więc nie wiem po co ten ton. Dlatego odpowiedź kolegi and_01 jest dla mnie konkretna i wystarczająca, nie musi mnie prowadzić za rączkę co mam wyłączyć. 

Tak btw to nie wiem co tu przeszkadza internet, ale skoro tak kolega mówi, to wypne karte i powyłączam usługi związane z połączeniami.

A winde chcę postawić drugą, ponieważ ta, spod której piszę teraz jest zrobiona typowo do grafiki, a drugiego komputera napewno kupować nie będę

http://musicreligion.pl -> trochę mnie, głównie w muzyce

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » wtorek 27 gru 2011, 20:11

...
 Sądzę, że powinieneś spróbować się bawić i zobaczyć jak to działa - pewno osobna instalacja dla audio jest ciekawym pomysłem - w zasadzie możesz mieć system tylko z programami do muzyki, bez żadnych śmieci... Na Win się średnio znam, ael wydaje się, że 4 rdzenie i5 powinny dać radę do muzyki - wszak kilka lat temu taki sprzęt to było marzenie, a muzykę wtedy tworzyli
...

Czysta instalacja plus "wyczyszczenie" systemu i Win też może działać szybko:) chociaż tak ogólnie to na tą 7 to nie ma co narzekać:)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 27 gru 2011, 20:33

Tak btw to nie wiem co tu przeszkadza internet, ale skoro tak kolega mówi, to wypne karte i powyłączam usługi związane z połączeniami.

Sam internet w niczym nie przeszkadza. Co więcej - często jest wręcz niezbędny (do ściągania uaktualnień, do autoryzowania oprogramowania). Wiem, że da się to obejść, ale często przypomina to wciąganie gaci przez głowę.

t0mek

Post autor: t0mek » wtorek 27 gru 2011, 21:19

...
Nie mam pojęcia czy dobry dział, z muzyką mam do czynienia od dawna, z amatorskim nagrywaniem też, ale ostatnio wziąłem się za to poważniej co wiąże się z używaniem poważniejszych narzędzi:) No i zaczęłu się schody z komputerem. Mam i5 (4 x 3400MHz, 6MB cache), 8GB RAM DDR3, karty grafiki nie podaje, bo po co:). Wiem, że to nie potwór, ale jest dość mocny... do gier i grafiki, bo o tym co nieco wiem:) jak to się będzie sprawdzało przy muzyce?

I kolejna sprawa. Skorzystałem z wyszukiwarki, żeby znaleźć coś o optymalizacji systemu typowo pod audio, ale nic konkretnego nie znalazłem. Interfejs audio mam raczej kiepski (m-audio mobile pre) więc chciałbym jak najlepiej to wszystko zoptymalizować....

Moim zdaniem to, co masz, w zupełności wystarczy do komfortowej obsługi audio (rozumiejąc przez to VSTi, bo rozumiem, że to masz na myśli skoro zastanawiasz się nad mocą komputera), nawet jak masz tam jakieś inne rzeczy. Jeżeli coś cię będzie blokować, to sam zauważysz (np. jeśli 8 gb ramu ci nie wystarczy do ładowania sampli, to wiadomo, że trzeba rozszerzyć - choć na początku ci to na pewno nie grozi itd.). Jeżeli chcesz zmienić coś, co będzie przydatne, to najwyżej mieć system na SSD, a jeden z dysków twardych (np. 500 GB lub 1 TB, zależy ile potrzebujesz) tylko na sample. Chyba, że chcesz obsługiwać DIVĘ w najwyższej jakości bez żadnych problemów (ale obstawiam, że na Twojej konfiguracji i tak pociągnie z 6-7 dźwięków naraz w trybie divine).

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » wtorek 27 gru 2011, 21:26

Moim zdaniem to, co masz, w zupełności wystarczy do komfortowej obsługi audio (rozumiejąc przez to VSTi, bo rozumiem, że to masz na myśli skoro zastanawiasz się nad mocą komputera), nawet jak masz tam jakieś inne rzeczy. Jeżeli coś cię będzie blokować, to sam zauważysz (np. jeśli 8 gb ramu ci nie wystarczy do ładowania sampli, to wiadomo, że trzeba rozszerzyć - choć na początku ci to na pewno nie grozi itd.). Jeżeli chcesz zmienić coś, co będzie przydatne, to najwyżej mieć system na SSD, a jeden z dysków twardych (np. 500 GB lub 1 TB, zależy ile potrzebujesz) tylko na sample. Chyba, że chcesz obsługiwać DIVĘ w najwyższej jakości bez żadnych problemów (ale obstawiam, że na Twojej konfiguracji i tak pociągnie z 6-7 dźwięków naraz w trybie divine).
...

Dzięki za odpowiedź:) to teraz wyjde na debila, ale już druga osoba mówi o tej DIVIE, a ja za jasna ciasą nie wiem co to jest:) Jeśli można prosić jakieś wyjaśnienie drobne.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 27 gru 2011, 21:45

Po pierwsze temat już dawno poruszony na forum - wystarczyło skorzystać z wyszukiwarki

Po drugie optymalizację możesz sobie darować - przestała mieć sens istnienia - wyłączanie usług co najwyżej zwolni troszkę pamięci a i w przypadku indeksowania da odpocząć dyskowi - i to tyle i aż tyle

Wyłączanie zbędnych urządzeń na płycie to już zależy co to płyta ma - kupno lepszej płyty jak radzi Kyle to debilizm w tym wypadku - co z tego że będziesz miał kompletnie nie przydatny w przypadku audio kontroler pci express?on jest tylko do pełnej obsługi drugiego złącza dla karty graficznej...i nic innego z tego złącza na ta chwile i tak nie korzysta a jakiekolwiek spowolnianie przez obsadzenie pci express to zwykła bajka w przypadku audio 

Ważniejsze jest posiadanie karty PCI lub PCI Express bo są zauważalnie wydajniejsze aniżeli usb czy firewire

Od lat robię tylko podstawowe ustawienia:

plik wymiany na minimum i na sztywno - 512kB-512kB

usługa indeksowania wyłączona

usługa COM nagrywania dysków wyłączona

usługa przywracania systemu wyłączona (i tak to przywracanie jest bardzo słabe)

usługa CardSpace i iSCSI gdy nie korzystasz też wyłączone

usługa numeru seryjnego urządzeń wyłączona

do tego powyłączane usługi takich śmieci jak adobe czy inne jak office czy usługi od open office

ale co to daje?ano minimelnie więcej pamięci i nieraz zauważalnie skrócony czas uruchamiania

I TO WSZYSTKO - wzrost wydajności na granicy błędu

do tego lekkie podkręcenie i ZAWSZE WŁĄCZONE wszystkie opcje oszczędzania energii

Nie ma co czarować bo nic nie wyczarujesz - szkoda na to czasu tym bardziej gdy ktoś się na tym nie zna

gorzej może być z laptopem przez marne firewire czy usb - tam kłopoty zdarzają się znacznie częsciej

t0mek

Post autor: t0mek » wtorek 27 gru 2011, 21:45

...

...

Dzięki za odpowiedź:) to teraz wyjde na debila, ale już druga osoba mówi o tej DIVIE, a ja za jasna ciasą nie wiem co to jest:) Jeśli można prosić jakieś wyjaśnienie drobne....

To tylko wskazuje, że nie potrzebujesz póki co lepszego komputera :) U-he DIVA to nowy syntezator, aktualnie wchodzi na rynek. Ma modelować elementy z analogowych klasyków typu Minimoog i wielu twierdzi, że wychodzi mu to najlepiej z wszystkich dotychczasowych, które próbowały. Wadą jest, że ma bardzo wysokie wymagania jeśli chodzi o moc procesora.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 27 gru 2011, 21:48

ps. na czym polega przystosowanie komputera do photoshopa poza kupnem softu i porządnego monitora?

na wyborze ścieżki instalacji?

Przecież tam się też nic nie optymalizuje bo raz że nie ma co a dwa że nie ma po co....

Kolejne bajki zaczynają się tworzyć?Cudowne optymalizacje czy może masowanie kabli zasilających?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 27 gru 2011, 21:54

aha najważniejsze o czym nikt nie wspomniał pisząc te cudaczne przepisy

najłatwiej to zauważyć w płytach głównych - porty USB występują parami - jedna para to JEDEN HUB - ten jeden HUB ma moc jak i pasmo podzielne na te dwa porty - chcesz mieć luz to pamiętaj by karta działała sama i co najwyżej możesz jeszcze pokombinować nad priorytetem dla jej sterownika

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » wtorek 27 gru 2011, 22:26

Odpowiedź jest bardzo prosta. Korzystam z całego pakietu CS 5 w którego skład nie wchodzi tylko PS (do kompletu flash CS4). Po co mi na komputerze który używam do pracy jakieś pierdoły w stylu gier, komunikatorów, odtwarzaczy itp itd, po co mi usługa indeksowania, po co mi połowa usług uruchamianych na starcie windy? Po to żeby sobie działały chociaż nie są wykorzystywane? Po to żeby zabierały pamięć gdy otwiera się około 150 zdjęć po 8-10MB każde? A może gdy pracuje się na RAWach, które zajmują kilkakrotnie więcej każdy? W takim wypadku albo składa się stacje roboczą z 32GB RAM i ma się w d*** wszystko albo z domowego komputera wyciska się tyle pamięci ile się tylko da. Pozatym komputer uruchamia się i pracuje szybciutko i aż miło się na nim pracuje:)

A kończąc offtop, dzięki za rade ze sterownikami, napewno się przyda.

ODPOWIEDZ