Odsłuch - tańsze monitory a kino domowe

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Zbynia
Re: Odsłuch - tańsze monitory a kino domowe

Post autor: Zbynia » sobota 10 gru 2011, 19:19

Chociaz możesz zaryzykowac i kupic coś takiego:

http://www.dj-sklep.pl/p/pl/2312/behringer+truth+b+1031+a.html

sa też niedorgie IMG oraz IKEY - każdy z nich będzie lepszy niz to pseudo kino domowe a cena juz w okolicach tysiaka

Taniej się niestety nie da a to z racji że kazdy lepszy monitor ma przynajmniej dwa wzmacniacze wbudowane

Awatar użytkownika
NeckUno1

Post autor: NeckUno1 » niedziela 11 gru 2011, 00:16

...
minimum 1500...

Bez przesady. Za ok 1300zł można mieć bardzo dobrej jakości KRK RP-5.

Później bo teraz nie mam czasu :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 11 gru 2011, 09:32

Przeciez poprawiłem i dałem nawet linka....wystarczy w niego zajrzeć

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 11 gru 2011, 11:57

Ja również uważam że minimum za w miarę przyzwotie monitory to 1500-2000zł za parę. Oczywiście są osoby które stwierdzą że jakieś noname za pare stówek to przecież bardzo dobre "monitory"

Tak samo uważam że 6 cali to też minimum aby dobrze "wyregulować" kawałek w prawie całym paśmie.

Oczywiście i tak największą rolę odgrywa pomieszczenie ale nie o tym mowa.

Ja kiedy zaczynałem to miałem również podpięty zestaw kina domowego jvc i różnica po przejściu na fostexy była astronomiczna szczególnie w przejrzystości średnicy i wysokich. Teraz jak będę składał kino to tylko z monitorów.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » niedziela 11 gru 2011, 11:59

...Witam.
Zajmuję się nagrywaniem wokalu w domowym zaciszu na mikrofonie "Rode NT-1A" W roli odsłuchów używam kino domowe "LG LH-T6345D" podłączone do interfejsu "E-mu 0404 USB". Z obróbką jakoś sobię radzę i moje utwory brzmią poprawnie. Mam pytanie czy zmiana kina domowego na jakieś używane monitory do 400 zł będzie dobrym rozwiązaniem? Wiele się naczytałem na temat tanśzych monitorów studyjnych lecz niestety nie miałem nigdy okazji żadnych przetestować. Muzyką zajmuję się amatorsko. Być może moglibyście mi wskazać parę modeli wartych uwagi. Granica cenowa tak jak już wspomniałem to 400 zł. Większą kwotą nie dysponuję. Studiuję, mam obowiązki, wydatki itp. Nie potrzebuję super profesjonalnych monitorów dlatego wolałbym uniknąć rad, że prawdziwe monitory studyjne zaczynają się od kwoty X.
Warto przesiąść się na monitory w cenie do 400 zł (nowe lub używane)? Jeżeli tak to na jakie? Czy być może lepiej zostać przy obecnym kinie domowym?
Liczę, że znajdzię się parę osób, które będą mogły mi doradzić.
Pozdrawiam serdecznie :)

Chciałbym się dowiedzieć...

Mam bardzo dobrą wieżę Sony, kupiona co prawda z 15 lat temu ale wzmacniacz wymiata :) robiłem na niej bity 10 lat, pomieszczenie mialem na maksa osłuchane, wszystko pięknie. Dopiero jak się przesiadłem na Mackie mr5, choć warunków na monitory nie mam, miksy wskoczyły w nowy wymiar. Twierdzę więc, że ten kto chce, choćby hobbystycznie zajmować się dzwiękiem musi zaopatrzeć się w monitory, uważam też, że nawet niewielkie, tańsze paczki pozwzolą ci usłyszec więcej niż na kinie domowym. Oczywiście perfekt miksu na tym nie zrobisz ale usłyszysz w jaką stronę muszisz iść. Pozdrawiam
na luzaku ! jak zawsze

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 11 gru 2011, 12:21

...Twierdzę więc, że ten kto chce, choćby hobbystycznie zajmować się dzwiękiem musi zaopatrzeć się w monitory, uważam też, że nawet niewielkie, tańsze paczki pozwzolą ci usłyszec więcej niż na kinie domowym...

Łoj, toż jedno drugiemu nie przeszkadza. Po prostu warto mieć jedno, drugie, a nawet i trzecie. O tym ostatnim więcej już w jednym z najbliższych numerów EiS

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » niedziela 11 gru 2011, 12:37

......Twierdzę więc, że ten kto chce, choćby hobbystycznie zajmować się dzwiękiem musi zaopatrzeć się w monitory, uważam też, że nawet niewielkie, tańsze paczki pozwzolą ci usłyszec więcej niż na kinie domowym...

Łoj, toż jedno drugiemu nie przeszkadza. Po prostu warto mieć jedno, drugie, a nawet i trzecie. O tym ostatnim więcej już w jednym z najbliższych numerów EiS

...

Oczywiście swojej wieży nie wyrzuciłem, jak najbardziej jest ona dla mnie odsłuchową alternatywą :) popieram zdanie Redakcji

Pozdrawiam
na luzaku ! jak zawsze

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 11 gru 2011, 16:24

Zacznijmy od tego że gdzie ta wieża Sony(szczególnie świetne modele z wysokich serii ale głównie te z lat 90 bo po 2000 to już był syf) a gdzie to kino domowe LG.Od tego kina to byle słuchawki lepiej grają.Mam bardzo zbliżony model (kolumny identyko) i jeśli mam być szczery to jest to straszny syf - nadaje się tylko do filmów by coś za głową polatało - nawet muzyka na tym drażni :).

Mając mało kasy(do 400 pln) spokojnie znaleźć można używaną wieżę o znacznie lepszym brzmieniu czy też pokusić się o może nie rewelacyjne jak wieża ale całkiem nieźle grające kolumny komputerowe powiedzmy microlab solo ale w obydwu tych wypadkach na cuda bym się nie nastawiał i jednak szukał poprostu monitorów studyjnych które to poprostu zmiotą

ODPOWIEDZ