Domowe studio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Kyle
Re: Domowe studio

Post autor: Kyle » czwartek 03 lis 2011, 09:09

Lepiej kup Krk z większym wooferem 6 lub 8. 

Wolałbym mniejsze monitory wyższej klasy np. Yamaha MSP5 Studio.

Wielkość woofera to nie wszystko w kwestii rozciagnięcia basu (Neumann KH 120A z 5,25" basem schodzą niżej niż KRK RP8 z 8" kolumbryną). Dodatkowo lepsze monitory są dokładniejsze w całym paśmie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 lis 2011, 09:32

No tylko KRK sa prawie 3 razy tańsze :) - ale Neumann ma ładniutkie pasmo co ma równiez olbrzymie znaczenie a co do basu to spokojnie można go potem rozszerzyć subwooferem

Mniejszy odsłuch łatwiej rozstawić (z racji zajmowanego miejsca)

Warto pobawic sie w adaptacje akustyczną pomieszczenia - prawidłowo wykonana pozwoli olać i kabinę jak i reflection filter(chociaż ten moze sie wtedy przydać do delikatnej zmiany akustyki choc to lepiej stworzyć za pomocą zwykłych dźwiekochłonnych paneli - łatwiejsze w ustawieniu i mniej kłopotliwe przy przechowywaniu))

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 03 lis 2011, 16:14

Warto pobawic sie w adaptacje akustyczną pomieszczenia - prawidłowo wykonana pozwoli olać i kabinę jak i reflection filter(chociaż ten moze sie wtedy przydać do delikatnej zmiany akustyki choc to lepiej stworzyć za pomocą zwykłych dźwiekochłonnych paneli - łatwiejsze w ustawieniu i mniej kłopotliwe przy przechowywaniu))... 

Potwierdzam, że warto inwestować w adaptację, tylko w pokoiku 2x2 m, to po adaptacji ile przestrzeni zostanie?{#śmiech} Po za tym wydaje mi się bardzo, że trudno bedzie zapanować nad basem w tak małym pomieszczeniu.

Początkujący muzyk.

Witoldo

Post autor: Witoldo » czwartek 03 lis 2011, 17:58

Witam, dopiero raczkuje w temacie więc potrzebuje pomocy.

Pytanie dotyczy ustrojów akustycznych czy też odsłuchów, otóż pracuję w domu na M-AUDIO Axiom i nagrywam gitarki basowe i elektryczne do swoich małych aranżacji. Wszystko idzie liniowo bez użycia majków. Do tej pory pracowałem na słuchawkach AKG i Superlux, jednak powoli zaczynam łapać jak ważną rzeczą jest dobry odsłuch. Gdy biorę swoje próbki do pracy (rozgłośni radiowej) brzmią one zupełnie inaczej, tak jakby chaotycznie. Na dobrym lecz komputerowym sprzęcie grającym (creative gigaworks) brzmi to dużo słabiej niż miało, doszedłem więc do wniosku, że najwyższy czas na monitory. Sprawa jest następująca, pracuję w pokoju, w którym jest łóżko, szafy, gitary itp itd, normalny pokój. Czytałem, że do pracy z monitorami należy nakupić różnistych pianek, rozmieścić za sobą, monitorami, nad głową itd. Czy jest w ogóle sens robienia takiego czegoś jeśli w pokoju znajduje się mnóstwo gratów? Jakie ewentualnie (jeśli takie istnieją) polecalibyście odsłuchy do pracy w takim chaosie? Budżet - do 1000zł. Narazie nie mam możliwości pracować w innym miejscu.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 03 lis 2011, 21:47

...Witam, dopiero raczkuje w temacie więc potrzebuje pomocy.

Pytanie dotyczy ustrojów akustycznych czy też odsłuchów, otóż pracuję w domu na M-AUDIO Axiom i nagrywam gitarki basowe i elektryczne do swoich małych aranżacji. Wszystko idzie liniowo bez użycia majków. Do tej pory pracowałem na słuchawkach AKG i Superlux, jednak powoli zaczynam łapać jak ważną rzeczą jest dobry odsłuch. Gdy biorę swoje próbki do pracy (rozgłośni radiowej) brzmią one zupełnie inaczej, tak jakby chaotycznie. Na dobrym lecz komputerowym sprzęcie grającym (creative gigaworks) brzmi to dużo słabiej niż miało, doszedłem więc do wniosku, że najwyższy czas na monitory. Sprawa jest następująca, pracuję w pokoju, w którym jest łóżko, szafy, gitary itp itd, normalny pokój. Czytałem, że do pracy z monitorami należy nakupić różnistych pianek, rozmieścić za sobą, monitorami, nad głową itd. Czy jest w ogóle sens robienia takiego czegoś jeśli w pokoju znajduje się mnóstwo gratów? Jakie ewentualnie (jeśli takie istnieją) polecalibyście odsłuchy do pracy w takim chaosie? Budżet - do 1000zł. Narazie nie mam możliwości pracować w innym miejscu.

Pozdrawiam. ...

Pianek to można nakupić, jako wkładki pod siedzenia w fotelach i kanapie. Tu musi być wełna mineralna aby absorbować bass. Wszystko zależy co rozumiesz mówiąc "znajduje się mnóstwo gratów". Ważne jest aby nie zasłaniać narozników pomieszczenia gdzie mają się znaleźć pułapki basowe. Jeżeli w miejscach pierwszych odbić, oraz na ścianie za słuchaczem masz miejsce na absorbery to wydaje mi się, że da radę coś zdziałać. Takie jest moje zdanie. Może ktoś bieglejszy w tej materii się wypowie, to będziesz wiedział co robić.

Wszystko jeszcze zależy jakie ma wymiary pokój, jaki masz kształt i gdzie jest umieszczone stanowisko odsłuchowe.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 03 lis 2011, 21:49

Zapomniałem jeszcze dodać, że zależy jeszcze jakie przedmioty znajdują się w pokoju. Może być tak, że będzie zbyt duży rezonans i nie będzie można pracować.

Początkujący muzyk.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 lis 2011, 22:48

Po pierwsze panowie NIKT nie pisał o pokoju 2x2 :) - tyle to ma łazienka czy mikro garderoba nie pokój :)

Fakt na adaptację trzeba mieć troszkę miejsca - przy kiepskim pomieszczeniu stracimy ze 4 metry kwadratowe.

Co do pianek to można owszem jeśli samo pomieszczenie już spełnia te magiczne wymiary i nie wymaga zbyt dużych nakładów.Na Bas wełna to minimum ale w podobnej sytuacji jak z piankami - lepsze pochłanianie zyskasz dzięki ciężkim meblom(biblioteczka z książkami czy płytami winylowymi)

Jeśli sa mozliwości a pomieszczenie duże i trzeba się zabawić z opanowaniem basu to BETON - ścinanie skosów w narożnikach :)

W każdym bądź razie nie zabieraj się za to od tyłka strony - najpierw POMIARY a potem odpowiednia daptacja - jak chcesz to robić własnoręcznie zacznij od książki Altona Everesta(polecam bo tam ta kwestia jest super opisana)

Pozwoli to zaoszczędzić masę pracy i kasy a do tego uzyskasz znacznie lepsze efekty

Witoldo

Post autor: Witoldo » czwartek 03 lis 2011, 23:58

Dzięki, biore się za lekture :)

Zablokowany