...Witam, dopiero raczkuje w temacie więc potrzebuje pomocy.
Pytanie dotyczy ustrojów akustycznych czy też odsłuchów, otóż pracuję w domu na M-AUDIO Axiom i nagrywam gitarki basowe i elektryczne do swoich małych aranżacji. Wszystko idzie liniowo bez użycia majków. Do tej pory pracowałem na słuchawkach AKG i Superlux, jednak powoli zaczynam łapać jak ważną rzeczą jest dobry odsłuch. Gdy biorę swoje próbki do pracy (rozgłośni radiowej) brzmią one zupełnie inaczej, tak jakby chaotycznie. Na dobrym lecz komputerowym sprzęcie grającym (creative gigaworks) brzmi to dużo słabiej niż miało, doszedłem więc do wniosku, że najwyższy czas na monitory. Sprawa jest następująca, pracuję w pokoju, w którym jest łóżko, szafy, gitary itp itd, normalny pokój. Czytałem, że do pracy z monitorami należy nakupić różnistych pianek, rozmieścić za sobą, monitorami, nad głową itd. Czy jest w ogóle sens robienia takiego czegoś jeśli w pokoju znajduje się mnóstwo gratów? Jakie ewentualnie (jeśli takie istnieją) polecalibyście odsłuchy do pracy w takim chaosie? Budżet - do 1000zł. Narazie nie mam możliwości pracować w innym miejscu.
Pozdrawiam. ...
Pianek to można nakupić, jako wkładki pod siedzenia w fotelach i kanapie. Tu musi być wełna mineralna aby absorbować bass. Wszystko zależy co rozumiesz mówiąc "znajduje się mnóstwo gratów". Ważne jest aby nie zasłaniać narozników pomieszczenia gdzie mają się znaleźć pułapki basowe. Jeżeli w miejscach pierwszych odbić, oraz na ścianie za słuchaczem masz miejsce na absorbery to wydaje mi się, że da radę coś zdziałać. Takie jest moje zdanie. Może ktoś bieglejszy w tej materii się wypowie, to będziesz wiedział co robić.
Wszystko jeszcze zależy jakie ma wymiary pokój, jaki masz kształt i gdzie jest umieszczone stanowisko odsłuchowe.
Początkujący muzyk.