Interfejsy MIDI/USB - różnice tylko w cenie?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
balwan
Re: Interfejsy MIDI/USB - różnice tylko w cenie?

Post autor: balwan » sobota 05 gru 2009, 10:15

A ja mam pytanie trochę z innej beczki, czy jeżeli potrzebuje kabelek MIDI->USB, aby podłączyć do niego klawisz- TYLKO DO STEROWANIA W PROGRAMIE, to czy wystarczy mi ten najtańszy? Nie chce nic zgrywać, wysyłać dźwięków. Poprostu chce mieć klawiaturę sterującą do Reason 4.

Czy taki mi wystarczy do tego celu ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 05 gru 2009, 10:52

...
Chcę zakupić taki adapter i tak sobie zerkam na allegro i jest tam pełno "badziewia" za 30zł...no i także 110zł CME, M-Audio itp. Proste pytanie. Czy rzeczywiście mają te urządzenia jakiś wpływ na ewentualną latencję? Muszę mieć sprawnie działająca perkusję elektroniczną Rolanda IN-OUT bez niespodzianek....

Mam dla Ciebie chyba proste rozwiązanie...

...na portalu o którym piszesz, możesz przecież sprawdzić kto już kupił taki adapter od tego sprzedającego i najzwyczajniej zadać takiemu kupującemu te pytania, tj. od kiedy ma? jak i czy wogóle działa? czy warto? do czego go używa? itd. itd. ba! sprawdziłbym nawet u kilku różnych sprzedawców by mieć więcej danych które nic nie kosztują ;) Czasem może się okazać że 40zł. to wystarczająca kwota za tak proste użądzenie, bo nie płacisz za świetne logo i wypas opakowanie. Ale z drugiej strony...logo daje gwarancję jakości, choć też nie zawsze.

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

FunkySamek

Post autor: FunkySamek » czwartek 06 sty 2011, 12:16

Witam wszystkich (tym serdeczniej, że to mój pierwszy post tutaj). Jestem posiadaczem rzeczonego "taniego kabla" z allegro. zapłaciłem w sumie ok 50 zł (tyle wychodzi z przesyłką kurierską "za pobraniem"- w przeciwnym wypadku sprzedający nie wysyła po prostu towaru; tak wynika z negatywnych komentarzy w jego profilu). Kabel doszedł dość szybko i czym prędzej podłączyłem go do mojej Yamahy psr- 320. I kupa za przeproszeniem. Pieniądze wyrzucone w błoto- urządzenie wykrywane jest w FL Studio, ale przy próbie grania wciskanie klawiszy raz jest, a raz nie jest rejestrowane, bardzo często dźwięk słychać również po skończonym graniu (cały czas rejestrowane jest trzymanie klawisza pomimo jego puszczenia). Kolejny problem to kilku- kilkunastosekundowe przerwy w działaniu kabla (wciskamy klawisze i nic się nie dzieje). O graniu akordami można zapomnieć- wszystkie wymienione przypadłości występują z jeszcze większa częstotliwością. Niestety kabel uniemożliwia granie (tak właśnie- nie jest tak, że przeszkadza w graniu, ale czyni je niemożliwym). Kabel testowany był przeze mnie na FL Studio, oraz Reasonie 4 przez kolegę z użyciem mojego keyboardu, w obydwu przypadkach miały miejsce te same problemy.

Nie chcąc otwierać nowego zapytam tutaj- chciałbym się dowiedzieć co kupić, żeby bez problemów móc używać mojej Yamahy psr- 320 jako kontrolera midi przy założeniu, że komunikacja będzie przebiegać przez port USB? Powiedzmy, że jestem wstanie wydać na ten cel do 250 zł- czy wystarczy kupić http://midi.pl/p7233-ESI-MIDIMATE-II-interfejs-MIDI-USB.html takie coś? A jeżeli tak, to czy ktoś z Was używał tego kabla? Po prostu nie chcę drugi raz wyrzucić pieniędzy w błoto.

(proszę o potraktowanie tego pytania jako "na temat", chodzi mi bowiem o alternatywę dla kabla którego kupiło już wiele osób, a który nie działa)

Pozdrawiam!

richtig

Post autor: richtig » czwartek 06 sty 2011, 12:41

Ja mam M-audio midisport UNO, polecam, tani i bezproblemowy.

Ten interfejs (nie kabel!) z linka też wydaje się dobry, ale nie mam z nim doświadczenia akurat
www.myspace.com/pchelki

FunkySamek

Post autor: FunkySamek » czwartek 06 sty 2011, 14:19

Dziękuję bardzo za odpowiedź, właśnie zamówiłem interfejs M- Audio. Przepraszam też za użycie nieodpowiedniego określenia (vide "kabel"), jestem raczej laikiem w tym temacie, stąd ten błąd. Pozdrawiam!

richtig

Post autor: richtig » czwartek 06 sty 2011, 14:51

Ależ nie szkodzi. Po prostu chciałem zwrócić uwagę że nie jest to sam kabel (taki jakim łączy się powiedzmy gitarę z piecem), a urządzenie elektroniczne :)
www.myspace.com/pchelki

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 06 sty 2011, 16:24

...chciałbym się dowiedzieć co kupić, żeby bez problemów móc używać mojej Yamahy psr- 320 jako kontrolera midi przy założeniu, że komunikacja będzie przebiegać przez port USB? Powiedzmy, że jestem wstanie wydać na ten cel do 250 zł- czy wystarczy kupić http://midi.pl/p7233-ESI-MIDIMATE-II-interfejs-MIDI-USB.html takie coś? A jeżeli tak, to czy ktoś z Was używał tego kabla?...

ESI MIDIMATE II to ciekawy produkt, przy tym udany wybór. Potrafi sam rozróżnić do jakiego typu gniazda MIDI (IN czy OUT) jest podłączony i tak odpowiednio zgłasza się z nim w systemie komputera. Czasami bardzo się przydaje mieć 2 x IN lub 2 x OUT.
Tańszą, o mniejszych możliwościach lecz też pożądną alternatywą będzie np.
CME U2MIDI. Tego akurat sam używam na co dzień. Też z tańszych i popularnych u nas można pomyśleć o MidiTech MIDIFACE 1X1. Generalnie jest też w czym wybierać w ofercie M-Audio, Edirol, E-mu i innych.

Co do taniochy z Allegro ilość pytań i problemów zgłaszanych do nas w związku z ich "pracą" pozwalają mi mocno delikatnie stwierdzić, iż nie są to produkty warte zachodu. Za tę kasę rzeczywiście chyba lepiej pójść sobie na piwo. Szczerze mówiąc nie chciałbym już więcej czytać o nich na naszym forum.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

FunkySamek

Post autor: FunkySamek » czwartek 06 sty 2011, 16:52

Ja przed kupnem kabla szukałem informacji na jego temat (co czynię zresztą prawie zawsze przed kupnem tego typu "urządzeń") i właśnie żałuję, że nie natknąłem się na takie wiarygodne źródło jednoznacznie mówiące "ten kabel nie będzie działać, nie polecamy go". Tak czy inaczej mam nauczkę na przyszłość, no i nie mogę się doczekać paczki z nowym- działającym dla odmiany mam nadzieję- interfejsem.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za pomocne odpowiedzi w temacie.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 06 sty 2011, 17:10

...właśnie żałuję, że nie natknąłem się na takie wiarygodne źródło jednoznacznie mówiące "ten kabel nie będzie działać, nie polecamy go"...

Jest spora różnica pomiędzy "nie będzie działać", a "nie będzie działać prawidłowo". O wspomnianych interfejsach wspominano na naszym forum już nieraz, zawsze z tym samym skutkiem - nigdy więcej .
Przy okazji przypominam, iż zgodnie z regulaminem forum nie warto ryzykować utratą konta na naszym serwisie linkując cokolwiek do aukcji internetowych. Dotyczy to zarówno Allegro, eBay jak i innych.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

FunkySamek

Post autor: FunkySamek » czwartek 06 sty 2011, 17:26

Jest spora różnica pomiędzy "nie będzie działać", a "nie będzie działać prawidłowo". 

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią. Jest ona jak najbardziej trafna w wielu dziedzinach, ale wydaje mi się, że w tym konkretnym przypadku mamy do czynienia z sytuacją binarną- działa, albo nie. Bo taki "trochę działający" produkt sprawia, że nie jest możliwym efektywne korzystanie z kontrolera midi, co samo w sobie podważa zasadność stosowania interfejsu (już nie wspominając o sytuacji w której ktoś może chciałby używać klawiszy jako naturalną "ewolucję" z etapu klikania myszą w piano roll). A co jeżeli powiedzmy interfejs "działałby", ale miast spełniać funkcje przekazywania sygnału, obierałby nam ziemniaki(Wink)? Wtedy wydaje mi się również nie było by żadnej różnicy między niedziałającym interfejsem, a interfejsem który jest przydatny w kuchni, ale nie w studio. Faktem jednak pozostaje, że sam jestem sobie winien głupiego zakupu. 

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ