MIDI - z czym to się je?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: MIDI - z czym to się je?

Post autor: AdamZ » wtorek 24 lis 2009, 23:26

no właśnie do perki mniej będe używał niż do bawienia się jakimiś innymi próbkami dźwięków typu piano, gitary itepe itede. i przydałaby mi się ta czułość na dotyk.. aby coś mogło zagrać dłużej,  krócej.. w innym tonie.. takie zastosowanie mnie interesuje wyłącznie, ponieważ mam dosyć grania dźwięków na zwykłej klawiaturze do komputera :D
...

Po pierwsze zajrzyj do FAQ naszego forum ( jak już zalecał kolega wyżej ) Jest tam w miarę łopatologicznie wytłumaczone o co kaman. Po drugie nanieś poprawkę na niektórych wypowiadających się tutaj użytkowników ( w sumie jednego ) bo część informacji to poprostu bzdury.

Widzę, że naprawdę nie masz pojęcia o czym mówisz i czego szukasz więc postaram się po krótce wyjaśnić o co chodzi.

Po pierwsze w dzisiejszych czasach informacje MIDI można przesyłać na kilka sposobów. Jednym z nich są standardowe gniazda MIDI (DIN - czyli te zwykłe ) i łączenie instrumentów, komputerów itd. kablami z wtyczkami DIN lub za pomocą np. USB, jeśli urządzenie wysyłające i odbierające będzie posiadało możliwość odczytywania i wysyłania takich informacji po USB. Czyli informacje MIDI podobnie jak inne informacje cyfrowe można wysłać na kilka sposobów. Ciebie interesuje tylko to czy urządzenie posiada gdniazda MIDI lub MIDI USB. Jeśli dobrze rozumiem szukasz klawiatury , która będzie służyła do grania na instrumentach wirtualnych w Twoim komputerze. Napewno masz jakąś zintegrowaną kartę dźwiękową. Jeśli tak to zapewne nie posiada ona standardowych złącz MIDI ( DIN ) więc aby wyeliminować zbędne koszty sugerowałbym klawiaturę  MIDI ze złączem USB.

Musisz wiedzieć , że standard MIDI służy tylko i wyłącznie do wysyłania informacji. Nie da się za jego pomocą wysłać, odebrać itd. dźwięku w postaci słyszalnej ( audio ). Czyli za pomocą komunikatów MIDI twojaklawiatura keyboardu, syntezatora , sterownika posiadającego interface MIDI wysyła tylko i wyłącznie polecania mówiące o tym w który klawisz uderzyłeś , z jaką szybkością , jak długo go przytrzymałeś itd. Można również wysłać informację o tym jaki numer brzmienia wybrałeś , lub jaką gałką ruszyłeś, ale to na dzien dzisiejszy odstaw na później. MIDI ma o wiele szersze zastosowanie i można używać tych informacji np do sterowania  oświetleniem w dyskotece lub obrazem Video ... ale nie mieszajmy Ci w głowie  

Polecałbym Ci zapoznanie się z ofertą NOVATION. Klawiatury tej firmy posiadają funkcję automap , która pozwoli na zmapowanie gałek czy innych funkci twoich wirtualnych instrumentów praktycznie nie mając wiedzy na temat midi. Czyli będziesz mógł w bardzo łatwy i szybki sposób mieć pod ręką ( fizycznie ) dowolną gałkę czy suwak z wirtualnego instrumentu.

Po pierwsze spróbuj dokłądnie zrozumieć co to jest MIDI (marsz do FAQ ). Nie jest to wcale tak skąplikowane jak się wydaje. Można oczywiście dłubać i zagłębiać się w tajniki tego standardu ale po poprawnym podłączeniu , skonfigurowaniu klawiatury i zrozumieniu najbardziej podstawowych zasad działania wszystko powinno być gites

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 25 lis 2009, 00:05

...
I przepraszam za takie "nowicjuszowe" pytanie, ale czuje się bardziej wokalistą niż producentem. Do tego jestem strasznym samoukiem, eksperymentatorem i nie chcę wtopić hajsu w błogo. Dlatego tu właśnie piszę, w dziale dla "zielonych" .

Nie chcę ciągle stać w miejscu produkując wszystko "klocek po klocku" w FL, tylko chciałbym pójść ten krok do przodu i zacząć korzystać z jakichś bardziej rozbudowanych DAW-ów, gdzie pewne partie mógłbym zagrać sam.

Jak chcę coś ułożyć "na żywo" to wybieram "dźwięk" włączam REC i stukam w klawiature, jednak nie jest to opcja zbyt komfortowa i jest to opcja bardzo ograniczona.. Chciałbym mieć większą kontrole nad danym dźwiękiem....

Zerknij więc na NOVATION. Klawiaturę tej firmy będziesz mógł podpiąć przez USB ( normalnie oczywiście też ) i jak już mówiłem bardzo szybko i łatwo mieć pod palcami dowolną gałkę z ulubionego wirtualnego instrumentu po jednym kliknięciu na  dowolny kontroler dzięki Automap. DAW nie ma tu większego znaczenia. To co chcesz osiągnąc na 100% uda Ci się również na FL. Jeśli dobrze rozumiem pod pojęciem " większą kontrole nad danym dźwiękiem " masz na myśli np. odcięcie filta Cutoff w syntezatorach czy inne parametry pozwalające "kształtować" brzmienie ? Jeśli tak to to o czym wcześniej pisałem nadaje się idealnie dla kogoś o niewielkiej wiedzy.

Przy okazji poczytaj trochę o SAMPLERACH. Zdaje się, że wciąż mylisz niektóre pojęcia i przyda Ci się również wykład na ten temat.

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 25 lis 2009, 01:59

- Czy każdy rodzaj dźwięku (wav) nie tylko midi będe mógł kontrolować poprzez moją klawiature sterującą??

Klawiatura sterująca wysyła sygnał o nucie do komputera. Instrument VSTi odczytuje, że nacisnąles np. nutę A4 i ją odgrywa. Jeżeli jest to sampler, odgrywa próbkę (sample) dzwiękową przypisaną do tego klawisza. Jeżeli jest to syntezator, odgrywa nutę A4, syntetyzując ją w locie. Każdy rodzaj dzwięku odtworzysz przez MIDI, to, jakie bedzie brzmienie, zalezy tylko i wyłącznie od rodzaju instrumentu, który odbiera sygnał.

- Czy latencja zależy od hardware'u?? (klawiatury midi) czytałem, że standard midi jest wszędzie taki sam itp itd także wychodzi na to, że nie, ale może jednak są jakieś produkty, których lepiej się wystrzegać bo strasznie tną i się opóźniają??

1. Latencja zależy od hardware, ale nie klawiatury, a interfejsu audio, zwanego  potocznie (i często niesłusznie) kartą dzwiękową. Jeżeli interfejs audio obsługuje sterowniki ASIO to zapewni wystarczająco mała latencję (opóźnienie) by można było swobodnie grać solówki na klawiaturze i słyszeć dzwięki z głośników w tym samym czasie. Niektórzy twierdzą, że zadawala ich latencja na poziomie 1.5ms, ale w rzeczywistości latencja 10ms jest niemożliwa do wychwycenia przez ludzkie ucho. Wszystkie współcześnie tworzone interfejsy spokojnie zapewnią taki poziom opóźnienia.

- Słyszałem coś o General Midi, czy to znaczy, że nie będe mógł programować pod którym klawiszem ma co grać??

General Midi to standard, który pozwala odtwarzać pliki MIDI GM tak, że pianino nadal jest pianinem, a perkusja nadal jest perkusją - wszystkie instrumenty mają swój ustandaryzowany numer, pianino ma np. numer 1. Każdy plik General Midi odtworzony na instrumencie spełniającym ten standard brzmi poprawnie. Czytaj: nie ma sytuacji, gdy ścieżka MIDI pianina jest nagle odtwarzana przez brzmienie basu, albo co gorsza perkusji. Standard GM spełniają dziś nie tyle interfejsy audio co syntezatory, które można uruchomić jako wtyczki. W ogóle sugerowałbym ten temat na razie odpuścić, chyba, że zamierzasz robić jakieś karaoke. 

Podsumowując: wybierz dobrą kartę dzwiękową, która ma fajny,czysty tor audio i dobre sterowniki. Jeżeli zamierzasz nagrywać przez mikrofon, karta musi mieć przyzwoity  preamp. Oczywiście wyjście / wejście MIDI są niezbędne. Albo w postaci wtyczek okrągłych (DIN) albo w postaci USB. Sterowniki powinny móc pracować natywnie w częstotliwości 44,1 kHz i być w miarę stabilne (większośc na szczęście jest). Potrzebujesz też klawiaturę sterującą i kabel łączący ją z interfejsem. Wszystko powinno działać pod programem (hostem) VST, który pozwoli na włączanie wtyczek VSTi, czyli instrumentów, które wydają dzwięk, reagując na MIDI.

Sorry za łopatologię, ale mam wrażenie, że jej potrzebujesz, a często fora  są nieprzyjazne, bo ludzie nie rozumieją, że dla kogoś podstawy to magia, a nie chleb powszedni. ;)

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » środa 25 lis 2009, 03:08

1. Latencja zależy od hardware, ale nie klawiatury, a interfejsu audio, zwanego  potocznie (i często niesłusznie) kartą dzwiękową. Jeżeli interfejs audio obsługuje sterowniki ASIO to zapewni wystarczająco mała latencję (opóźnienie) by można było swobodnie grać solówki na klawiaturze i słyszeć dzwięki z głośników w tym samym czasie. Niektórzy twierdzą, że zadawala ich latencja na poziomie 1.5ms, ale w rzeczywistości latencja 10ms jest niemożliwa do wychwycenia przez ludzkie ucho. Wszystkie współcześnie tworzone interfejsy spokojnie zapewnią taki poziom opóźnienia.

Hej

Moze dla ciebie ta latencja (10ms) jest ok i nie do wychwycenia, ale dla mnie przy nastawach 5 ms slysze, czuje opoznienie a dopiero przy 2 a najlepiej przy 1.2-1.6 jest ok, jak grasz z palucha, a nie z pliku to wiesz oczym mowie i autor tez sie dowie

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » środa 25 lis 2009, 09:55

Z General Midi miałem do czynienia w starym keyboardzie Yamaszki i chyba tylko GM się obraca w kręgu tego producenta.

Z MIDI się korzysta wtedy, gdy masz jakieś zewnętrzne klawisze czy moduły brzmieniowe, wtedy i tylko wtedy się z tym bawisz (no i jeszcze gdy chcesz robić dzwonki do komórek)... Jeżeli nie masz takich rzeczy, z całym szacunkiem, ale nie męcz buły. 

---------------------------------------------------------------------------------

nie pisz bzdur, General MIDI (GM2) to nie tylko to o czym wiesz , sterowac można też bardzo rozbudowane sample playery jak np. EastWest/Quantum Leap Colossus  i  UVI Workstation .

ODPOWIEDZ