Bębny - sprzęt czy oprogramowanie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
morpheus70
Re: Bębny - sprzęt czy oprogramowanie

Post autor: morpheus70 » środa 16 wrz 2009, 13:38

Powtarzam - Maschine który jest połączeniem softu z hardware lub Battery 3 z twoim PadKontrol.

Mistrzu Kafel :)

owszem oglądałem Maschine na prezentacjach w prasie i sieci, i doszedłem do wniosku, że jego obsługa przerasta moje skromne umiejętności i na dodatek zaplanowany budżet. I jeszcze do tego jest tak nafaszerowany kolorowymi, świecącymi guzikami i padami, że wygląda jakby 50% jego wartości stanowiły właśnie użyte w nim LEDy. Zresztą mój PadKontrol, równie wieśniacko świeci! :) Ale serio,  faktycznie, chyba Battery to będzie słuszny wybór. Z tego co czytałem i słyszałem, wybór zestawów jest ogromny i praktycznie do wszystkich zastosowań. A, i z obsługi instrumentów NI też raczej użytkownicy są zadowoleni.

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 16 wrz 2009, 14:01

Powtarzam - Maschine który jest połączeniem softu z hardware lub Battery 3 z twoim PadKontrol.

Mistrzu Kafel :)

owszem oglądałem Maschine na prezentacjach w prasie i sieci, i doszedłem do wniosku, że jego obsługa przerasta moje skromne umiejętności i na dodatek zaplanowany budżet. I jeszcze do tego jest tak nafaszerowany kolorowymi, świecącymi guzikami i padami, że wygląda jakby 50% jego wartości stanowiły właśnie użyte w nim LEDy. Zresztą mój PadKontrol, równie wieśniacko świeci! :) .....

Nie wierzę, że Maschine przerasta umiejętności kogokolwiek!Smile Powiem tak - dostałem to cudo pod palce. Mnóstwo pytań, nic nie wiem, jak działa, co to za funkcje itd. Usiadłem sobie z (króciutką) instrukcją obsługi. Spędziłem w tym jakże mile towarzystwie 30 minut. Po dwóch godzinach miałem gotowy utwór i obcykane całe urządzenie. Jest to jeden z najbardziej intuicyjnych produktów.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 16 wrz 2009, 14:12

Nie wierzę, że Maschine przerasta umiejętności kogokolwiek!Smile Powiem tak - dostałem to cudo pod palce. Mnóstwo pytań, nic nie wiem, jak działa, co to za funkcje itd. Usiadłem sobie z (króciutką) instrukcją obsługi. Spędziłem w tym jakże mile towarzystwie 30 minut. Po dwóch godzinach miałem gotowy utwór i obcykane całe urządzenie. Jest to jeden z najbardziej intuicyjnych produktów.

Pozdrawiam!
---------------------------------------------------

Potwierdzam na całej linii !!!
Intuicyjność i prostota. Jest łatwiejszy w obsłudze niż instrumenty z Twojej listy sprzętów. Przeczytaj recenzję w EiS.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 16 wrz 2009, 14:23

owszem oglądałem Maschine na prezentacjach w prasie i sieci, i doszedłem do wniosku, że jego obsługa przerasta moje skromne umiejętności i na dodatek zaplanowany budżet. I jeszcze do tego jest tak nafaszerowany kolorowymi, świecącymi guzikami i padami, że wygląda jakby 50% jego wartości stanowiły właśnie użyte w nim LEDy. Zresztą mój PadKontrol, równie wieśniacko świeci! :) ....

Swiecące guziki sprawiają że z łatwością się na nim gra w zaciemnionym studio lub na scenie. Również identyczna kolorystyka wyświetlanych elementów sterownika i software ułatwia obsługę. Nie masz kaski to zostań przy PadKontrol (bardzo dobre pady - wiem bo miałem) i Battery 3 (wiem bo mam).

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 16 wrz 2009, 14:33

Swiecące guziki sprawiają że z łatwością się na nim gra w zaciemnionym studio lub na scenie. Również identyczna kolorystyka wyświetlanych elementów sterownika i software ułatwia obsługę. Nie masz kaski to zostań przy PadKontrol (bardzo dobre pady - wiem bo miałem) i Battery 3 (wiem bo mam).
...

To rozwiązanie też popieram. Też miałem i też mamSmile

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 16 wrz 2009, 19:09

Ja powiem, że jeśli to nie bylejaki pop, to od razu olej wszelkie samplery i inne samograje. Szkoda kasy. W sieci jest sporo darmowych sampli (np G&SCW) które zadziałają również na darmowych samplerach. Zakup ewentualnie SampleLord, przyda się nie tylko do bębnów.

Rób wyłącznie na tych samplach brudnopisy i daj zarobić myślącemu i solidnemu bębniarzowi (i wcale nie mam na myśli sesyjnych wyjadaczy). Są też w sieci tacy co grają, mają PADY + w/w programy i uwierz mi zrobią to niedrogo i lepiej niż Ty paluszkami na tych kwadracikach.

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » środa 16 wrz 2009, 19:46

...
Ja powiem, że jeśli to nie bylejaki pop, to od razu olej wszelkie samplery i inne samograje. Szkoda kasy. W sieci jest sporo darmowych sampli (np G&SCW) które zadziałają również na darmowych samplerach. Zakup ewentualnie SampleLord, przyda się nie tylko do bębnów.

Rób wyłącznie na tych samplach brudnopisy i daj zarobić myślącemu i solidnemu bębniarzowi (i wcale nie mam na myśli sesyjnych wyjadaczy). Są też w sieci tacy co grają, mają PADY + w/w programy i uwierz mi zrobią to niedrogo i lepiej niż Ty paluszkami na tych kwadracikach.

pozdr...

Wszystko cacy, tyle tylko, że musiałbym nie tylko dać zarobić bębniarzowi ale i realizatorowi oraz właścicielowi studia. A, tu już spory wydatek... Więc puki co, pozostaje mi wygimnastykować swoje paluszki i walić nimi w te martwe kwardraciki w zaciszu domowym :) Ale dzięki, za inny punkt spojrzenia na temat.

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » środa 16 wrz 2009, 19:54

wlasnie a jak sie maja te drumsy do BFD 2?

http://www.xlnaudio.com/?page=products

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 17 wrz 2009, 10:24

Wszystko cacy, tyle tylko, że musiałbym nie tylko dać zarobić bębniarzowi ale i realizatorowi oraz właścicielowi studia. A, tu już spory wydatek... Więc puki co, pozostaje mi wygimnastykować swoje paluszki i walić nimi w te martwe kwardraciki w zaciszu domowym :) Ale dzięki, za inny punkt spojrzenia na temat. ... 

Niekoniecznie.

Jeśli będziesz używał jakiegokolwiek wyżej proponowanego będziesz się bawił równioeż w realizatora, więc jaka jest różnica jeśli dostaniesz tak samo brzmiące tracki od bębniarza używającego podobny soft?

G&S jest juz zestawem brzmień po miksie, i gadają naprawdę świetnie. W takiej sytuacji możesz poprosić o partię bębnów w midi. Lepiej zabrzmi ten instrument z tymi samplami jak klepanka na superdrogich. Ja wiem że cięzko w to uwierzyć

Jeśli już się upierasz na własny supersoft i chcesz wyłożyć jakąś kwotę, to tylko próbki po miksie. BFD, Suoperior są surowe i wymaga dużej wiedzy realizatora. Seria Ez jest już bardziej ludzka. Addictive ciekawie brzmi, ale to kombajn trochę.

Jeśli już się zdecydujesz na jakiś cudowny superkombajn, to zapomnioj o możliwości konfiguracji zestawu typu splash na środku duża china po lewej, uzycie blaszki 14" czy dodatkowego werbla picolo. Dla mnie to zdyskwalifikowało wszystko. Sample trzymam nma dysku i uzywam prostego LM-4 i o koło battery nawet nie chce przechodzić.

Jestem bębniarzem i naprawdę porządnie się zastanów. Ty grasz POP, a tam bębny wymagaja już dokładnej gry z niuansami. Ma być z filingiem. To w kwestii tworzenia własnych partii. Jeśli masz zamiar korzystać z dobrodziejstw gotowców midi np ezdrummera, to się nie wypowiadam. Nie znam, omijam.

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 17 wrz 2009, 12:57

popieram Mytnika w prawie calej rozciaglosci - feeling, myslenie perkusisty (Czasem bariera a le czasem krok naprozd) to jest cos co da dobre gary. Jedna kwestia niestety wciaz przemawia za samplerem - wybor instrumentow, jakosc nagrania - elastycznosc....

ODPOWIEDZ