EMU 1212m v2 czy ktoś używa?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Zbynia
Re: EMU 1212m v2 czy ktoś używa?

Post autor: Zbynia » czwartek 30 paź 2008, 11:53

......Chcę kupić ten interfejs ale nie wiem jak to się sprawdza podczas pracy. Jak tak naprawdę sprawdzają się te efekty pokładowe i mikser.
Czy rzeczywiście prawdą jest, że efekty można podpinać na tracki w Sonarze np., pod wokal czy to robi się inaczej - np., na wysyłkę pod odpowiedni kanał miksera Emu ?

...
Karta beznadziejna slaba dynamika i w dodatku sie zepsula. Teraz mam ESI JUL@ i jest 100% lepsza. Moga sobie pisac ile to E_MU ma dynamiki ale to podaja dynamike przetwornika a nie calego toru audio...
Porownujac E-MU brzmi rozlazle i malo dynamicznie a ESI JUL@ brzmi scisle i z fajnym kopem. Jesli zalezy ci na dobrym brzmieniu (tymbardziej jak bedziesz cos zgrywal np przez kompresor hardware) kupuj ESI JUL@...
człowieku jak nie potrafisz skorzystać ze sprzetu to nie wypisuj takich bzdur - ani do dynamiki ani jakości karty nie ma sie co czepiac bo jest na bardzo wysokim poziomie
pozatym na bardzo dobre sterowniki wygodny mikser i niezłe mozliwości rozbudowy za kase praktycznie identyczną z esi julia wypadając jednak lepiej

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » czwartek 30 paź 2008, 12:11

Właśnie ... mi się też nie chce do końca wierzyć, że EMU podawałoby nieprawdziwą specyfikację techniczną na stronach. Właściwie do dnia dzisiejszego używam karty EMU APS z końca lat 90 , która też ma dsp, tyle tylko, że nie można tego "wpinać" pod tracki audio w programach DAW a szkoda ponieważ uważam te efekty za całkiem dobre. Bardzo często zresztą wykorzystywałem je na scenie, podpianając mikrofon pod kartę, zaprzęgając reverb, chorus czy delaya i jazda z wokalem była o wiele lepsza aniżeli z pogłosami, które często używali akustycy na koncertach! Dlatego nie do końca chce mi się wierzyć, że w nowej wersji EMU tak "skopało" dsp.
ALE ... z drugiej strony - cena karty za niecałe 600 zł ma i dsp i wysokiej jakości przetworniki i bardzo dobrą specyfikację zatem, może faktycznie jest coś nie tak. A poza tym to przecież jest Creative ?!?!

Jak sami widzicie, wiele tu kontrowersji ... a mnie już "pali" za zakupem nowego interfejsu.
Esi Julie nie brałem pod uwagę za to myślałem o MAudio 2496 czy też MAya 44 + mikserek Soundcraft Compact 4 czy Yamaha 10/2c ( mikserki kosztują ok 400 zł ! i mają preampy, phantom i całkiem przyzwoite parametry a Soundcraft doczekał się też testów na portalu e-muzyk, które według opinii i demo audio całkiem przyzwoicie brzmią ) . Ha ... i jestem znowu w kropce ... ?!?!?!

Czekam na następne wskazówki i porady za jakie z góry jestem Wam wdzięczny.

[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 30 paź 2008, 12:24

Julia slynela z malych latencji/dobrego sterownika

te efekty w emu sa bardzo efficiency dla DSP i dlatego zapewne dosyc slabe, wg. mnie one nie nadaja sie do zastosowania w mix, ale do nagrywania - w sensie odsluchu - spoko. Koncertowo....? to karty PCI - rzadko widywalem stancjonarne komputery na koncertach (w zasadzie raz - jako rejestrator :D)

z APD nie ma porownia - gdy kupowalem emu1212m (juz nie mam, ale nie ze wzg. na jakosc a metody mojej pracy i rodzaj nagrywanej muzyki) - czytalem an forach zdania - ze EMU karta 1212m odkupilo winyza karte APS - jesli ona Ci pasowala - to tu masz potezny przeskok.

maudo 2496 brzmiala podobnie (raz mialem mozliwosc porownania) - ale nie ma DSP

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » czwartek 30 paź 2008, 12:46

E-mu1212m niema porównania z przecietną ESI JUL@ mozna ja porónac do E-Mu0404 co najwyżej, mówice że karta z przetwornikami AKM 5394 jest słaba - powodzenia...
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 30 paź 2008, 12:51

nie no maya 44 to kibel jakich malo - nawet nie bralbym tego pod uwage

emu1212 ma niezaprzeczalny plus za ta cene - ADAT - bardzo prosta rozbudowa o kolejne 8 in/out

co do efektow to pewnie bardzo podobne do APS bo tez siedzi emu10k tyle ze w jakiejs nowszej wersji - dla mnie te efekty to zabawki jak tu mowia do odsluchu - w projekcie jeszcze mi nigdy poprawnie nie zagraly ale nawet na to nie patrzylem na powaznie bo i po co
te dsp tez nie ma jakiejs super mocy
a jako ze ostatnio siedzi wszystko w 96kHz to i efekty nie dzialaja :)
za to routing ma genialny i bardzo czesto korzystalem

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » czwartek 30 paź 2008, 12:52

...
Porownujac E-MU brzmi rozlazle i malo dynamicznie a ESI JUL@ brzmi scisle i z fajnym kopem. Jesli zalezy ci na dobrym brzmieniu (tymbardziej jak bedziesz cos zgrywal np przez kompresor hardware) kupuj ESI JUL@...

to jakie przetworniki w takim razie AD posiada ESI ? jest pewnien że klasy E-Mu0404 lub niżej.

Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 30 paź 2008, 12:55

(...) A poza tym to przecież jest Creative ?!?!

(...)

W jakim języku "Creative" znaczy "trędowaty"?

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 30 paź 2008, 13:01

No widze ze reakcje sa takie jak przypusczalem jestem glupi, nie znam sie itp...Fajnie ze zwracacie uwage na przetworniki jakie siedza w kartach w sumie tor audio moze byc do tyłka ale przetrownik jak dobry no to juz jest super Powodzenia z wyborami...Niedlugo przesiadam sie na MOTU 828MK3 wiec zycze powodzenia z kartami E_MU.

Bez odbioru.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 30 paź 2008, 13:13

...No widze ze reakcje sa takie jak przypusczalem jestem glupi, nie znam sie itp...Fajnie ze zwracacie uwage na przetworniki jakie siedza w kartach w sumie tor audio moze byc do tyłka ale przetrownik jak dobry no to juz jest super Powodzenia z wyborami...Niedlugo przesiadam sie na MOTU 828MK3 wiec zycze powodzenia z kartami E_MU.

Bez odbioru....

Powodzenia.

A na pocieszenie MOTU ma te same przetworniki co np. M-AUDIO 2496. Dowód:
http://mp3.e-muzyk.net.pl/Multitest_kart/cz3/przetworniki_ACA.zip

Źródło:
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/165/38/

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 30 paź 2008, 13:18

......No widze ze reakcje sa takie jak przypusczalem jestem glupi, nie znam sie itp...Fajnie ze zwracacie uwage na przetworniki jakie siedza w kartach w sumie tor audio moze byc do tyłka ale przetrownik jak dobry no to juz jest super Powodzenia z wyborami...Niedlugo przesiadam sie na MOTU 828MK3 wiec zycze powodzenia z kartami E_MU.

Bez odbioru....

Powodzenia.

A na pocieszenie MOTU ma te same przetworniki co np. M-AUDIO 2496. Dowód:
http://mp3.e-muzyk.net.pl/Multitest_kart/cz3/przetworniki_ACA.zip

Źródło:
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/165/38/
...
Ej a wiesz ze w samochodach marki Seat montuja czesci z Audi?
A ktory samochod jest lepszy?...
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

ODPOWIEDZ