EMU 1212m v2 czy ktoś używa?
......Chcę kupić ten interfejs ale nie wiem jak to się sprawdza podczas pracy. Jak tak naprawdę sprawdzają się te efekty pokładowe i mikser.
Czy rzeczywiście prawdą jest, że efekty można podpinać na tracki w Sonarze np., pod wokal czy to robi się inaczej - np., na wysyłkę pod odpowiedni kanał miksera Emu ?
...
Karta beznadziejna slaba dynamika i w dodatku sie zepsula. Teraz mam ESI JUL@ i jest 100% lepsza. Moga sobie pisac ile to E_MU ma dynamiki ale to podaja dynamike przetwornika a nie calego toru audio...
Porownujac E-MU brzmi rozlazle i malo dynamicznie a ESI JUL@ brzmi scisle i z fajnym kopem. Jesli zalezy ci na dobrym brzmieniu (tymbardziej jak bedziesz cos zgrywal np przez kompresor hardware) kupuj ESI JUL@...
człowieku jak nie potrafisz skorzystać ze sprzetu to nie wypisuj takich bzdur - ani do dynamiki ani jakości karty nie ma sie co czepiac bo jest na bardzo wysokim poziomie
pozatym na bardzo dobre sterowniki wygodny mikser i niezłe mozliwości rozbudowy za kase praktycznie identyczną z esi julia wypadając jednak lepiej
Czy rzeczywiście prawdą jest, że efekty można podpinać na tracki w Sonarze np., pod wokal czy to robi się inaczej - np., na wysyłkę pod odpowiedni kanał miksera Emu ?
...
Karta beznadziejna slaba dynamika i w dodatku sie zepsula. Teraz mam ESI JUL@ i jest 100% lepsza. Moga sobie pisac ile to E_MU ma dynamiki ale to podaja dynamike przetwornika a nie calego toru audio...
Porownujac E-MU brzmi rozlazle i malo dynamicznie a ESI JUL@ brzmi scisle i z fajnym kopem. Jesli zalezy ci na dobrym brzmieniu (tymbardziej jak bedziesz cos zgrywal np przez kompresor hardware) kupuj ESI JUL@...
człowieku jak nie potrafisz skorzystać ze sprzetu to nie wypisuj takich bzdur - ani do dynamiki ani jakości karty nie ma sie co czepiac bo jest na bardzo wysokim poziomie
pozatym na bardzo dobre sterowniki wygodny mikser i niezłe mozliwości rozbudowy za kase praktycznie identyczną z esi julia wypadając jednak lepiej
Re: EMU 1212m v2 czy ktoś używa?
Właśnie ... mi się też nie chce do końca wierzyć, że EMU podawałoby nieprawdziwą specyfikację techniczną na stronach. Właściwie do dnia dzisiejszego używam karty EMU APS z końca lat 90 , która też ma dsp, tyle tylko, że nie można tego "wpinać" pod tracki audio w programach DAW a szkoda ponieważ uważam te efekty za całkiem dobre. Bardzo często zresztą wykorzystywałem je na scenie, podpianając mikrofon pod kartę, zaprzęgając reverb, chorus czy delaya i jazda z wokalem była o wiele lepsza aniżeli z pogłosami, które często używali akustycy na koncertach! Dlatego nie do końca chce mi się wierzyć, że w nowej wersji EMU tak "skopało" dsp.
ALE ... z drugiej strony - cena karty za niecałe 600 zł ma i dsp i wysokiej jakości przetworniki i bardzo dobrą specyfikację zatem, może faktycznie jest coś nie tak. A poza tym to przecież jest Creative ?!?!
Jak sami widzicie, wiele tu kontrowersji ... a mnie już "pali" za zakupem nowego interfejsu.
Esi Julie nie brałem pod uwagę za to myślałem o MAudio 2496 czy też MAya 44 + mikserek Soundcraft Compact 4 czy Yamaha 10/2c ( mikserki kosztują ok 400 zł ! i mają preampy, phantom i całkiem przyzwoite parametry a Soundcraft doczekał się też testów na portalu e-muzyk, które według opinii i demo audio całkiem przyzwoicie brzmią ) . Ha ... i jestem znowu w kropce ... ?!?!?!
Czekam na następne wskazówki i porady za jakie z góry jestem Wam wdzięczny.
[addsig]
ALE ... z drugiej strony - cena karty za niecałe 600 zł ma i dsp i wysokiej jakości przetworniki i bardzo dobrą specyfikację zatem, może faktycznie jest coś nie tak. A poza tym to przecież jest Creative ?!?!
Jak sami widzicie, wiele tu kontrowersji ... a mnie już "pali" za zakupem nowego interfejsu.
Esi Julie nie brałem pod uwagę za to myślałem o MAudio 2496 czy też MAya 44 + mikserek Soundcraft Compact 4 czy Yamaha 10/2c ( mikserki kosztują ok 400 zł ! i mają preampy, phantom i całkiem przyzwoite parametry a Soundcraft doczekał się też testów na portalu e-muzyk, które według opinii i demo audio całkiem przyzwoicie brzmią ) . Ha ... i jestem znowu w kropce ... ?!?!?!
Czekam na następne wskazówki i porady za jakie z góry jestem Wam wdzięczny.
[addsig]
Julia slynela z malych latencji/dobrego sterownika
te efekty w emu sa bardzo efficiency dla DSP i dlatego zapewne dosyc slabe, wg. mnie one nie nadaja sie do zastosowania w mix, ale do nagrywania - w sensie odsluchu - spoko. Koncertowo....? to karty PCI - rzadko widywalem stancjonarne komputery na koncertach (w zasadzie raz - jako rejestrator :D)
z APD nie ma porownia - gdy kupowalem emu1212m (juz nie mam, ale nie ze wzg. na jakosc a metody mojej pracy i rodzaj nagrywanej muzyki) - czytalem an forach zdania - ze EMU karta 1212m odkupilo winyza karte APS - jesli ona Ci pasowala - to tu masz potezny przeskok.
maudo 2496 brzmiala podobnie (raz mialem mozliwosc porownania) - ale nie ma DSP
te efekty w emu sa bardzo efficiency dla DSP i dlatego zapewne dosyc slabe, wg. mnie one nie nadaja sie do zastosowania w mix, ale do nagrywania - w sensie odsluchu - spoko. Koncertowo....? to karty PCI - rzadko widywalem stancjonarne komputery na koncertach (w zasadzie raz - jako rejestrator :D)
z APD nie ma porownia - gdy kupowalem emu1212m (juz nie mam, ale nie ze wzg. na jakosc a metody mojej pracy i rodzaj nagrywanej muzyki) - czytalem an forach zdania - ze EMU karta 1212m odkupilo winyza karte APS - jesli ona Ci pasowala - to tu masz potezny przeskok.
maudo 2496 brzmiala podobnie (raz mialem mozliwosc porownania) - ale nie ma DSP
- AllShotgun
E-mu1212m niema porównania z przecietną ESI JUL@ mozna ja porónac do E-Mu0404 co najwyżej, mówice że karta z przetwornikami AKM 5394 jest słaba - powodzenia...
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
nie no maya 44 to kibel jakich malo - nawet nie bralbym tego pod uwage
emu1212 ma niezaprzeczalny plus za ta cene - ADAT - bardzo prosta rozbudowa o kolejne 8 in/out
co do efektow to pewnie bardzo podobne do APS bo tez siedzi emu10k tyle ze w jakiejs nowszej wersji - dla mnie te efekty to zabawki jak tu mowia do odsluchu - w projekcie jeszcze mi nigdy poprawnie nie zagraly ale nawet na to nie patrzylem na powaznie bo i po co
te dsp tez nie ma jakiejs super mocy
a jako ze ostatnio siedzi wszystko w 96kHz to i efekty nie dzialaja :)
za to routing ma genialny i bardzo czesto korzystalem
emu1212 ma niezaprzeczalny plus za ta cene - ADAT - bardzo prosta rozbudowa o kolejne 8 in/out
co do efektow to pewnie bardzo podobne do APS bo tez siedzi emu10k tyle ze w jakiejs nowszej wersji - dla mnie te efekty to zabawki jak tu mowia do odsluchu - w projekcie jeszcze mi nigdy poprawnie nie zagraly ale nawet na to nie patrzylem na powaznie bo i po co
te dsp tez nie ma jakiejs super mocy
a jako ze ostatnio siedzi wszystko w 96kHz to i efekty nie dzialaja :)
za to routing ma genialny i bardzo czesto korzystalem
- AllShotgun
...
to jakie przetworniki w takim razie AD posiada ESI ? jest pewnien że klasy E-Mu0404 lub niżej.
to jakie przetworniki w takim razie AD posiada ESI ? jest pewnien że klasy E-Mu0404 lub niżej.
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
(...) A poza tym to przecież jest Creative ?!?!
(...)
W jakim języku "Creative" znaczy "trędowaty"?
(...)
W jakim języku "Creative" znaczy "trędowaty"?
- Łukasz1985
No widze ze reakcje sa takie jak przypusczalem jestem glupi, nie znam sie itp...Fajnie ze zwracacie uwage na przetworniki jakie siedza w kartach w sumie tor audio moze byc do tyłka ale przetrownik jak dobry no to juz jest super
Powodzenia z wyborami...Niedlugo przesiadam sie na MOTU 828MK3 wiec zycze powodzenia z kartami E_MU.
Bez odbioru.

Bez odbioru.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
...No widze ze reakcje sa takie jak przypusczalem jestem glupi, nie znam sie itp...Fajnie ze zwracacie uwage na przetworniki jakie siedza w kartach w sumie tor audio moze byc do tyłka ale przetrownik jak dobry no to juz jest super
Powodzenia z wyborami...Niedlugo przesiadam sie na MOTU 828MK3 wiec zycze powodzenia z kartami E_MU.
Bez odbioru....
Powodzenia.
A na pocieszenie MOTU ma te same przetworniki co np. M-AUDIO 2496. Dowód:
http://mp3.e-muzyk.net.pl/Multitest_kart/cz3/przetworniki_ACA.zip
Źródło:
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/165/38/

Bez odbioru....
Powodzenia.
Źródło:
- Łukasz1985
......No widze ze reakcje sa takie jak przypusczalem jestem glupi, nie znam sie itp...Fajnie ze zwracacie uwage na przetworniki jakie siedza w kartach w sumie tor audio moze byc do tyłka ale przetrownik jak dobry no to juz jest super
Bez odbioru....
Powodzenia.
Źródło:
...
Ej a wiesz ze w samochodach marki Seat montuja czesci z Audi?
A ktory samochod jest lepszy?...

Bez odbioru....
Powodzenia.
Źródło:
...
Ej a wiesz ze w samochodach marki Seat montuja czesci z Audi?
A ktory samochod jest lepszy?...
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)