Interfejs USB audio - minimum latency

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pabloh
Re: Interfejs USB audio - minimum latency

Post autor: pabloh » czwartek 28 sie 2008, 17:32

Hmm, ciezki temat z tym EMU. Kusi mnie 0202 USB, ma dokladnie to czego potrzebuje, jest bus powered i tania jak barszcz. Moze to fobia, ale bedac zrobionym w konia przez creative juz 2 razy, troche sie obawiam napisu Creative Professional na pudelku. Hehe, creative professional - to jak ogien i woda dla mnie...

Czy oprócz kolegi Piotra ktos jeszcze moglby cos napisac ?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 28 sie 2008, 17:59

...Hmm, ciezki temat z tym EMU. Kusi mnie 0202 USB, ma dokladnie to czego potrzebuje, jest bus powered i tania jak barszcz. Moze to fobia, ale bedac zrobionym w konia przez creative juz 2 razy, troche sie obawiam napisu Creative Professional na pudelku. Hehe, creative professional - to jak ogien i woda dla mnie...

Czy oprócz kolegi Piotra ktos jeszcze moglby cos napisac ?...

E-MU to E-MU, Creative to Creative... to że jeden jest właścicielem drugiego nic złego nie musi oznaczać. Używam od bardzo dawna 1820 i nigdy mnie ta karta nie zawiodła. O 0404 USB było na forum bardzo dużo i na ogół dobrze. 0202 USB miała dobrą recenzję w EiS i też nie przypominam sobie jakiś złych opinii. Jest jeszcze Tracker Pre (spory wątek był na forum) - po początkowych kłopotach też chyba niezły. Miałem jakiś czas i nie napotkałem żadnych problemów.

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 28 sie 2008, 19:09

Tascam ma dwa interfejsy USB, odpowiadające w jakiś sposób EMU 0202 i 0404: US-122L i US-144. Nie żebym je jakoś polecał, nie znam osobiście, nie wiem też jak tam jest z latencją - tylko pokazuję że może warto się przyjrzeć.

pabloh

Post autor: pabloh » piątek 29 sie 2008, 09:49

...Tascam ma dwa interfejsy USB, odpowiadające w jakiś sposób EMU 0202 i 0404: US-122L i US-144. Nie żebym je jakoś polecał, nie znam osobiście, nie wiem też jak tam jest z latencją - tylko pokazuję że może warto się przyjrzeć....
No właśnie, temat przyglądania się to już mam za sobą, widziałem już wszystko o czym mówicie i 5 razy więcej właściwie, nic z tego jednak nie wynika, nawet jak znajdę jakiekolwiek wypowiedzi, recenzje użytkowników interfejsów, nikt nie mówi o latencji, do karaoke ich używają czy co?.... ja myślałem że to jeden z podstawowych parametrów ale chyba się pomyliłem...
Czy ma tu ktoś interfejs audio i wie coś na temat jego sterowników ASIO ?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 29 sie 2008, 10:02

No właśnie, temat przyglądania się to już mam za sobą, widziałem już wszystko o czym mówicie i 5 razy więcej właściwie, nic z tego jednak nie wynika, nawet jak znajdę jakiekolwiek wypowiedzi, recenzje użytkowników interfejsów, nikt nie mówi o latencji, do karaoke ich używają czy co?.... ja myślałem że to jeden z podstawowych parametrów ale chyba się pomyliłem...
Czy ma tu ktoś interfejs audio i wie coś na temat jego sterowników ASIO ?...

Pewnie dlatego że każdy zapewnia minimalną latencję na akceptowalnym poziomie

Ja obecnie mam E-MU 1820, jadę od zawsze na latencji 10 ms i zapomniałem że coś takiego istnieje w ogóle. Pewnie inni na swoich interfejsach mają tak samo.

zektor

Post autor: zektor » piątek 29 sie 2008, 10:07

http://www.kartydzwiekowe.com.pl/?akcja=produkt&id=8
Juli@ posiada obecnie jeden z najszybszych sterowników ASIO II (latencja poniżej 1ms !!!), dzięki czemu stanowi również najlepsze rozwiązanie do obsługi instrumentów VST
-----------------------------------------------------------------------------------
też wertuje :) miliardy informacji o kartach i dochodzę do wniosku że wszystko co na usb chyba musi byc wolniejsze niż na pci ;)
a z drugiej strony chciałbym miec coś mobilnego

http://www.allegro.pl/item426063782_line_6_tone_port_gx_karta_audio_na_usb_gratisy.html

i jeżeli u gitarzystów nic sie nie kibluje to może wybiore coś takiego

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 29 sie 2008, 10:09

Ja obecnie mam E-MU 1820, jadę od zawsze na latencji 10 ms i zapomniałem że coś takiego istnieje w ogóle. Pewnie inni na swoich interfejsach mają tak samo....
Ja na M-Audio FW 410 i 7.8 ms. Też tego nie zmieniam. Ostatnio instalowałem ASIO4All na laptopie, aby sprawdzić jak chodzi zintegrowana karta...5.8 ms

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » piątek 29 sie 2008, 10:16

wszystkie wymienione karty audio : emu , m-audio , edirol ,itp mające dedykowane sterowniki asio spełnia swe zadanie z latencją 7 ms a to wystarczy.wybor jest raczej miedzy potrzebnymi wejsciami i wyjsciami.
najtansza grajaca z 7 ms to miditech audioface.

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » piątek 29 sie 2008, 10:28

....Choc szczerze mowiac nie ma o nim zadnych opini. A moj przyjdzie dzisiaj dokladnie :D haha...
Opinie są, tyle, że nie u nas.

http://www.musiciansfriend.com/product/PreSonus-AudioBox-USB?sku=243007&src=3SOSWXXA

pabloh

Post autor: pabloh » piątek 29 sie 2008, 10:29

...wszystkie wymienione karty audio : emu , m-audio , edirol ,itp mające dedykowane sterowniki asio spełnia swe zadanie z latencją 7 ms a to wystarczy.wybor jest raczej miedzy potrzebnymi wejsciami i wyjsciami.
najtansza grajaca z 7 ms to miditech audioface....
7 ms powiadasz... hmmm... mam nadzieję że masz rację, choć nie wiem skąd masz te informacje... Dla wszystkich chcących się podzielić swoimi doświadczeniami: MÓJ POST dotyczy USB, firewire czy pci mnie nie interesuje w tym momencie...

ODPOWIEDZ