RME FF800 vs 400

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
maslak_s
Re: RME FF800 vs 400

Post autor: maslak_s » wtorek 10 lut 2009, 16:00

......witam

mam pytanie odnosnie podlaczenia ff400

PC'ta z FF400 bede łączył poprzez karte emu1212
Natomiast w swoim laptopie (Toshiba satellite a200-1M7) mam port FireWire, ale taki "maly" (nie znam sie na tym), ponoc 4-pinowy...

i mam pytanie czy nie bedzie tu zadnych prooblemow?!...
Nie powinno być żadnych problemów. W zestawie powinien być kabel firewire 6pin-4pin (ja przynajmniej taki otrzymałem). No i będziesz musiał doprowadzić zewnętrzne zasilanie (czyli podłączyć zasilacz). Zazwyczaj jest tak, że przez 6 pinowe łącze firewire jest wysyłane zasilanie, tak że nie musisz podłączać zasilacza; natomiast jeśli przez 4 pinowe to niezbędne będzie podłączenie zasilacza.(najlepiej jednak zawsze mieć moc z zewnątrz np. do fantoma). W instrukcji jest wszystko opisane.
Pozdro...
no to kolego chyba mnie ladnie w blad wproowadzasz... bo dostalem email od audiostacji ze FF400 nie bedzie współpracować z 4pinowym złączem firewire w mojej toshibie... wiec jak to jest naprawde?!

a jezeli nie to jaki port firewire polecacie na ExpressCard?!
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 10 lut 2009, 16:04

no to kolego chyba mnie ladnie w blad wproowadzasz... bo dostalem email od audiostacji ze FF400 nie bedzie współpracować z 4pinowym złączem firewire w mojej toshibie... wiec jak to jest naprawde?!

A moze chodzilo o specyficzny chipset w _takiej_ Toshibie?
Bo jesli chodzi o sama w sobie wspolprace FF800 i FF400 z FW poprzez kabel 6-4 - dziala na pewno.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » wtorek 10 lut 2009, 16:11

.........witam

Natomiast w swoim laptopie (Toshiba satellite a200-1M7) mam port FireWire, ale taki "maly" (nie znam sie na tym), ponoc 4-pinowy...

Nie powinno być żadnych problemów. W zestawie powinien być kabel firewire 6pin-4pin (ja przynajmniej taki otrzymałem). No i będziesz musiał doprowadzić zewnętrzne zasilanie (czyli podłączyć zasilacz). Zazwyczaj jest tak, że przez 6 pinowe łącze firewire jest wysyłane zasilanie, tak że nie musisz podłączać zasilacza; natomiast jeśli przez 4 pinowe to niezbędne będzie podłączenie zasilacza.(najlepiej jednak zawsze mieć moc z zewnątrz np. do fantoma). W instrukcji jest wszystko opisane.
Pozdro...

a jezeli nie to jaki port firewire polecacie na ExpressCard?!...

czlowiek z audiostacji zle sformułował wypowiedz... i sum-a-sum-a-rum... potwierdzil z ff400 bedzie wspolpracowac z 4pinowym portem... tylko chodzi mi dokladnie o moj model toshiby, jak moge sprawdzic jaki mam chipset firewire?!
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » wtorek 10 lut 2009, 16:13

............witam

Pozdro...

a jezeli nie to jaki port firewire polecacie na ExpressCard?!...

czlowiek z audiostacji zle sformułował wypowiedz... i sum-a-sum-a-rum... potwierdzil z ff400 bedzie wspolpracowac z 4pinowym portem... tylko chodzi mi dokladnie o moj model toshiby, jak moge sprawdzic jaki mam chipset firewire?!

producent : Texas Instruments... to znalazlem we wlasciowosciach w menadzerze urzadzen
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » wtorek 10 lut 2009, 17:12

no i obeszłem sie smakiem... dzwonilem przed chwla do ponad 15 sklepow i tej karty (fireface400) w cenie okolo 3300 juz nie ma... a jest w cenie ponad 4000 zl... bede plakac ;(
www.klub.agaton.pl

Matiens

Post autor: Matiens » środa 11 lut 2009, 00:34

Podłączałem FF400 z laptopem Della Kolegi i hulało b. dobrze. U siebie na stacjonarnym podłączam przez kartę firewire pci z chipsetem Texas instruments, ale wcześniej podłączałem przez Via i też chodziło ok. Myślę, że z Twoim lapciem też powinno śmigać, tym bardziej, że masz tam chipset Texas instruments. Szkoda, że cena podskoczyła bo karta naprawdę warta uwagi. Ale ponad 4 klocki to już trochę sporo.
gram, komponuję, koncertuję itp.

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » piątek 13 mar 2009, 09:27

Witam,
Mam pytanie do użytkowników RME FireFace 800
Czy regulacja poziomu głośności sygnału wychodzącego na monitory i na słuchawki odbywa się rzeczywiście za pomocą wspólnego potencjometru ?
Mam rozumieć, że potencjometr ten reguluje albo poziom sygnału na monitory, albo, po wpięciu słuchawek poziom sygnału na słuchawki ?
Czy po wpięciu słuchawek, monitory zostają automatycznie odcięte ?
Pytam, bo nie widzę tu dwóch osobnych potencjometrów dla wyjścia na monitory i i słuchawek, jak u innych producentów interfejsów.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 13 mar 2009, 09:40

Dario2-
Monitor 9/10 opisane jako phones dotyczy wyłącznie wyjścia phones- potencjometr ten reguluje poziom w słuchawkach i wyjście to nie jest wspólne i żadnym innym wyjściem- i bardzo dobrze.
Monitory w sensie głośników możesz podpiąć pod dowolne inne wyjścia analogowe.

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » piątek 13 mar 2009, 10:22

...Dario2-
Monitor 9/10 opisane jako phones dotyczy wyłącznie wyjścia phones- potencjometr ten reguluje poziom w słuchawkach i wyjście to nie jest wspólne i żadnym innym wyjściem- i bardzo dobrze.
Monitory w sensie głośników możesz podpiąć pod dowolne inne wyjścia analogowe....
Dzięki Tadeo

Monitory w sensie głośników możesz podpiąć pod dowolne inne wyjścia analogowe....
null
Ale przypuszczam, że sterowanie poziomem ich głośności odbywa się softwareowo. Czy tak ?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 13 mar 2009, 10:34

Ale przypuszczam, że sterowanie poziomem ich głośności odbywa się softwareowo. Czy tak ?...
dokładnie, choć sprzetowo żartuje ;) w dobie uładów czy innych pałerkorów to mi się już miesza gdzie właściwie mamy sprzęt a gdzie soft

w mikserze karty (tudzież przy pomocy matrixa) możesz krosować, linkować jak Ci się podoba

ODPOWIEDZ