Doskonalenie flow hip-hop

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Roc-Raida
Re: Doskonalenie flow hip-hop

Post autor: Roc-Raida » środa 09 lip 2008, 13:41

Nigdy nie będzie doskonałego flow :)
Piękne w muzyce jest właśnie to, że każdy ma "SWÓJ STYL" swoją jazde, swój film. To jest wykreowanego tylko przez niego. I albo Ci się to podoba i tym się jarasz, albo nie :) Dlatego np. jedni się jarają HG, drudzy Eldo, a trzeci 247.
A teraz w Polsce jest masa gości: brzmią, składają, piszą tak samo ... i już na wstępie są skreśleni. Bo chca kopiować, a nie się wzorować.

Rapuj po prostu :)
życze powodzenia
\

daniel855

Post autor: daniel855 » środa 09 lip 2008, 13:46

A teraz w Polsce jest masa gości: brzmią, składają, piszą tak samo ... i już na wstępie są skreśleni. Bo chca kopiować, a nie się wzorować.

życze powodzenia...
tu masz racje - niestety..

daniel855

Post autor: daniel855 » środa 09 lip 2008, 13:50

...Nigdy nie będzie doskonałego flow :)
Piękne w muzyce jest właśnie to, że każdy ma "SWÓJ STYL" swoją jazde, swój film. To jest wykreowanego tylko przez niego. I albo Ci się to podoba i tym się jarasz, albo nie :) Dlatego np. jedni się jarają HG, drudzy Eldo, a trzeci 247.

życze powodzenia...
mam do Ciebie jeszcze sprawę " Roc-Raida" wyśle Ci (oczywiście jak chcesz) mp3 na pocztę z próbka wokalu i mi powiesz co nie tak robię ok?? nadmienię jeszcze ze dopiero zaczynam wiec się nie wystrasz jak coś

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » środa 09 lip 2008, 22:30

...zajmuje sie hip-hopem niecaly rok (od lipca 2007) nie chwalac sie jest kolosalna roznica miedzy tym co pisalem i rymowalem wczesniej a tym co teraz soba prezentuje. moim zdaniem to kwestia szukania i eksperymentowania. nie mozna dac jednego schematu na flow i styl. kazdy dazy do wlasneggo. dobrze gdybys na poczatku kierowal sie jakims dobrym mc i brac z niego przyklad probowac jakby upodabniac sie do niego. dojdziesz w koncu do takiego momentu ze powoli i stopniowo bedziesz wypracowywal swoje flow. dla mnie autorytetem byl Eldo, dla Ciebie moze byc jJotuze, Pezet, Pich, czy Massey czy wielu innych. grunt zeby duzo pisac ( nie wszystko co napiszesz musi wyjsc), dobrze by bylo gdybys mial dobre bity (kiedy bit jest dobry tekst sam sie pisze) a pozatym cwiczenie swoich kawalkow spiewanie ich kilkakrotnie. cwiczenia na dykcje takie jak to http://epifania.webd.pl/ Ja ze swoja klika 2 razy w tygodniu mamy proby podczas ktorych cwiczymy kawalki i piszemy nowe. to jest naprawde dobry sposob. polecam serdecznie, pozdrawiam i zycze powodzenia

as-salam alejkum

...

soooryyy... ale ku*** nie moge... Jotuze to dobryy poziom - smiech na sali (jest w cieniu Eldoki... a i gratuluje sluchania PI(c)H'a

co do flow... to sie ksztaltuje z czasem... wlasnie tak jak ktos juz powiedzial wazne jest to zeby zaakcentowac wazne fragmenty tekstu, starac sie dorzucac duzo emocji do glosu, zmieniać tonacje, barwe...

ale i tak najwazniejszy jest czas... z czasem zobaczysz ze ta linijkę mozna zarymowac tak, alboo tak, tu zrobic delikatna pauze...

www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
omg1992

Post autor: omg1992 » środa 09 lip 2008, 23:16

soooryyy... ale ku*** nie moge... Jotuze to dobryy poziom - smiech na sali (jest w cieniu Eldoki... a i gratuluje sluchania PI(c)H'a

co do flow... to sie ksztaltuje z czasem... wlasnie tak jak ktos juz powiedzial wazne jest to zeby zaakcentowac wazne fragmenty tekstu, starac sie dorzucac duzo emocji do glosu, zmieniać tonacje, barwe...

ale i tak najwazniejszy jest czas... z czasem zobaczysz ze ta linijkę mozna zarymowac tak, alboo tak, tu zrobic delikatna pauze...
...

czy ja pisze ze slucham piha? stary to ze go wymieniam nie znaczy ze go slucham . chodzilo mi glownie o zroznicowanie flow jakie reprezentuja. kazdy ma inny gust jednym podoba sie Pih a innym Eldo. przeciez reprezentuja cos calkiem odmiennego.
[addsig]
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » czwartek 10 lip 2008, 00:35

... reprezentuja cos calkiem odmiennego

I kieruja sie do innego grona sluchaczy ;]

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » czwartek 10 lip 2008, 08:15

czy ja pisze ze slucham piha? stary to ze go wymieniam nie znaczy ze go slucham . chodzilo mi glownie o zroznicowanie flow jakie reprezentuja. kazdy ma inny gust jednym podoba sie Pih a innym Eldo. przeciez reprezentuja cos calkiem odmiennego.
...

hehe.. nie no spokojnie ;] chodzilo mi bardziej o te "c" w PIcH... a co do samego piha to gość ma poziom, a nowe cd "Kwiaty zla" napewnoo biedzie miazdzaca produkcja
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Roc-Raida

Post autor: Roc-Raida » czwartek 10 lip 2008, 09:28

mam do Ciebie jeszcze sprawę " Roc-Raida" wyśle Ci (oczywiście jak chcesz) mp3 na pocztę z próbka wokalu i mi powiesz co nie tak robię ok?? nadmienię jeszcze ze dopiero zaczynam wiec się nie wystrasz jak coś...
nie ma problemu, na pewno coś podpowiem. Nie jestem sztuk-mistrzem, ani jakimś profesorem, ale mogę Cię zapewnić, że jako członek tej kultury, zajawkowicz, powiem po swojemu co i jak :)

ale wokal prześlij z bitem :) jakąś zwrotke, numer, cokolwiek

łap mail: rolba@mail.com
\

daniel855

Post autor: daniel855 » czwartek 10 lip 2008, 09:44

...mam do Ciebie jeszcze sprawę " Roc-Raida" wyśle Ci (oczywiście jak chcesz) mp3 na pocztę z próbka wokalu i mi powiesz co nie tak robię ok?? nadmienię jeszcze ze dopiero zaczynam wiec się nie wystrasz jak coś...
nie ma problemu, na pewno coś podpowiem. Nie jestem sztuk-mistrzem, ani jakimś profesorem, ale mogę Cię zapewnić, że jako członek tej kultury, zajawkowicz, powiem po swojemu co i jak :)

ale wokal prześlij z bitem :) jakąś zwrotke, numer, cokolwiek

łap mail: rolba@mail.com...
ok już wysłałem

Awatar użytkownika
ELEMENT
Kontakt:

Post autor: ELEMENT » czwartek 10 lip 2008, 13:26

Moim zdaniem najważniejsze jest przekazanie emocji. No i oczywiście częste nagrywanie i odpowiednia samoocena. Bo jeśli nie dostrzegasz wad w swojej technice to ciężko będzie bardziej się rozwijać.

ODPOWIEDZ