Mastering Dance Trance Progressive

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
inlovewiththedj
Re: Mastering Dance Trance Progressive

Post autor: inlovewiththedj » piątek 30 maja 2008, 02:53

Mam jeszcze jedno pytanko co do wtyczki

Novation V-Station.

Używam jej w moim utworze (dokładnie 3 oddzielne kopie na 3 różne ścieżk 3 różne presetyi) i ona jako jedyna dodaje mi szum.
Lekki, słyszalny, może dołączę nagranie tego szumu.

http://www.speedyshare.com/529383358.html

jak temu zaradzić żeby nie szumiała ?
Może znacie jaką wtyczkę VST na takie szumy, którą można nałożyć na ścieżkę i zlikwidować szum.

pozdr :)
Po prostu ja....

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » piątek 30 maja 2008, 08:42

w zasadzie miks mam raczej zrobiony...

Jesli (jak pisales) dzwieki zlewaja Ci sie w jedna papke, to w zadnym wypadku miks nie jest zrobiony - nawet "w zasadzie". I uwierz: nie jest to taka latwa robota. Co prawda nie jestem ekspertem w dziedzinie miksu, tez ciagle sie ucze, ale polecam prosta, i - przekonalem sie - calkiem efektywna metode. Przede wszystkim zaprojektuj ustawienie instrumentow w panoramie (np.
jest niepisana regula, ze kick i bas zawsze znajduja sie w srodku) i "miksuj" po kolei, zaczynajac od od stopy, werbla, hihat, przeszkadzajki itd, nastepnie bas - innymi slowy cala sekcja rytmiczna i dalej, po kolei jak idzie - nastepne instrumenty. Generalnie korekcje i kompresje na poszczegolnych sladach trzeba stosowac tak, zeby zachowac w mozliwym stopniu charakter/wizje co do brzmienia pojedynczego instrumentu a jednoczesnie maksymalnie dac miejsce dla innych. Co do tutoriali i ksiazek...faktycznie - zdecydowanie
warto znac teorie, ale rzeczywiscie nie ma to jak widziec i slyszec omawiane przyklady. Tutaj z czystym sumieniem polecam Ci http://www.steinberg.net/1258_1.html. Baaaardzo pomocna rzecz :) W temacie masteringu nie wypowiem sie, to juz zdecydowanie wyzsza szkola jazdy.
pozdro :)

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 31 maja 2008, 09:22

Aj to przepraszam jeśli pomyliłem.
Jednak czytając to co napisałeś to w zasadzie miks mam raczej zrobiony.
Siedzę sobie w caubase i pracuję nad każdą ścieżką indywidualnie słuchając oczywiście jak wpływa to na całość utworu.
Postępy są takie że bass jest już dobrze słyszalny, kick wyraźny, pady płynące, a plucki energetycznie brzmiące. Aczkolwiek cały czas pracuję i dochodzę do nowych rzeczy. Staram się mądrze odseparować dźwięki tak aby uzyskać dobre brzmienie. Najlepsza metoda sprawdzania, czyli metoda prób.
pozdr :)...

Widzę , że jeszcze dłuuuuuga droga przed Tobą. Zeby poprawnie mixować utwory potrzeba minimum kilku lat nauki i testów.Zeby mixować je naprawdę dobrze nawet kilkunastu. Powiedzmy,że jestem blisko pierwszej poprzeczki i po wielu latach wciąż nie jest to łatwe zadanie. Co do masteringu wygląda to podobnie, dlatego idealnie jest powierzać swój utwór komuś kto to potrafi ( czyt. spędził kilkanaście lat ucząc się tego ) Oczywiście można probować tego samemu, co zresztą sam robię, ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć i nie pozostaje Ci nic innego jak lata ćwiczeń. Kilka lat temu miałem podobne problemy do Twoich i za cholerę nie potrafiłem zrozumieć gdzie popełniam błąd a moje rozumowanie i spostrzeżenia były podobne do tych o których piszesz :)

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ