mam karte sigmatel zinegrowana w laptopie lecz w niej sa tylko opcje gosnikow i czefgos tam jeszcze ale niema opcji odtwarzania mikrofonu wiec nie mam odsuchu w suchawkach podczas nagrywania vokalu kupuje teraz zewnetrzna karte sound blaster -czy to rozwiaze moj problem czy poprostu tez musze zmienic system na xp ,no niewiem co mam robic,dajcie prosze jakies wskazowki bym uzyskal odsuch
[addsig]
Odsłuch mikrofonu w laptopie
Re: Odsłuch mikrofonu w laptopie
To, że sterownik "karty" dźwiękowej w laptopie nie pozwala na monitorowanie wejścia mikrofonowego to rzecz naturalna i logiczna. Zauważ, że mikrofony montowane w laptopach i wbudowane głośniczki znajdują się w dużej bliskości, zatem włączenie takiego podsłuchu natychmiast wywołałoby sprzężenie akustyczne. Tego typu urządzenia mają przede wszystkim zastosowania multimedialne i komunikacyjne (telefonia internetowa), łatwo sobie wyobrazić, jak bardzo pętla wejście-wyjście psuła by działanie aplikacji typu skype. Pogódź się z tym, że wejście mikrofonowe w laptopie to i tak ostatni badziew i nie nadaje się do poważnego nagrywania czegokolwiek.
Nie wiem, czy zakup tej czy innej karty rozwiąże problem. Wiele kart profesjonalnych nie ma pokładowego miksera i też nie pozwala na sprzętowe monitorowanie wejść. Takie rzeczy załatwia natomiast dowolny program typu DAW/sekwencer i tam należy szukać funkcji monitorowania, a nie w sterowniku karty.
Nie wiem, czy zakup tej czy innej karty rozwiąże problem. Wiele kart profesjonalnych nie ma pokładowego miksera i też nie pozwala na sprzętowe monitorowanie wejść. Takie rzeczy załatwia natomiast dowolny program typu DAW/sekwencer i tam należy szukać funkcji monitorowania, a nie w sterowniku karty.
...To, że sterownik "karty" dźwiękowej w laptopie nie pozwala na monitorowanie wejścia mikrofonowego to rzecz naturalna i logiczna. Zauważ, że mikrofony montowane w laptopach i wbudowane głośniczki znajdują się w dużej bliskości, zatem włączenie takiego podsłuchu natychmiast wywołałoby sprzężenie akustyczne. Tego typu urządzenia mają przede wszystkim zastosowania multimedialne i komunikacyjne (telefonia internetowa), łatwo sobie wyobrazić, jak bardzo pętla wejście-wyjście psuła by działanie aplikacji typu skype. Pogódź się z tym, że wejście mikrofonowe w laptopie to i tak ostatni badziew i nie nadaje się do poważnego nagrywania czegokolwiek.
Nie wiem, czy zakup tej czy innej karty rozwiąże problem. Wiele kart profesjonalnych nie ma pokładowego miksera i też nie pozwala na sprzętowe monitorowanie wejść. Takie rzeczy załatwia natomiast dowolny program typu DAW/sekwencer i tam należy szukać funkcji monitorowania, a nie w sterowniku karty....
masz racje jest to logiczne lecz ja wylaczylem wbudowany mikrofon i podlaczylem inny lecz ciagle to samo,ale jest nadzieja tak?..jesli macie jakies rady dajcie znac prosze .dzieki
Nie wiem, czy zakup tej czy innej karty rozwiąże problem. Wiele kart profesjonalnych nie ma pokładowego miksera i też nie pozwala na sprzętowe monitorowanie wejść. Takie rzeczy załatwia natomiast dowolny program typu DAW/sekwencer i tam należy szukać funkcji monitorowania, a nie w sterowniku karty....
masz racje jest to logiczne lecz ja wylaczylem wbudowany mikrofon i podlaczylem inny lecz ciagle to samo,ale jest nadzieja tak?..jesli macie jakies rady dajcie znac prosze .dzieki
...ogromne zajecie pamieci - w porownaniu z xp (300 mega)
## hehe - a słyszałeś o optymalizacji??? Mi zabiera poniżej 100
vista zre 800..
## dobre...
Pozdro
Groover...
optymalizacja mi nic nie da bo nie mam golego systemu plus program tylko komputer multimedialny z tunerem kamerka i reszta smieci - czyli komp do wszystkiego
pozatym sporo rzeczy odpalam z autostartu
czesci rzeczy wylaczyc nie moge bo potem cos nie dziala
i tak xp zre 300 vista bez ostrych kombinacji 800
## hehe - a słyszałeś o optymalizacji??? Mi zabiera poniżej 100

vista zre 800..
## dobre...
Pozdro
Groover...
optymalizacja mi nic nie da bo nie mam golego systemu plus program tylko komputer multimedialny z tunerem kamerka i reszta smieci - czyli komp do wszystkiego
pozatym sporo rzeczy odpalam z autostartu
czesci rzeczy wylaczyc nie moge bo potem cos nie dziala
i tak xp zre 300 vista bez ostrych kombinacji 800