Gitara - mikrofony - ustawienia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
minimax
Re: Gitara - mikrofony - ustawienia

Post autor: minimax » poniedziałek 07 sty 2008, 14:39

A czy sygnał z pojemnościówki i Shure'a ustawić równo w środku panoramy czy pojechać nimi trochę na boki?...

Zależy co chcesz uzyskać. Od aranżu, potrzeb itd. Mogę w skrócie powiedzieć jak zrobiłem w ostatnim swoim nagraniu. Tam gitara jest z założenia głównym instrumentem i jedynym harmonicznym. Oba sygnały rozsunąłem trochę w panoramie żeby mieć przestrzeń. Shure jest głośniej, więc gitara jest trochę z lewej strony. Przesterowana solówka jest nagrana podobnie, z tym że Shure poszedł tym razem na prawo. W kulminacyjnym - końcowym momencie solówki jest trzecia gitara przesterowana, skrajnie z lewej, na trochę innym brzmieniu. I to miał być ten bardziej mięsisty moment. Nie pamiętam już czy tą trzecią gitarę nagrywałem na 2 miki czy tylko na Shura.

Na Twoim miejscu zabezpieczyłbym sobie przynajmniej po 2 równo zagrane (!) take'i na różnych brzmieniach (czyli w sumie 4), każdy na 2 mikrofony.

Tylko spróbowałbym załatwić jakiś lepszy piec, bo z tym może być siara.

Żeby uzyskać dobre mięcho, nawet na zawodowym sprzęcie trzeba się trochę napocić, więc jeśli pozostaniecie na tym piecu, to obawiam się, że będziesz musiał potraktować tą sesję bardziej szkoleniowo
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

minimax

Post autor: minimax » poniedziałek 07 sty 2008, 14:43

Tak jak kolega napisał - mięcho bierze się ze źródła, bardziej dosadnie - z g*wna bata nie ukręcisz.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » poniedziałek 07 sty 2008, 15:11

OK, wielkie dzieki. Dzis wiem już duzo więcej niż wczoraj :) Postaram się jakoś to okiełznać. Robota jest za free więc nie mam stresa. Pozdrawiam!

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 07 sty 2008, 18:12

...OK, wielkie dzieki. Dzis wiem już duzo więcej niż wczoraj :) Postaram się jakoś to okiełznać. Robota jest za free więc nie mam stresa. Pozdrawiam!...

Nie wiem czy muszę o tym pisać, ale powinieneś nagrać gitarę 2 razy (bezbłędnie, równo i przynajmniej poprawnie artykulacyjnie ma się rozumieć) i pierwsze podejście przesunąć w panoramie w jedną stronę (oczywiście nie 100%) a drugie w drugą stronę. Zdublowana ścieżka zabrzmi dużo "potężniej". Kolejna sprawa - do nagrania daj trochę mniej przesteru na piecu niż przy normalnym graniu - w nagraniu przester wychodzi zwykle mocniejszy niż wydawało się "na ucho". Kolejna sprawa z takich totalnie podstawowych, ale i tak są "spece" którzy się tym nie przejmują - gitara ma być nastrojona idealnie, ma stroić w każdej pozycji, i ma być dostrajana przed każdym podejściem, bo tanie sprzęty szybko się rozstrajają. I jeszcze taka uwaga - niech gitarzysta ustawi wzmacniacz nie tak, żeby sam, bez zespołu, brzmiał dobrze, tylko tak żeby dobrze brzmiał z całym składem, czyli generalnie niech nie przesadza z dołem i zostawi ten temat basiście a sam niech skupi się na środku, i pomyślcie gdzie w tym wszystkim siedzi wokal. Czysty sygnał z gitary możesz przy okazji nagrywania zgrać gdzieś na boku żeby potem móc podbarwić brzmienie z pieca jakimś softwarem, jeśli taki posiadasz i jeśli zajdzie taka potrzeba

ODPOWIEDZ